Abordarea Sistemica a Situatiilor de Lupta

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL1.Abordarea scientizata a realului
1.1.Evolutii in plan teoretic si stiintific
Teoriile sunt sisteme unitare de idei, ,,constructii imperative elaborate folosind sistematic anumite metode dependente de competenta autorilor si de premisele pe care ei le adopta" .
Plecand de la premisa ca teoriile influenteaza capacitatea oamenilor de a se manifesta, e important ca oamenii sa detina teorii cu posibilitati explicative cat mai mari . Limitele teoriilor determina si limitele capacitatilor lor de actiune si evaluare.
Aceasta face ca pentru a depasi stadiul nesatisfacator al conditiei umane sa nu fie suficienta adoptarea de masuri de natura practica, oricare ar fi ele. Si in cazul sistemului militar e necesar ca pentru a face fata noii fizionomii a confruntarilor actuale, sa se treaca de la incercari de eficientizare prin reconsiderari continue, succesive, de la operarea cu vechile structuri de cunostinte la reformularea si utilizarea unora noi, care sa raspunda mai bine noilor cerinte, adica, la lucrul cu teorii mai performante.
,,Castigul" il va avea in final partea care va folosi teorii mai avansate, care pot sa dea realitatii o interpretare adecvata, permitand posibilitatea producerii de modificari constiente, intentionate in cadrul realului pentru atingerea anumitor scopuri. ,,Castigul" inseamna insa in primul rand rezolvarea diferendelor prin evitarea confruntarii armate. Acest lucru se poate face, pe langa alte metode pe care le are statul si prin utilizarea instrumentului militar.
Incepand de la aparitia germenilor conflictului si pana la organizarea si desfasurarea confruntarii armate se actioneaza in fiecare etapa cuprinsa de-a lungul acestui drum in functie de situatie si de capacitatea decidentelor (sistemelor de conducere abilitate), utilizand mai mult sau mai putin teoriile. 
A actiona conform unei teorii inseamna a se raporta intr-un anume fel conform anumitor idei, principii, modele, ,,scheme" la anumite aspecte considerate relevante ale realitatii. Mai inseamna un anumit mod de interpretare a realitatii , fapt ce inseamna raportarea la aceasta intr-un anumit fel.
A actiona conform unei teorii nesatisfacatoare (care reduc posibilitatile de cunoastere), implica existenta posibilitatilor de a nu ajunge la rezultatele scontate, cat si existenta unor consecinte ce nu au fost luate in considerare. Astfel, urmarindu-se un anumit obiectiv se genereaza o stare de lucruri neurmarita. Aceste efecte numite "perverse" de catre Boudon R. , nu au neaparat caracter de noutate, dar faptul ca sunt neasteptate, surprinzatoare, face sa scada increderea in utilizarea teoriilor ce le-au generat.
A aborda cu astfel de teorii domeniul militar, mai ales a actiunii militare in cadrul confruntarilor armate, pune in evidenta in mod clar dimensiunea impactului ,,efectelor perverse" asupra existentei, asupra realitatii odata cu observarea abaterilor de la scopul propus.
Desi nu putem avea in nici un caz o imagine cuprinzatoare si exacta a ceea ce ne inconjoara, merita sa incercam sa folosim acele teorii care sa ne apropie suficient de realitate pentru ca, actionand conform acestora, sa putem obtine in domeniile ce ne intereseaza erori acceptabile.
Existenta unor teorii avansate, chiar cunoasterea acestora, nu presupune si utilizarea lor sau crearea cadrului aplicativ care sa le exploateze. Aceasta nu vine doar din opozitia la schimbare ci si din faptul ca de cele mai multe ori presupune si un consum suplimentar de resurse dar totusi eficienta va exista.
Utilizarea unui nou model teoretic chiar si beneficiind de conditii care usureaza acest proces, precum si recunoasterea superioritatii noului model, existenta curentului de opinie favorabil, nu este si nu trebuie sa fie un proces linear. Astfel, intrucat stiinta nu realizeaza o dezvoltare prin acumulare, trecerea de la o teorie la alta e una revolutionara, presupunand reconsiderari ale premiselor, fundamentelor, metodelor, familiilor de concepte s.a.m.d., deci e vorba de o revolutie stiintifica, o schimbare fundamentala nu de construire la nesfarsit pe aceeasi temelie . 
Asadar a actiona in afara campului unei teorii inseamna a actiona in modalitati empirice. Aceasta este o faza caracteristica oricarei fiinte umane. In devenirea sa, omul nu se poate, desigur, raporta la propria persoana sau la mediul inconjurator folosind de la bun inceput modele teoretice. Pentru aceasta nu trebuie sa atinga doar un anumit stadiu de dezvoltare fiziologica, ci si sa aiba o anumita pregatire intelectuala. Acest lucru este valabil si pentru nivelul social. Ajungerea la capacitati teoretice de analiza nu a fost posibila ,,dintr-o data" si fara a trece prin faza empirica, stiinta bazandu-se foarte mult pe modelele empirice de cercetare. Modelele reductioniste, utilizate pentru conturarea, cel putin intr-o faza initiala, a formarii oamenilor ( ne referim la formarea intr-un cadru institutionalizat ) a unei imagini despre lumea inconjuratoare, nu pot fi luate in considerare fara rezultatele cercetarii stiintifice, obtinute prin modele empirice. Aceste modele se bazeaza pe rezultatele observatiei pe ,,experienta", experimentul fiind maniera prin care se verifica ipotezele de le care se pleaca. Modelul empiric este unul verificationist, pragmatic chiar, care considera ca realitatea este masurabila. Ce nu poate fi masurat este considerat ca fiind ireal ( se cunoaste atitudinea stiintei ,,clasice", vis-a-vis de cazul asa ziselor fenomene ,,paranormale").
Un instrument caracteristic stiintelor empirice este rationamentul inductiv; acest model al gandirii umane consta intr-o inferenta ( operatie a gandirii prin care se trece de la un enunt la altul ) de la enunturi singulare( descrieri, observatii, experimente, calcule facute cu anumite marimi ), la enunturi universale, la ipoteze sau teorii. Astfel se detecteaza similaritatile si/sau diferentele fenomenelor naturii sau obiectelor naturii, sub forma unor formulari generale-asa numitele legi ale naturii.
A gandi empiric inseamna deci , a te raporta la realitate conform unor date ,,aici si acum" a actiona asupra acesteia conform necesitatilor si posibilitatilor actuale, in scopul obtinerii unor rezultate palpabile si imediate si nu doar neglijand, dar nici prevazand existenta consecintelor viitoare ale actiunilor din prezent
Inevitabil intr-o prima perioada, organizatiile au fost conduse doar empiric. Fiind consecinte ale posibilitatilor unor oameni de a interactiona intru realizarea unor obiective mai complicate, constientizate totusi in limite ale modalitatii empirice de procesare, activitatile gestionare sunt si ele de natura empirica. Deci se refera la aspecte concrete, asa cum pot fi ele sesizate si solutionate de catre oamenii care isi asuma roluri gestionare. Astfel de gestionari se refera la obiectivele interactiunilor, la modalitati de organizare a interactiunilor intru realizarea obiectivelor, la dificultatile ce pot sa se contureze pe parcurs, la modalitati in care dificultatile pot fi depasite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abordarea Sistemica a Situatiilor de Lupta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!