Relația dintra logistică și resurse umane

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Logică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 115 în total
Cuvinte : 43280
Mărime: 188.36KB (arhivat)
Publicat de: Cecilia Maxim
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. I.Continutul si importanta functiunii de resurse umane pentru activitatea unei organizatii.4
  2. 1.Activitatiile specifice functiunii de personal-resurse umane
  3. 1.1 Determinarea necesarului de forta de munca.6
  4. 1.2 Selectarea,recrutarea,testarea si incadrarea pe post a personalului.14
  5. 1.3 Promovarea personalului.27
  6. 1.4 Organizarea pregatirii profesionale a personalului.38
  7. 1.5 Retribuirea muncii.46
  8. 1.6 Asigurarea protectiei muncii.46
  9. 1.7 Aspecte legate de reglementarile de natura sociala pentru protectia personalului din intreprindere.65
  10. 1.8 Conflicte sociale intr-o organizatie si posibilitatiile de rezolvare ale acestora.68
  11. 1.9 Evidenta personalului din intreprindere.80
  12. 2. Interfata dintre logistica si functiunea de resurse umane.81
  13. II.Studii de caz
  14. 1. Quanta Resurse Umane - gestionarea procesului de recrutare la nivel national cu Sincron - Software de recrutare.84
  15. 2.Managementul angajarii, femei si barbati.85
  16. 3.ABC Corporation.88
  17. 4.Pan american transport.89
  18. 5.Novachim Romania .90
  19. 6.Cosmote si Vodafone vaneaza cei mai buni angajatori din industrie.91
  20. 7.Cum sa angajezi persoanele potrivite.92
  21. 8.Protectia consumatorului acuza din nou companiile pharma de lipsa de etica.93
  22. 9.Volksbank vom ajunge anul acesta la cota de 1100 angajati.95
  23. 10.Noi provocari in MRU.96
  24. 11.Holdman isi intareste echipa de top management.96
  25. 12. ArcelorMittal afirma ca a investit 18,4 mil. dolari in programe pentru angajati.97
  26. 13.In fiecare zi un om a murit in accident de munca.98
  27. 14. Raiffeisen Bank: Personalul bancii va creste in 2007.98
  28. 15. ProCredit: Ofiter de Credite si Administrator de cont, cele mai cautate posturi.99
  29. 16. Firmele ofera compensatii de mii de euro pe luna pentru motivarea angajatilor.100
  30. 17. Florin Ochiana, Grafton: `Un angajat nou devine productiv dupa primele trei luni'.101
  31. 18. Cum recruteaza un antreprenor de top?.102
  32. 19. Ana Glavce, TNT Romania: 'O fluctuatie redusa de personal nu indica fericirea angajatilor'.103
  33. 20. Angajatorii români, cei mai afectaţi de criza globală de resurse umane .104
  34. 21. Studioul din Bucureşti al Electronic Arts angajează 150 de oameni.105
  35. 22. Cine profită de pe urma crizei forţei de muncă.105
  36. 23. Lugera: Cele mai mari marje de profit sunt in recrutare.106
  37. 24. JUMP Retail Toolkit – un nou program de training in domeniul vanzarilor 107
  38. III.Recomandari pentru organizatii.109
  39. Participare individuala.110
  40. Bibliografie.112

Extras din proiect

Continutul si importanta Resurselor Umane pentru activitatea unei organizatii

Scurt istoric

Importanta fiintei umane in conducerea cu succes a unei afaceri e cea care face din managementul resurselor umane, un set de competente, deprinderi si atitudini esentiale pentru toti managerii. Acest set e legat direct de valorile supreme ale firmei/organizatiei.

Aceasta responsabilitate nu e doar legata de a furniza slujbe oamenilor, de a-i indruma cum sa lucreze si de a le inregistra performantele, desi managerii trebuie sa faca acest lucru. Pe langa toate acestea, e o investitie: a da oamenilor puterea pentru ca ei sa actioneze eficient si eficace.

In acest sens, Jack Welch, de la firma General Electric, spunea ca pentru a reusi in lumea afacerilor in anii 90, trebuie sa te gandesti tot timpul cum poti face fiecare persoana mai folositoare, mai valoroasa. Investitia in oameni s-a dovedit a fi calea cea mai sigura de a garanta supravietuirea unei organizatii, sau de a asigura competitivitatea si viitorul acesteia.

Consultantii si managerii sustin ca oamenii constituie “bunul cel mai de pret” al unei organizatii. Astfel, in functie de scopul urmarit, managementul general s-a divizat intr-o multitudine de domenii specializate, in randul carora se inscrie si managementul resurselor umane.

Succesul unei organizatii e determinat si de calitatea resurselor umane, de procedurile prin care se face atragerea si mentinerea celor mai stralucite talente, care sa realizeze cele mai dificile sarcini cu acelasi entuziasm cu car le realizeaza pe cele usoare.

