Analiza mediului de afaceri

Extras din proiect Cum descarc?

1. Consideratii generale
Mediul de afaceri reprezinta ansamblul reglementarilor si valorilor juridice, administrative, morale, etice, care compun cadrul extern de infiintare si functionare al firmelor dintr-o anumita tara sau zona. Mediul de afaceri descrie o gama larga de activitati legate de toate domeniile existente, si anume agricultura, industrie si servicii. In aceasta sfera opereaza factori economici, politici, legali si culturali. Inainte de a porni o afacere, este important sa cunosti mediul de afaceri din localitatea ta si din tara ta. Poti afla mai multe prin intermediul internetului, deoarece aici vei gasi numeroase surse de informare. Te poti opri in special la acele publicatii online specializate pe sectorul economic, din care poti afla cele mai noi informatii din domeniu. Mai poti afla mai multe si direct de pe teren, discutand cu alti oameni de afaceri din respectiva regiune. Mediul de afaceri iti da mai multe detalii referitoare la legiferarea business-ului de un anumit tip. Poti afla la un moment dat ca afacerea ta nu respecta anumite legi sau reguli, lucru care iti poate atrage sanctiuni nedorite. Mediul de afaceri impune anumite masuri care trebuie respectate de toata lumea. Iar pentru a avea succes cu afacerea pe care o lansezi, trebuie sa ai mai intai destule informatii despre mediul de afaceri in care activezi. Cel mai bine cunosti mediul de afaceri atunci cand iei contact direct cu el. Unii intreprinzatori sunt mai precauti si mai intai afla toate informatiile de care au nevoie pentru a fi siguri ca nu pleaca la drum in necunostinta de cauza. Altii sunt insa mai grabiti si invata lucrurile din mers. Ambele variante prezinta avantaje si dezavantaje, insa de cele mai multe ori se recomanda sa fii pregatit. Mediul de afaceri impune prin definitie o parte legislativa si una birocratica, doua aspecte care trebuie respectate daca vrei ca afacerea ta sa functioneze fara probleme de natura externa. Dincolo de aceste elemente, mediul de afaceri te poate ajuta sa socializezi cu alti oameni de Afaceri angrenati in diverse activitati, cu care poti face schimb de experienta, de idei sau cu care chiar te poti asocia pentru diverse planuri. 
2. Mediul de Afaceri din Romania
Politica Guvernului Romaniei in ceea ce priveste mediul de afaceri este centrata pe sustinerea intreprinzatorilor privati si pe stimularea liberei initiative.
Actiunile Guvernului urmaresc consolidarea unui mediu de afaceri stabil si predictibil, eliminarea monopolurilor de stat nejustificate din punct de vedere economic, consolidarea liberei competitii, cresterea transparentei mediului de afaceri si a politicilor guvernamentale, respectiv a politicii monetare, precum si liberalizarea pietei muncii.
Institutii si adrese utile:
-  Comert exterior
Pe plan intern principala institutie responsabila pentru elaborarea si implementarea politicii comerciale este structura de comert exterior - Departamentul de Comert Exterior si Relatii Internationale - din cadrul Ministerului Economiei. (www.dce.gov.ro)
Aceasta institutie asigura si informarea reprezentantilor mediului de afaceri, in legatura cu oportunitatile de import, export pe terte piete, precum si in ceea ce priveste programele de participare a Romaniei la targuri si expozitii internationale.
-  Investitii straine
Departamentul pentru proiecte de infrastructura si investitii straine - este organizat si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in cadrul aparatului de lucru al Guvernului. Acesta asigura coordonarea proiectelor de infrastructura de interes national, pregatirea, executia si implementarea proiectelor de infrastructura desemnate in competenta sa prin hotarare a Guvernului, precum si coordonarea aplicarii uniforme a politicii Guvernului la nivel central si local in domeniul stimularii, promovarii si implementarii investitiilor straine si al parteneriatelor public-privat.
-  Politica economica
Ministerul Economiei (www.minind.ro) -  cu personalitate juridica - este organul de specialitate al administratiei publice centrale care realizeaza politica Guvernului in domeniile privind cresterea economica, industrie, energie, resurse minerale, productia de aparare, integrare europeana, relatii comerciale si economice externe
-  Fiscalitate
Politica fiscala este centrata pe asigurarea unui rol stimulativ si orientativ al impozitelor si taxelor, in scopul cresterii si dezvoltarii economice, al consolidarii fiscale si al dezvoltarii si intaririi clasei de mijloc.
Ministerul Finantelor Publice (www.mfinante.gov.ro) este institutia cu rol de sinteza in desfasurarea activitatii structurilor financiare si fiscale ale statului roman.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza mediului de afaceri.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!