Ce Este Managementul

Extras din proiect Cum descarc?

Cateva consideratii privind managementul public.
1.1. Ce este managementul
Conducerea este o activitate tot atat de veche ca si civilizatia umana. Ea a facut parte din societatea umana regasindu-se de-a lungul timpului acolo unde era munca de orice natura: politica, economica, sociala etc. Aceasta actiune practica, este cunoscuta astazi sub denumirea de management. Etimologia cuvantului provine din latinescul "manus"-mana si sugereaza ideea de a manevra, pilota, a dirija, a conduce, a coordona grupuri de oameni. Deci etimologia managementului inseamna a tine in maini, a conduce in mod eficient oameni.
Introdus in circulatie la inceputul secolului al XX-lea de americani, conceptul a fost preluat ca atare in tarile europene.
Complexitatea semantica a termenului i-a determinat pe specialisti sa-i atribuie mai multe sensuri si anume:
- managementul este o stiinta: un domeniu al stiintelor sociale contemporane, un ansamblu coerent si organizat format din concepte, principii, metode, tehnici care analizeaza, explica si solutioneaza fenomenele si procesele care se produc in conducerea organizatiei. Ca stiinta, managementul s-a nascut in secolul XX sintetizand tot ceea ce a acumulat omenirea in gandirea si practica conducerii.
- managementul este o activitate practica, o profesie, "o meserie", o componenta a diviziunii sociale a muncii, in afara caruia este de neconceput dezvoltarea oricarei organizatii.
Aceste doua laturi ale managementului nu se exclud una pe alta, ci dimpotriva, sunt strans legate formand un tot, o unitate perfecta care da adevaratul sens al conceptului de management.
Stiinta managementului presupune activitatea de sintetizare, generalizare a experientei practice de conducere,formularea de legi si principii de conducere, gasirea celor mai bune metode de conducere a organizatiilor umane. Obiectul stiintei managementului il constituie intreaga activitate sociala a oamenilor. Relatii de conducere se intalnesc in toate segmentele societatii, domeniul de actiune al stiintei managementului fiind intreaga societate, prin toate componentele organizatorice ale acesteia, la toate nivelurile, pe toate treptele societatii si in toate componentele ei, atat pe verticala cat si pe orizontala. De asemenea, stiinta managementului ia in considerare toate particularitatile unei situatii concrete elaborand un sistem de masuri care sa conduca la o activitate eficienta. Aceasta stiinta se ocupa nu numai cu cercetarea la nivel macro-social ci abordeaza si nivelul micro-social preocupandu-se de perfectionarea formelor de conducere ale organizatiilor.
Trebuie sa avem in vedere si faptul ca relatiile de conducere sunt relatii ce se stabilesc intre oameni. Acestea sunt influentate de raporturile specifice interumane stabilite in cadrul organizatiilor, de structura si calitatea elementului uman, de personalitatea managerilor, de nivelul de pregatire a personalului de executie etc. Deci stiinta conducerii nu poate neglija latura umana a organizatiei.
Avand in vedere determinarile relatiilor de conducere, putem afirma ca stiinta managementului are un caracter interdisciplinar in cadrul ei regasindu-se atat economia cat si sociologia,psihologia, antropologia etc.
Ca activitate, managementul constituie ansamblul activitatilor de dirijare, indrumare si coordonare a organizatiilor umane cu scopul de a realiza obiectivele propuse, activitati care rezulta din aplicarea principiilor, legilor, sistemelor si metodelor de conducere formulate de stiinta managementului adaptate la specificul fiecarei organizatii. Managementul ca activitate presupune pe langa partea aplicativa si o parte creativa rezultata din efortul de adaptare continua a preceptelor stiintei conducerii la realitatea concreta a organizatiei, de alegerea acelor metode si tehnici care sa corespunda specificului organizatiei sau problemelor ce trebuie rezolvate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ce Este Managementul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!