Realitati si Tendinte in Domeniul Logisticii si al Managementului Lantului de Aprovizionare Livrare

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere
Dezvoltatrea programelor informatice pentru protejarea mediului
Ravi Kapoor un sustinator al logistici "verzi"
Globalizarea si lupta impotriva schimbarilor climatice- Comisia Europeana propune modernizarea logisticii
Sfaturi pentru trecerea la "green supply chain"
Studii de caz


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Pe plan international, dezvoltarea durabila preocupa din ce in ce mai mult actualele organizatii de clasa mondiala.Strategia de dezvoltare durabila trebuie sa vizeze trei aspecte importante: aspecte economice, sociale si de mediu.
"Un instrument de sustinere a strategiilor de dezvoltare durabila este responsabilitatea sociala a organizatiei. Conceptul de responsabilitate sociala corporativa se refera la comportamentul organizatiilor in desfacurarea activitatilor lor, la actiunile companiilor dincolo de cerintele specificate de cadrul legislativ."
Operatorii din domeniul comertului cu amanuntul au inteles importanta strategiilor de dezvoltare durabila si de aceea au avut numeroase initiative legate de protejarea mediului si initiative care raspund la preocuparile etice.
Exemple de astfel de initiative:
1. politica de transport O serie de detailisti din Europa au aplicat un management al transporturilor mai eficient prin care se reduc livrarile zilnice, se optimizeaza fluxurile . Datorita acestei masuri emisiile de dioxid de carbion au fost reduse, dar pe de alta parte au planificat mai eficient rutele de transport si au inlocuit combustibilul cu GPL, ca un combustibil alternativ.
2. managementul deseurilor Marii detailisti fac presiuni asupra furnizorilor lor pentru a reduce deseurile care constau in ambalaje, ori se asigura ca deseurile sunt reutilizate sau reciclate.
3. ECR (efficent consumer response=raspuns eficient pentru consumator) Aparitia noilor principii de management bazate pe colaborare, in cadrul lantului de aprovizionare-livrare, in anii '90, a dus la dezvoltarea perspectivei ECR. Initiativa ECR presupune un serviciu mai bun, mai rapid si cu costuri mai mici pentru cumparatori, ceea ce are un impact asupra costurilor de transport,optimizarii livrarilor, managementului deseurilor reprezentate de ambalaje.
Dezvoltatrea programelor informatice pentru protejarea mediului
Kesko, liderul comertului cu amanuntul si cu ridicata din Finlanda , a pus accentul pe dezvoltarea durabila, iar in domeniul logisticii specialistii sai au dezvoltat un program informatic care asigura calcularea impactului asupra mediului.
Acest model este denumit Kelo si are seminificatie de logstica durabila si integreaza in procesul decizional operatiunile companiei, impactul asupra mediului si costurile interne legate de mediu. Pe langa toate acestea, acest program informatic include functiile cheie din lantul de livrare: cumpararea, ambalarea, depozitarea, distribuitia, logistica inversa si operatiunile magazinelor.
Modelul permite monitorizarea consumului de energie al sistemelor logistice ale Kesko, a emisiilor pe care le genereaza, costurilor aferente, deseurilor si materialelor reciclate. Pe langa toate acestea modelul calculeaza si modificarea emisiilor si costurilor, in functie de variantele de moduri de transport utilizate sau investitiile efectuale.
Pe langa modelul referitor la managementul deseurilor exista si alte modele care se refera la transport, monitorizarea flotei de transport, logistica inversa si ambalaje. 
Modelul privind managementul deseurilor a fost extins in magazinele universale ale Kesko si la unele magazine pilot din lanturile de hiper si supermarketuri. In prezent, Kesko detine o pozitie de prim rand in domeniul managementului deseurilor, rata de recuperare a deseurilor fiind de 88%.
In Europa, un alt exemplu de organizatie care a adoptat stradegii de dezvoltare durabila este Coop , aflata in Elvetia. Aceasta organizatie se afla pe locul zece in domeniul comertului cu amanuntul, realizand o valoare a vanzarilor de 9 miliarde Euro, in 2001. Coop are un set de cerinte specifice fata de furnizorii de produse alimentare si nealimentare, pentru a se asigura ca sunt responsabili sub aspect social si etic dar si din punct de vedere al mediului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Realitati si Tendinte in Domeniul Logisticii si al Managementului Lantului de Aprovizionare Livrare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Carmen Balan,Logistica Editia a III-a revizuita si adaugita,Editura Uranus,Bucuresti 2006
http://europa.eu 
http://www.green-report.ro/
http://www.logistics.about.com 
http://outsourcing-center.com 
http://www.theguardian.com 
http://www.trucknews.com
http://www.unilever.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!