Compresia Datelor

Extras din proiect Cum descarc?

COMPRESIA DATELOR
1. Compresia de date: Istoric, evolutie si scurta prezentare a unor metode elementare de compresie
1.1 Istoria compresiei de date
Codul Morse, inventat in 1838 pentru a fi folosit in telegrafie, e un exemplu timpuriu de compresie de date. El se bazeaza pe folosirea cuvintelor de cod de dimensiune invers proportionala cu frecventa de utilizare a lor (spre exemplu "e" si "t") .
Anii 40 sunt anii de inceput ai Teoriei Informatiei. Ideea de a dezvolta metode noi si eficiente de codare abia incepea sa se contureze. Concepte ca entropie, continutul informatiei si redundanta incep sa fie explorate. Un concept popular sustinea ca daca sunt cunoscute probabilitatile simbolurilor dintr-un mesaj, trebuie sa existe o metoda de a codifica simbolurile astfel incat mesajul sa ocupe mai putin spatiu.
In 1949 Claude Shannon si Robert Fano au venit cu ideea unei metode sistematice de a atribui cuvinte de cod bazate pe probabilitatea blocurilor. Acesta este prima metoda bine-cunoscuta de compresie a semnalelor digitale, cunoscuta sub numele de codarea Shannon-Fano. Algoritmul atribuia cuvinte de cod binare simbolurilor dintr-un fisier de date.
O metoda optima pentru acest algoritm a fost gasita de David Huffman in 1951. Codarea Huffman are majoritatea caracteristicilor codarii Shannon-Fano. Ea poate realiza compresie efectiva de date prin reducerea redundantei in codarea simbolurilor. S-a demonstrat ca este cea mai eficienta metoda de codificare cu lungime fixa de pana acum.
Primele implementari erau facute in hardware cu alegerea cuvintelor de cod facuta ca un compromis intre compresie si corectarea erorilor.
La mijlocul anilor 70 a aparut ideea actualizarii dinamice a cuvintelor de cod bazata pe datele aparute curent. La sfarsitul anilor 70 programele de compresie au inceput sa fie dezvoltate, majoritatea bazandu-se pe codarea Huffman adaptiva.
In 1977 Abraham Lempel si Jacob Ziv au sugerat ideea de baza a codarii bazate pe dictionare, de a codifica siruri de simboluri cu lungime variabila ca si indecsi catre fraze din dictionar. Daca indecsii sunt de dimensiuni mai mici decat frazele, le inlocuiesc si are loc compresia.
La mijlocul anilor 80 Terry Welch a imbunatatit algoritmul Lempel-Ziv in asa-numitul algoritm Lempel-Ziv-Welch care a devenit rapid metoda aleasa pentru majoritatea sistemelor de compresie cu scop general. A fost folosit in programe ca PKZIP, la dispozitive hardware cum ar fi modemurile.
In ultimii 15 ani codarea Huffman a fost inlocuita de codarea aritmetica ce se bazeaza pe ideea de a inlocui un simbol de intrare cu un cod specific. Ea inlocuieste un sir de simboluri de intrare cu un singur numar cu punct flotant pentru iesire. Sunt necesari mai multi biti in numarul de iesire pentru mesaje mai lungi si mai complexe.
La sfarsitul anilor 80 imaginile digitale au devenit tot mai comune, si standardele pentru compresia lor s-au impus. La inceputul anilor 90 metodele de compresie cu pierderi (lossy compression) au inceput de asemenea sa fie folosite la scara larga.
Standardele curente de compresie a imaginilor includ:
- FAX CCITT 3 ( foloseste cuvinte de cod determinate de codarea Huffman )
- GIF ( LZW ) 
- JPEG ( transformari cosinusoidale, discrete, cu pierderi, apoi codare Huffman sau aritmetica )
- BMP
- TIFF (FAX, JPEG, GIF, etc.)
Proportia tipica de compresie atinsa pana in prezent este pentru text aproximativ 3:1, pentru diagrame de linii si imagini text aproximativ 3:1 si pentru imagini fotografice 20:1 cu pierderi, 2:1 fara pierderi.
In aceasta lucrare vor fi prezentate doua metode de baza de compresie de date si anume compresia bazata pe algoritmul Huffman si compresia bazata pe algoritmul Lempel-Ziv-Welch.
1.2 Scurta prezentare generala a evolutiei compresiei de date, a utilitatii ei si a catorva tehnici de baza 
1.2.1 Utilitatea compresiei de date.
Compresia reduce dimensiunea unui fisier:
- Pentru a salva timp cand fisierul este transmis.
- Pentru a salva spatiu cand fisierul este depozitat.
- Pentru a economisi bani, in cadrul transmisiei si depozitarii datelor. 
Conceptele de baza privind compresia datelor sunt foarte vechi (anii 1950), dar cea mai buna tehnologie a fost recent dezvoltata.
1.2.2 Cine are nevoie de compresie?
- Legea lui Moore: numarul tranzistorilor de pe un chip se dubleaza la fiecare 18 luni.
Moore afirma ca hardware-ul se dezvolta tot mai mult, deci nu este nevoie de compresie.
- Legea lui Parkinson: datele se extind pentru a umple spatiul disponibil.
Parkinson in schimb afirma ca nu este suficienta dezvoltarea hardware-ului, deoarece complexitatea si talia datelor cresc si ele.
- Textele, Imaginile, Sunetul, Imaginile Video, . . .


Fisiere in arhiva (1):

  • Compresia Datelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!