Caracteristici ale managementului bazat pe cunoștințe

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere 
Societatile au incercat tot timpul sa obtina un avantaj competitiv care sa le permita sa isi maximizeze profitul, sa aiba clienti fideli si sa isi mentina superioritatea fata de concurenti, indiferent de produsele sau serviciile oferite. In urma cu 5000 de ani, in Mesopotamia, a aparut prima institutie dedicata managementului bazat pe cunostinte: biblioteca -  intrucat oamenii nu mai puteau sa gestioneze miile de placute din lut pe care erau inregistrate contracte, impozite si taxe, vanzari si legi. Totusi, accesul la informatiile continute de aceste placute era permis doar liderilor politici si religiosi apartinand clasei de elita. Acestia fie intelegeau limba in care erau scrise placutele, fie isi permiteau sa traduca aceste placute in limba lor. Situatia s-a imbunatatit odata cu inventarea preselor de tipar si cu tiparirea cartilor in limba comuna, in perioada Renasterii . 
Vreme de mai multe secole, expertiza profesionala a fost transmisa de la o generatie la alta prin intermediul uceniciei sau prin diferite forme de memorie colectiva. Aceasta situatie s-a schimbat odata cu introducerea liniei de asamblare ca metoda de productie. Liniile de asamblare ofereau memoria structurala pentru procesul implicat in producerea bunurilor. Astfel a aparut productia de masa. Aceasta tendinta se reflecta in prezent, in era industriala, prin avantaje competitive concretizate in costuri de productie mai mici sau productivitate mai ridicata. 
In zilele noastre economia, invatarea si cunostintele au devenit factori cheie de succes pe plan international, iar resursele intangibile sunt de o importanta vitala. Lupta dintre firmele concurente s-a mutat din planul resurselor tangibile (capital, materii prime, pamant, masini si echipamente etc.) in planul resurselor intangibile, in care elemente precum cunostintele si abilitatea de a le folosi (managementul bazat pe cunostinte) au un rol crucial. Cunostintele au devenit resursa de baza a firmelor, modalitatea ca acestea sa obtina putere, prestigiu si bogatie in economia si in societatea moderna. Generarea, achizitionarea si folosirea cunostintelor sunt extrem de importante pentru o dezvoltare economica, sociala si culturala sustenabila. Acest principiu se aplica in mod egal indivizilor, organizatiilor, institutiilor publice, companiilor, regiunilor sau chiar statelor. 
Mediul economic modern se caracterizeaza prin volatilitate, venituri mari aduse de angajati si mutatii rapide pe plan international in domeniul politic sau al concurentei. Ca rezultat, organizatiile moderne nu pot concura pe piata fara manageri si angajati calificati. De aceea, metodele pe care le folosesc firmele pentru gestionarea si utilizarea cunostintelor, precum si procesele si tehnologiile specifice domeniului lor activitate, inclusiv tehnologia informatica, sunt extrem de importante. 
In cele ce urmeaza vor fi dezvoltate si analizate elementele principale ale acestei noi abordari manageriale: caracteristicile de baza ale cunostintelor, principalele tipuri de cunostinte si procesele managementului bazat pe cunostinte.
Caracteristici ale managementului bazat pe cunostinte -  aspecte conceptuale
Notiunea de cunostinte a fost analizat de-a lungul mai multor secole si apare chiar in lucrarile filosofilor greci din antichitate, potrivit carora cunostintele au aparut odata cu oamenii. Platon, de exemplu, a avansat teoria potrivit careia o idee corecta poate fi transformata in cunostinte prin intermediul ratiunii sau cazualitatii. Aristotel credea ca a avea cunostinte despre un lucru insemna sa-i intelegi necesitate. In lucrarile filosofilor din vest, cunostintele sunt considerate abstracte, universale, impartiale si rationale . Aceasta acceptiune a afectat destul de mult natura primelor instrumente de management bazat pe cunostinte care au aparut in anii '90. Majoritatea instrumentelor si modelelor de management bazat pe cunostinte au considerat cunostintele mai degraba un artefact, decat un element adanc inradacinat in intelegerea umana, comportamentul uman sau in relatiile si interactiunile sociale de la locul de munca. Potrivit specialistilor, majoritatea instrumentelor de management bazat pe cunostinte de prima generatie nu si-au atins, sau nu au atins in totalitate obiectivele, datorita insuficientei focalizari pe factorii umani. Cunostintele au o natura mai complexa decat datele si informatiile si necesita o contributie activa din partea oamenilor pentru gestionarea si coordonarea lor. De aceea, este necesar sa evidentiem inca de la inceput principalele diferente dintre date, informatii si cunostinte, pentru a implementa corespunzator managementul bazat pe cunostinte. 