Primele mentiuni ce fac trimitere la importanta Resurselor Umane le avem de la utopistul specialist R. Owen (1820-1850). Interesul pentru Managementul Resurselor Umane a aparut la confluenta cu dezvoltarea psihologiei, sociologiei, stiintelor juridice, cercetarilor operationale, statisticii etc.

Fondatorii disciplinei sunt personalitati cu rezonanta in pionieratul managementului, sociologiei, psihologiei. Astfel, Fr. Taylor (1915), a fost preocupat de bunastarea angajatilor ce depinde de indeplinirea viguroasa a sarcinilor specifice, Elton Mayo (1931), fondator al scolii relatiilor umane.

In 1936, H. Maslow, a devenit cunoscut pentru studiul nevoilor umane pe care le ierarhizeaza conform “piramidei trebuintelor”sau “scarii lui Maslow”, iar Peter Drucker (1955), pune accentul pe necesitatea unui “Creative Leadership”. Mc Gregor, in anii’60, s-a preocupat de pregatirea managerilor ca pentru lupta (fivefighters). Tot acum apare si se dezvolta miscarea “Behavioral Science Movement”, care a cunoscut 3 etape: 1915-1965, 1965-1985, 1985-2000.

La finele anilor ’60 apare si se cristalizeaza conceptul de “Managementul personalului”, care e un rezultat al diferitelor abordari, cum ar fi “Welfare & Services”, “training” si negocierea cu sindicatele “Trade Union Barganing”.

Al doilea val e cuprins intre 1965-1985, iar abordarile se centreaza in jurul a doi poli: unul “hard”, adica tot ceea ce e palpabil, “Manpower planning”, iar altul “soft”, accentul e pus pe elementele subtile, intangibile, abordari conceptuale caracterizate in “noua abordare a personalului”.

Perioada 1985-2000 se concentreaza pe dezvoltarea conceptelor scolii culturale, reprezentata de A. Athos, R Pascale, preocupati de descifrarea “The Art of Japanesse Management”. Un grup de cercetatori din scoala McKinsey a determinat factorii ce influenteaza managementul organizatiei, concretizati in teoria celor “7 S”: strategie, structura, sistem valori supreme, stil, deprinderi, staff. Dezvoltarea teoriei “7 S” asigura o abordare noua asupra elementelor constitutive ale organizatiei: cei trei hard (structura, sistem, strategie) si cei 4 soft (setul de valori supreme, stilul, personalul, deprinderile).

Arta de a realiza cea mai adecvata potrivire e mixtul dintre hard si soft, tangibil si intangibil devine un scop al organizatiilor ce doresc sa realizeze excelenta in domeniul de activitate ales.

In ceea ce priveste a treia etapa, aceasta are deja conturata o acceptiune la care ne raliem, “Managementul culturii si al transformarii, cizelarii resurselor umane”. Cei trei piloni de sustinere, in acceptiunea lui Braham, sunt:

• Planificarea Resurselor Umane, ce-si propune stabilirea unui plan si a tintelor ce trebuiesc atinse;

• Managementul Resurselor Umane, atingerea obiectivelor intr-o politica de personal;

• Dezvoltarea Resurselor Umane.

Definirea conceptului de Managementul Resurselor Umane

In functie de obiectivele urmarite, granitele Managementului Resurselor Umane pot fi mai largi sau mai restranse, cuprinzand sau lasand in afara analizei anumite aspecte sau elemente ce compun natura specifica a Managementului Resurselor Umane.

Importanta acestuia a crescut pe parcursul unui proces mai dificil, in care a aparut necesitatea evaluarii ansamblului de activitati ale organizatiei si a mecanismului desfasurarii acestora, precum si gasirii modalitatilor de investigare care sa ramana operante chiar in conditiile cresterii apreciabile a complexitatii, diversitatii si dimensiunilor organizatiilor. Toate organizatiile implica oameni, acestea trebuie sa le castige serviciile, sa le dezvolte aptitudinile, sa-i motiveze pentru nivelele inalte de dezvoltare si sa se asigure ca vor continua sa-si mentina atasamentul fata de organizatie.

Astfel, un numar tot mai mare de organizatii sunt preocupate de calitatea totala a activitatilor, pentru ca nu numai calitatea serviciilor si produselor conteaza, ci si calitatea oamenilor pe care ii are o organizatie.

Managementul Resurselor Umane presupune imbunatatirea continua a activitatii tuturor angajatilor in scopul realizarii misiunii si obiectivelor organizationale. Exercitarea unui asemenea tip de management necesita drept conditie primordiala ca fiecare manager sa constituie un model de atitudine comportamentala.

