Tratatele Europene

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1
Tratatul de la Maastricht, 
fundament al Uniunii Europene moderne
,,Trebuie abandonate formele trecute si trebuie intrat intr-o perioada a transformarii, prin crearea de conditii economice cu baza comuna si prin instaurarea de autoritati noi acceptate de suveranitatile nationale. Europa n-a existat niciodata. Prin adunarea de suveranitati reunite in consilii, nu se creaza o entitate. Trebuie sa cream de-a dreptul Europa".
Acest extras din ,, Memoriul Monnet" (3 mai 1950), care sta la originile planului crearii Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, subliniaza patru elemente cheie ale sistemului juridico-institutional al Comunitatiloe Europene.
Astfel, de la originile sale din 1950, constructia europeana este un proces politic. Acesta ar fi primul element. Al doilea lement al sistemului juridico-institutional este ca acest proces este si ramane dominat de ,,metoda Monnet" si anume: ,,principiul fundamental este delegarea de suveranitate intr-un domeniu limitat dar decisiv. Cooperarea intre natiuni, cat de importanta ar fi, nu aduce rezultatele dorite. Ceea ce trebuie cautat, este o fuziune a intereselor popoarelor europene si nu pur si simplu mentinerea echilibrului acestor interese". Al treilea element este ca de laesuarea in 1954 a proiectului Comunitatii Europene a Apararii, integrarea economica este si ramane, marele domeniu al unificarii europene. Ultimul element cheie al sistemului juridico-institutional al Comunitatilor europene, se prezinta in felul urmator: in 1992-1993, discutiile asupra ratificarii Tratatului de la Maastricht asupra UE marcheaza un moment de cotitura mai ales in ceea ce priveste materia institutionala. Popoarele Europei Comunitatilor nu mai vor sa accepte o constructie europeana condusa de institutii privite ca tehnocratice. ,,Metoda Mannet" pare in acest moment (n.a. 1993) epuizata. Greutatile intalnite in apropierea Tratatului de la Maastricht dau de gandit fortelor conducatoare ale Europei in ceea ce priveste oglindirea actiunilor Comunitare in opinia publica. Drumul si modul de lucru alese ajung la un moment dat sa se desparta de componenta lor personala, nemaifiind atat de facila, identificarea cetateanului comunitar cu politica dusa de pilonii comunitari.
Rezultatul faptelor prezentate mai inainte este vizibil mai ales in specificitatea constructiei institutionale comunitare. Din punct de vedere functional, celor patru organe comunitare (5 dupa Maastricht) nu se integreaza in sablonul clasic al separatiei puterilor, conform ca Parlamentul este organul legislativ, guvernul este executiv iar judecatoria reprezinta puterea jurisdictionala.
Capitolul 2
Modificari aduse evolutiei Uniunii Europene de Tratatul de la Amsterdam
De la inceputurile sale, integrarea europeana a progresat din tratat in tratat (1951 Tratatul de la Paris, 1957 Tratatele de la Roma, s.a.m.d.). Pentru pregati terenul pentru un Tratat European trebuie instituita o conferinta interguvernamentala la care participa Ministrii Afacerilor Externe ai statelor membre sau reprezentantii lor. Pe langa acestia mai ia parte si Comisia Europeana. Conferinta se pregateste inainte prin discutii purtate intre experti in scopul de a clarifica obiectivele. De indata ce s-au terminat negocierile la Tratul de la Maastricht s-a convenit ca acesta va fi revizuit la mijlocul decadei. In articolul N se stipuleaza sustinerea unei conferinte in 1996.
De atunci, trei tari (Austria, Finlanda si Suedia) s-au alaturat Uniunii. Democratizarea si modernizarea tarilor central si est europene a inaintat dandu-le speranta aderarii. In interiorul Uniunii implementarea Tratatul de la Maastricht a dus la o evaluare a eficientei structurale, iar aspectul monetar a fost completat cu o politica economica si sociala. Ultima conferinta interguvernamentala a durat mai mult de un an, la sfarsitul careia a fost semnat noul Tratat.


Fisiere in arhiva (10):

 • Tratatele Europene
  • Cap 1.1hard.doc
  • Cap 1.2 hard.doc
  • Cap 1.3 hard.doc
  • Cap 1.4 hard.doc
  • Cap 1.5 hard.doc
  • Cap 2.1 hard.doc
  • Cap 2.2 hard.doc
  • Cap 2.3 hard.doc
  • Capitolul 1 intro hard.doc
  • Capitolul 2 intro hard.doc

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!