Antreprenoriatul si Principalele Trasaturi ale Antreprenorilor

Extras din proiect Cum descarc?

,,Nu-l poti intari pe cel slab prin slabirea celui puternic. Nu-l poti ajuta pe salariat prin obstructionarea platitorului de salariu. Nu-l poti ajuta pe sarac prin distrugerea bogatului. Nu-i poti ajuta permanent pe oameni, facand pentru ei ceea ce ei ar putea si ar trebui sa faca pentru ei insisi."(Ronald Reagan)
Antreprenoriatul si principalele trasaturi ale antreprenorilor
1. Semnificatia conceptului de antreprenor si antreprenoriat
Un antreprenor este o persoana fizica sau juridica care se obliga, pe baza unor clauze si conditii contractuale, sa execute (intreprinda) diferite lucrari (industriale, de constructii etc.) in beneficiul altei persoane sau organizatii, in schimbul unei sume de bani dinainte convenite. El este un tip de agent economic reprezentativ in economia de piata care adopta un comportament intreprinzator, de esenta activa si inovatoare, specific sistemelor economice bazate pe concurenta, risc si initiativa privata. 
Antreprenoriatul este procesul prin care un individ sau un grup de indivizi, numiti intreprinzatori sau antreprenori, depun eforturi organizate pentru a exploata oportunitatile existente pe piata, apeland explicit la inovarea si adaptarea la schimbare. Conform lui Drucker, managementul a fost noua tehnologie ce a transformat economia americana in una de tip antreprenorial; este vorba de inovatii succesive in educatie, ingrijirea sanatatii, administratie publica, afaceri, economie si societate. Antreprenoriatul inseamna urmarirea tendintelor mediului si a schimbarilor de pe piata sau din societate pe care nimeni nu le-a vazut sau nu le-a acordat atentie pana atunci. In mod traditional, antreprenorul este considerat o persoana care isi incepe propria afacere de mici proportii; astazi se considera aproape unanim ca si intreprinderile existente, mici sau mari corporatii, pot sa dezvolte o conceptie antreprenoriala. Aspectul cel mai important privind antreprenoriatul este cel legat de inovare si adaptare la schimbarea impusa de piata si/sau societate; el implica schimbare, introducerea unor produse/servicii noi sau a unor modalitati noi de a face afaceri. 
Oferind o perspectiva contemporana asupra atreprenoriatului, Vesper (1982) afirma: domeniul general al antreprenoriatului este denumit intr-un mod superficial ca fiind crearea de noi afaceri de catre indivizi si grupuri mici de indivizi. O analiza a acestui concept scoate insa la iveala multe alte dimensiuni. Privit dintr-o perspectiva economica pur rationala, termenul intreprinzator descrie o persoana care urmareste profitul. Kirzner (1982 p. 272) afirma: Stiinta economica explica faptul ca existenta unor oportunitati de profit neexploatate este semnul ca anumite resurse au fost alocate in mod gresit si au dus la apritia unui fel de risipa sociala. Daca o anumita resursa poate genera o productie in valoare de 15 $ si in prezent genereaza o productie de numai 10 $, modul de utilizare a acestei resurse este ineficient si ofera oportunitatea pentru obtinerea unui profit, adica pentru activitatea antreprenoriala. O oportunitate de profit implica preexistenta unei risipe pe care initiativa antreprenoriala o elimina. Stiintele sociale, in amploarea lor, intrebuinteaza termenul de intreprinzator cu sensul de persoana care lucreaza pentru sine (Bates 1993), restrans mai apoi prin adaugarea calificativului de mare succes ( Kent 1982 p. 4). 
In framantata evolutie a societatii omenesti, fermentul care impinge cu energie inepuizabila omenirea spre progres si bunastare economica este Antreprenorul. Incepand cu pustiul care fuge de la scoala, unde se plictiseste, preferand sa vanda ziare pe strada, si continuand cu octogenarul om de stiinta, care, in loc sa-si plimbe nepotii, isi petrece ultimii ani din viata intr-ul laborator, cautand sa descopere ceva nou, toti acestia sunt antreprenori. De la taranul care se gandeste la modalitatea de a obtine mai mult porumb la hectar si pana la biochimistul care isi petrece noptile intr-un laborator pentru a descoperi un nou fertilizant, toti acestia sunt antreprenori.
Nu exista sector al vietii economice si sociale in care sa nu-i gasim pe antreprenori sau in care energia lor inepuizabila sa nu se manifeste. Ei sunt segmentul cel mai dinamic al societatii omenesti, pe care o trag neincetat dupa ei. Antreprenorii sunt pionierii expeditiilor stiintifice, investitorii la Bursa, dezidentii politici, creatorii de companii si de societati de binefacere, emigrantii si inventatorii.
Ovidiu Lazar afima ca din pacate, nu exista scoala in lume care sa pregateasca antreprenori. Ei se nasc. 
Ludovic al XVI-lea obisnuia sa afirme ca o tara este bogata cand oamenii ei sunt bogati. Fireste afirmatia este la fel de adevarata si astazi ,asa cum demonstreaza realitatile din numeroase tari. In conditiile contemporane principalii artizani ai bogatiei sunt antreprenorii. Deci, tarile care se vor bogate,trebuie sa acorde o atentie deosebita antreprenorilor.
Recunoasterea antreprenorilor dateaza inca din secolul XVIII in Franta, cand economistul Richard a asociat asumarea de riscuri in economie cu antreprenoriatul. In Anglia,in jurul aceleiasi perioade Revolutia Industriala evolua,iar antreprenorii jucau un rol vizibil in transformarea resurselor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Antreprenoriatul si Principalele Trasaturi ale Antreprenorilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!