Caracteristicile comunicării manageriale în organizația cunoașterii

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere 
Comunicarea face parte din ,,infrastructura" organizatiei. Orice efort de dezvoltare a unei organizatii trebuie sa aiba in vedere cu prioritate latura umana a dezvoltarii ei, iar comunicarea eficace si eficienta este singura cale prin care oamenii isi pot corela in mod sinergetic eforturile. De calitatea comunicarii manageriale depinde modul in care se foloseste resursa umana a unei organizatii, deci in ultima instanta succesul organizatiei. 
Comunicarea devine un element critic necesar in perioade de schimbari revolutionare in viata organizatiilor, ea fiind instrumentul de implementare a schimbarii, a reproiectarii proceselor interne, a noii strategii a organizatiei. In perioade de schimbare revolutionara comunicarea manageriala capata valente noi si, mai mult ca oricand, imbraca formele unei arte. Comunicarea rationala poate convinge mintile oamenilor sa se schimbe, dar pentru a schimba si inimile oamenilor trebuie folosit limbajul emotiilor. 
Filosoful si psihologul William James spunea ca omul isi poate schimba viata schimbandu-si atitudinea fata de aceasta. Orice schimbare revolutionara presupune o schimbare radicala de atitudine si aceasta este cel mai dificil de realizat. Fara o comunicare deschisa, permanenta, precisa si suportiva, rezultata dintr-o gandire strategica, respectiva schimbare este imposibil de realizat. 
Comunicarea interumana constituie un obiect de studiu cu o importanta mult mai mare decat aceea a studierii altor sfere ale comportamentului uman. Patrunderea si intelegerea sistemului de comunicare deschid si inlesnesc drumul cunoasterii personale si a celor din jur, fiind in masura sa clarifice ierarhizarea oamenilor in societate dupa criterii de valoare.
In cadrul oricarei organizatii, in procesul de realizare a obiectivelor sale, un element principal il reprezinta punerea in valoare a resurselor de care dispune. Astfel, alaturi de resursele naturale, materiale, financiare si informationale, organizatia valorifica si resursele umane concretizate in salariatii ce lucreaza efectiv in unitate si care prin munca lor asigura realizarea obiectivelor firmei, in contextul utilizarii rationale a celorlalte resurse.
In cadrul compartimentelor comunicarea este, in special, informala datorita relatiilor personale, sociale si profesionale bune existente intre membrii acestora. Intre membrii fiecarui compartiment si managerii lor si alte compartimente comunicarea este de tip formal.
Specificul si rolul comunicarii manageriale
Comunicarea mangeriala este o forma de comunicare interumana, un instrument de baza al managerului, cu ajutorul caruia acesta isi poate exercita atributiile manageriale: de planificare, de organizare, de motivare si antrenare, de coordonare, de control-evaluare si realizare a obiectivelor propuse. Comunicarea devine astfel o filozofie a mangerului si nu o suma de cunostinte, decizii si actiuni mecanice.
In contextul unei dezvoltari durabile a societatii umane, comunicarea manageriala nu mai are rolul de transmitere a mesajelor de informare si instruire, ci devine o forta dinamica, independenta si inovatoare care este modelata de mediul in care functioneaza. Resursele strategice ale oricarei organizatii devin informatia, cunoasterea si creativitatea. Toate acestea sunt de neconceput fara o comunicare reala si eficienta, care devine astfel un reper de competitivitate si eficienta pentru organizatie.
De calitatea comunicarii depind intelegerea problemelor cu care se confrunta orice angajat. Durabilitatea relatiilor organizationale, circulatia ideilor si solutiilor destinate rezolvarii obiectivelor, cat si capacitatea managerului de a-si motiva, antrena si conduce angajatii. Din aceasta cauza se impune necesitatea perfectionarii continue a deprinderilor de comunicare a managerului, atat la nivel intern, cat si la cel extern.
Comunicarea manageriala este strans legata de functiile managementului, de functiile comunicarii in sine si de cultura organizationala. Scopul comunicarii manageriale este de a realiza un flux informational corect, pertinent si eficient pe orizontala si pe verticala structurii organizationale, in vederea realizarii obiectivelor strategice si operationale stabilite.
Elementele fundamentale ale unei comunicari manageriale eficiente sunt:
-  nevoia de a sti sau a detine cunostinte profesionale necesare pentru realizarea obiectivelor individuale;
-  nevoia de a intelege scopul obiectivelor individuale sau finalitatea unei activitati;
-  nevoia de a exprima pareri sau judecati de valoare si de a le comunica celorlalti.
Din aceasta cauza corectitudinea si eficienta sistemului informational depinde de urmatoarele caracteristici ale comunicarii:
-  formularea clara si fara ambiguitati a mesajelor;
-  transmiterea rapida si nedistorsionata a mesajelor;
-  descentralizarea decizionala;
-  profesionalism ridicat.


Fisiere în arhivă (1):

  • Caracteristicile comunicarii manageriale in organizatia cunoasterii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Bennis, W., Nanus, B., ,,Liderii: strategii pentru preluarea conducerii", Editura Business Tech International Press, Bucuresti, 2000;
-  Candea,R., Candea, D., ,,Comunicarea manageriala aplicata", Editura Expert, Bucuresti, 1998;
-  Candea, Rodica M., Dan, Candea, ,,Comunicarea manageriala. Concepte. Deprinderi. Strategie", Bucuresti, Editura Expert, 1996;
-  Carstea Ghe., ,,Asigurarea si gestiunea resurselor materiale", Editura Economica, Bucuresti, 2000;
-  Cornescu, V., Mihailescu I., ,,Management organizational", Editura All Back, Bucuresti, 2003;
-  Cornescu, V., Marinescu, P., Curteanu, D., Sora, T., ,,Management -  de la teorie la practica", Editura Universitatii din Bucuresti, 2004;
-  Georgeta Panisoara, Ion-Ovidiu Panisoara, ,,Managementul resurselor umane", Iasi, Editura Polirom, 2004
-  Horia Pitariu, ,,Proiectarea fiselor de post, evaluarea posturilor de munca si a personalului: un ghid practic pentru managerii de resurse umane", Editura Irecson, Bucuresti, 2006;
-  Jean- Claude Abric, ,,Psihologia comunicarii", trad. Luminita si Florin Botosineanu, Bucuresti, Polirom, 2002;
-  Johns, Gary, ,,Comportament organizational", Bucuresti, Editura Economica, 1999;
-  Mihuleac, Emil, ,,Managerul si principalele activitati manageriale", Editura Fundatiei ,,Romania de Maine", Bucuresti, 1994;
-  Moldovan Scholz Maria, ,,Managementul resurselor umane", Editura Tehnica, Bucuresti 2000;


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!