Comunitatea academica a alocat timp si resurse pentru a clarifica diferentele dintre date, informatii si cunostinte. Definirea acestor concepte precum si terminologia utilizata variaza de la un autor la altul in functie de pregatire si obiectivele concrete ale fiecaruia. 
Relatia dintre date, informatii, cunostinte si intelepciune poate fi reprezentata sub forma unei piramide. Baza piramidei o reprezinta datele, urmate de informatii, apoi cunostinte, iar intelepciunea se afla in varful piramidei.
Datele: reprezinta un set de fapte obiective, eterogene despre un proces sau un eveniment care au o utilitate redusa daca nu sunt transformate in informatii. Datele de exemplu sunt atribute cantitative, numerice sau de alta natura obtinute prin observatii, experimente sau calcule. Costul, viteza, durata sau capacitatea sunt date cantitative. 
Informatiile: sunt date inzestrate cu relevanta si scop. Au o anumita semnificatie si sunt organizate pentru anumite scopuri. Informatiile, de exemplu, constituie o colectie de date si explicatii asociate, interpretari etc despre un obiect, eveniment sau proces. 
Datele pot fi transformate in informatii prin cinci tipuri de procese :
a) Condensarea -  datele sunt sintetizate intr-o forma mai concisa iar amanuntele sunt eliminate;
b) Contextualizarea -  scopul sau motivul colectarii datelor este cunoscut si inteles de la inceput;
c) Calculul -  datele sunt procesate si agregate pentru a oferi informatii utile; 
d) Categorizarea -  este un proces care presupune repartizarea datelor pe tipuri sau categorii; 
e) Corectarea -  este un proces al caui scop este indepartarea erorilor. 
Cunostintele: reprezinta o combinatie fluida de experiente, valori, informatii contextuale si intuitie care ofera cadrul pentru evaluarea si incorporarea unor noi experiente si informatii. Cunostintele apar si se aplica in mintea oamenilor. In organizatii, cunostintele sunt incastrate nu doar in documente si in depozite, ci si in procesele, practicile si normele organizationale 
Cunostintele au la baza informatii care sunt conspectate, sintetizate sau organizate pentru a mari gradul de intelegere si comprehensiune. Cunostintele reprezinta premisa pentru deciziile si actiunile unei persoane, unui grup de persoane sau unei organizatii. Cunostintele pot suferi modificari in timpul procesului de invatare, care determina schimbari in modul de intelegere, decizii si actiuni. O definitie vizuala asociaza cunostintele cu o muscatura dintr-un mar rosu -  ,,trebuie luata o muscatura (de informatii) si trebuie mestecata, digerata etc astfel incat sa devina cunostinte" .
Intrebarile tipice referitoare la date sunt ,,cine?", ,,ce?", ,,unde?" si ,,cand?", in timp ce intrebarile specifice cunostintelor sunt ,,cum?" si ,,de ce?".


Fisiere în arhivă (1):

  • Caracteristici ale managementului bazat pe cunostinte.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Curteanu, R.S. (2011), Managementul cunoasterii in societatea informationala, Editura Economica, Bucuresti
Nicolescu O., Nicolescu C.(2011), Organizatia si managementul bazate pe cunostinte, Bucuresti 
Dragomirescu H., (2001), Studiu tematic elaborat in cadrul proiectului prioritar Societatea informationala -  societatea cunoasterii, al Academiei Romane, Ed. ASE, Bucuresti
www.edemocratie.ro
Badrus, G., Radaceanu, E. (1999) Globalitate si Management. Bucuresti, Editura All Beck
Muntean, Mihaela, Danaiata, Doina, Margea, Camelia, Managementul cunostintelor in societatea bazata pe cunoastere. In: Informatica Economica. 2001
C., Ristea, (2008) Managementul organizatiei, Editura Universitatii Transilvania din Brasov


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!