Actiunile manageriale iau in considerare fiecare salariat ca pe o individualitate distincta, cu caracteristici specifice. Aplicarea cu succes a Managementului Resurselor Umane presupune existenta unui sistem de evaluare a performantelor, a unui sistem de stimulare a angajatilor si de recompensare a rezulatelor.

Se poate spune ca Managementul Resurselor Umane e definit ca ansamblul activitatilor de ordin strategic si operational (planificarea, recrutarea si mentinerea personalului), precum si crearea unui climat organizational corespunzator, care permite asigurarea cu Resurse Umane necesare indeplinirii obiectivelor organizationale.

Preview document

Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 1
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 2
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 3
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 4
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 5
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 6
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 7
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 8
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 9
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 10
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 11
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 12
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 13
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 14
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 15
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 16
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 17
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 18
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 19
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 20
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 21
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 22
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 23
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 24
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 25
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 26
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 27
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 28
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 29
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 30
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 31
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 32
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 33
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 34
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 35
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 36
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 37
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 38
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 39
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 40
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 41
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 42
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 43
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 44
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 45
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 46
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 47
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 48
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 49
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 50
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 51
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 52
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 53
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 54
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 55
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 56
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 57
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 58
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 59
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 60
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 61
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 62
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 63
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 64
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 65
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 66
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 67
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 68
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 69
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 70
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 71
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 72
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 73
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 74
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 75
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 76
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 77
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 78
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 79
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 80
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 81
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 82
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 83
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 84
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 85
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 86
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 87
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 88
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 89
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 90
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 91
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 92
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 93
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 94
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 95
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 96
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 97
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 98
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 99
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 100
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 101
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 102
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 103
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 104
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 105
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 106
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 107
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 108
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 109
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 110
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 111
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 112
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 113
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 114
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 115
Relația dintra logistică și resurse umane - Pagina 116

Conținut arhivă zip

  • Relatia dintra Logistica si Resurse Umane.doc

Alții au mai descărcat și

Silogismul judiciar în concepția lui Mircea I Manolescu

Definirea termenului ‘silogism’ In opinia lui Aristotel, silogismul reprezinta ‘o vorbire in care, daca ceva a fost dat altceva decat datul...

Logică juridică -

Ideea de juridic conoteaza lege, norma, regula, instructiune s.a.m.d. Ideea de logica conoteaza aceleasi elemente, cu dubla precizare ca, pe de...

Logica Juridică

Termenul de “logică” sau “logic” trimite de obicei la gândirea corectă, cu deosebire, la regulile gândirii corecte. Rezonanţa conotativă asociată...

Istoria Logicii Juridice în România

Introducere Utilitatea deosebită a logicii juridice în formarea viitorului jurist, indiferent de domeniul în care acesta va activa, derivă din...

Funcțiile limbajului și particularitățile lor în universul juridic

Există o mulţime de puncte de vedere cu privire la funcţiile limbajului. Diversitatea lor derivă din perspectiva (concepţia) asupra limbajului....

Logistica - sursă de competitivitate

Într-o economie caracterizată prin creşterea tot mai accentuată a concurenţei, competitivitatea devine o condiţie “sine qua non” pentru existenţa...

Te-ar putea interesa și

Logistică

LOGISTICA INTEGRATA. CONCEPTE SI CONTINUT 1 Consideratii generale Logistica industriala apare ca un concept din ce în ce mai frecvent folosit în...

Organizarea Activității Logistice

Una din functiile majore ale managementului este organizarea,alaturi de celelalte functii: planificarea,codificarea si controlling-ul.Scopul...

Relația dintre logistică și resursele umane

I – Continutul si importanta functiunii de resurse umane pentru activitatea unei organizatii 1. Resursele umane - introducere 1.1. Rolul...

Dedeman

CAPITOLUL 1. Prezentarea firmei 1.1 Aspecte generale, localizare, înfiinţare, organizare, obiect de activitate Dedeman este afacerea de succes a...

Factorul resurse umane în logistică

Introducere Resursele umane: “factorul neglijat” - Scopul acestui proiect este unul dublu,. In primul rand, iluestreaza importanta si impactul...

Logistica și distribuția mărfurilor - Studiu de caz SC Decathlon SA

CAPITOLUL I PREZENTAREA FIRMEI Firma Decathlon este una dintre cele mai cunoscute firme ce deține și comercializează articole sportive într-o...

Internaționalizarea McDonald's în România

I.Prezentare generala Compania McDonald’s detine cel mai mare lant de restaurante de tip fast-food din lume la inceput oferind consumatorlor...

Logistica și distribuția mărfurilor la SC La Vatra SRL - Firmă imaginară

CAPITOLUL I PREZENTAREA FIRMEI S. C. LA VATRA S. R. L. este o firma care s-a infiintat in 2009 debutand pe piata cu un restaurant de 20 de locuri...

Ai nevoie de altceva?