Analiza în Netlogo a aglomerației din week-end în hypermarketul Cora Lujerului

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1179
Mărime: 60.31KB (arhivat)
Publicat de: Zita Stoica
Puncte necesare: 7
Academia da Studii Economice Faculttea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica Specializarea Cibernetica Economica

Extras din proiect

1. Definirea problemei

Hipermarketul Cora Lujerului este situate in Bucuresti, in caretierul Militari. Zona este una rezidentiala iar magazinul este singurul de dimensiuni mai mari din zona.

In week-end, aglomeratia din magazine atinge cote alarmante, astfel incat se doreste modelarea comportamentului consumatorilor in momentul luarii deciziei daca sa isi faca sau nu cumparaturile in Cora intr-o sambata.

Comportamentul consumatorului este analizat in functie de imaginea aestuia asupra hipermarketului. Astfel, daca n anumi client considera ca va fi aglomerat in acea zi, el decide sa nu cumpere in ziua respective de la Cora.

Modelul explica ce se intampla cu nivelul de cumparatori intr-o sambata, in functie de strategiile folosite de clienti pentru a determina cat de aglomerat cred ei ca va fi hipermarketul in ziua respectiva. Modelul este bazat pe modelul El Farol care a fost creat in 1994 de catre Brian Arthur.si este bazat pe gandirea inductiva a agentilor. Acesta a analizat numarul de oameni dintr-un bar numit El Farol din Mexic, in care intr-o seara pe saptamana se difuzeaza muzica irlandeza si de obicei este foarte aglomerat.

2. Explicarea modelului

Un comparator va alege sa se duca la cumparaturi daca acesta va crede ca in magazine nu se vor afla ai multe personae decat un anumi grad stability de utilizator in variabila OVERCROWDING-THRESHOLD. Pentru a prezice numarul de cumparatori din fiecare week-end, fiecare agent are acces la un set de strategii previzionale si in plus, la datele concrete aratand numarul de clienti care s-au aflat in hypermarket in week-endurile precedente.

O strategie de previzionare este determinate de o lista de ponderi care arata cum fiecare perioada de timp din datele obtinute va afecta numarul de cumparatori din week-endul current. Aceasta definire a unei stratgii este bazata pe o implementare a modelului lui Arthur si revizuita de David Fogel in 1999.

Agentul decide care din strategii sa le foloseasca prin calcularea carei srtategii ar fi functionat mai bine daca ar fi folosit-o in saptamana precedenta. Numarul de strategii detinute de un agent este dat de variabila NUMBER SRATEGIES si este distribuit aleatoriu agentilor. Numarul de saptamani precedente pentru care agentul are informatiile utilizate pentru prezicere si evaluarea unei strategii este dat de variabilla MEMORY-SIZE.

Pe suprafata de lucru se va delimita o zona care va fi considerata hypermarketul. Agentii se vor putea afla in afara acelei zone, moment in care spunem ca ei inca nu s-au hotarat daca sa se duca sau nu la cumparaturi, sau in interiorul zonei, moment in care spunem ca ei se afla in hypermarket. In momentul in care in zona delmitata se vor afla mai multi agenti decat a fost stability prin variabila corespunzatoare, pe suprafata onei va apare indicatorul “CROWDED”.

In partea de setari, modelul prezinta trei butoane de tip slider corespunzatoare celor trei variabile considerate: numarul de saptamani anterioare pentru care agentii au informatii, numarul de strategii pe care de are fiecare agent si pragul la care cumparatorii considera ca este aglomerat si aleg san u se duca la cumparaturi. De asemenea, mai exista ozona in care se va construe un grafic ce va indica numarul de oameni din hypermarket in fecare moment.

Modelul arata in felul urmator :

3. Aplicatii

Se vor considera mai multe situatii pentru a vedea gradul de ocupare al hypermarketului in functie de perceptia cumparatorilor asupra aglomerarii si in functie de strategiile aplicate.

Preview document

Analiza în Netlogo a aglomerației din week-end în hypermarketul Cora Lujerului - Pagina 1
Analiza în Netlogo a aglomerației din week-end în hypermarketul Cora Lujerului - Pagina 2
Analiza în Netlogo a aglomerației din week-end în hypermarketul Cora Lujerului - Pagina 3
Analiza în Netlogo a aglomerației din week-end în hypermarketul Cora Lujerului - Pagina 4
Analiza în Netlogo a aglomerației din week-end în hypermarketul Cora Lujerului - Pagina 5
Analiza în Netlogo a aglomerației din week-end în hypermarketul Cora Lujerului - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Analiza in Netlogo a Aglomeratiei din Week-end in Hypermarketul Cora Lujerului.doc

Alții au mai descărcat și

Modelarea bazată pe agenți în Netlogo - modelul ratei simple a natalității (simple birth rates)

1. DESCRIEREA MODELULUI Acesta este un model simplu de populaţie genetica. Există două populaţii, repreznetate orin doua culori, rosu si albastru,...

Hackeri

Hackerii sunt pasionati ai informaticii, care, de obicei au ca scop „spargerea” anumitor coduri, baze de date, pagini web etc. Ei sunt considerati...

Baze de Date

3.Introducere in bd si sgbd-uri Definitie: Numim baza de date o colectie partajata de date aflata in interdependenta logica impreuna cu o...

Ai nevoie de altceva?