Cercetare privind distribuția valorilor motivaționale asupra angajaților companiilor Veo și Xerox

Extras din proiect Cum descarc?

VALORI DE BAZA ALE OMULUI: O PRIVIRE DE ANSAMBLU SHALOM H. SCHWARTZ
,,Conceptul de valoare [este] capabil sa unifice interesele aparent diverse ale tuturor stiintelor implicate in comportamentul uman."
Un psiholog a scris aceste cuvinte care proclama centralitatea conceptului de valoare. Sociologi [de exemplu, Williams, 1968] si antropologi [de exemplu, Kluckhohn, 1951] au fost adeptii unor opinii similare. Acesti teoreticieni considera ca valorile reprezinta criteriile pe care oamenii le folosesc pentru a evalua actiuni, oameni si evenimente.
Acest articol prezinta o alta teorie in cadrul acestei traditii. Teoria identifica zece orientari valorice distincte din punct de vedere motiv pe care oamenii din toate culturile le recunosc si specifica dinamica conflictului si congruentei dintre aceste valori. Se doreste a fi o teorie unificatoare pentru domeniul motivatiei umane, un mod de organizare a diferitelor nevoi, motive si obiective propuse de alte teorii.
Cand ne gandim la valorile noastre, ne gandim la ceea ce este important pentru noi in viata noastra (de exemplu, securitate, independenta, intelepciune, succes, bunatate, placere). Fiecare dintre noi detine numeroase valori cu diferite grade de importanta. Valoarea particulara poate fi foarte importanta pentru o persoana, dar fara importanta pentru alta. Consensul privind modul cel mai util de conceptualizare a valorilor de baza a aparut treptat incepand cu anii 1950. Putem rezuma principalele caracteristici ale proiectarii valorilor de baza implicite in scrierile multor teoreticieni si cercetatori, dupa cum urmeaza:
-  Valorile sunt credinte. Dar sunt credinte legate inextricabil de idei emotionale, nu obiective, reci.
-  Valorile sunt o constructie motivationala. Ele se refera la obiectivele dorite pe care oamenii se straduiesc sa le atinga.
-  Valorile transcend actiuni si situatii specifice. Sunt obiective abstracte. Natura abstracta a valorilor le distinge de concepte precum norme si atitudini, care se refera de obicei la actiuni, obiecte sau situatii specifice.
-  Valorile ghideaza selectarea sau evaluarea actiunilor, politicilor, persoanelor si evenimentelor.
Adica valorile servesc drept standarde sau criterii.
-  Valorile sunt ordonate dupa importanta unele fata de altele. Valorile oamenilor formeaza un sistem ordonat de prioritati valorice care le caracterizeaza drept persoane. Aceasta caracteristica ierarhica a valorilor le distinge si de norme si atitudini.
Teoria valorilor defineste valorile ca obiective dezirabile, trans-situationale, care variaza ca importanta, care servesc ca principii directoare in viata oamenilor. Cele cinci caracteristici de mai sus sunt comune tuturor valorilor. Aspectul crucial al continutului care distinge intre valori este tipul de obiectiv motivational pe care il exprima. Pentru a se coordona cu altii in urmarirea obiectivelor care le sunt importante, grupurile si indivizii reprezinta aceste cerinte in mod cognitiv (lingvistic) ca valori specifice despre care comunica. Zece valori motivale distincte, largi si de baza sunt derivate din trei cerinte universale ale conditiei umane: nevoile indivizilor ca organisme biologice, conditii de interactiune sociala coordonata si nevoi de supravietuire si bunastare ale grupurilor. Fiecare din cele zece valori de baza poate fi caracterizata prin descrierea scopului sau motivational central:
1. Autodirectie. Gandire independenta si actiune; alegerea, crearea, explorarea.
2. Stimularea. Entuziasm, noutate si provocare in viata.
3. Hedonism. Placere si multumire senzuala pentru sine.
4. Realizare. Succes personal prin demonstrarea competentei in conformitate cu standardele sociale.
5. Putere. Statutul social si prestigiul, controlul sau dominatia asupra oamenilor si resurselor.
6. Securitate. Siguranta armonia si stabilitatea societatii, a relatiilor si a sinelui.
7. Conformitatea. Restrangerea actiunilor, inclinatiilor si impulsurilor care pot deranja sau dauna altora si incalca asteptarile sau normele sociale.
8. Traditie. Respectul, angajamentul si acceptarea obiceiurilor si ideilor pe care cultura sau religia traditionala le ofera sinelui.
9. Benevolenta. Conservarea si imbunatatirea bunastarii celor cu care se afla in contact personal frecvent (,,grupul").
10. Universalism. Intelegere, apreciere, toleranta si protectie pentru bunastarea tuturor oamenilor si pentru natura.
Pe langa identificarea a zece valori de baza distincte motivational, teoria valorilor explica un aspect structural al valorilor, si anume relatiile dinamice dintre ele. Actiunile care urmaresc orice valoare au consecinte psihologice, practice si sociale care pot intra in conflict sau pot fi congruente cu urmarirea altor valori. De exemplu, urmarirea valorilor de realizare poate intra in conflict cu urmarirea valorilor de bunavointa - cautarea succesului pentru sine este probabil sa obstructioneze actiuni menite sa sporeasca bunastarea celorlalti care au nevoie de ajutorul cuiva. Cu toate acestea, urmarirea valorilor de realizare poate fi compatibila cu urmarirea valorilor puterii - cautarea succesului personal pentru sine este probabil sa se consolideze si sa fie consolidata prin actiuni care vizeaza imbunatatirea propriei pozitii sociale si a autoritatii asupra celorlalti. Un alt exemplu: Cautarea noutatii si a schimbarii (valorile stimularii) este de natura sa submineze conservarea timpului de obiceiuri onorate (valorile traditiei). In schimb, urmarirea valorilor traditionale este in concordanta cu urmarirea valorilor de conformitate: ambele motiveaza actiunile de supunere la asteptarile externe.
Structura circulara din figura 1 prezinta modelul total al relatiilor de conflict si congruitate intre valorile postulate de teorie. Aranjamentul circular al valorilor reprezinta un continuu motivational. Cu cat sunt apropiate cele doua valori in ambele diretii in jurul cercului, cu atat sunt mai asemanatoare motivatiile lor subiacente. Cu cat sunt mai indepartate doua valori, cu atat sunt mai antagonice motivatiile lor subiacente.


Fisiere în arhivă (1):

  • Cercetare privind distributia valorilor motivationale asupra angajatilor companiilor Veo si Xerox.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://pdfs.semanticscholar.org/db8c/55c975eaa5be3eb405655c6ef3e33445323a.pdf
2. https://www.researchgate.net/publication/277943515_Towards_greater_validity_in_Schwartz's_portrait_values_indicator_using_experimental_research
3. https://link.springer.com/article/10.1007/s11135-015-0221-1
4. https://www.researchgate.net/publication/228312494_Portrait_Value_Questionnaire's_PVQ_Usefulness_in_Explaining_Quality_Food-Related_Consumer_Behavior
5. https://www.yourmorals.org/schwartz.2006.basic%20human%20values.pdf
6. https://www.semanticscholar.org/paper/Profile-of-a-Residential-Learning-Community-on-%E2%80%99-s-Roszkowski-Kinzler/4cab68d6b15f3814d117b67776ff168751c9ea7f
7. https://zenodo.org/record/495773#.XaceO-hKg2w
8. https://www.kli.psy.ruhr-uni-bochum.de/klipsy/public/margraf%20Journals%20with%20Peer-Review/Heim_et_al-2016-International_Journal_of_Psychology.pdf
9. http://eprints.uwe.ac.uk/32243/1/Manu%20Mahamadu%20et%20al%20%282017%29%20Values%20Safety%20-%20CCC.pdf
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4873110/
11. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/23465/basichum.pdf?sequence=2
12. https://academic.oup.com/esr/article/32/2/189/1749118
13. https://www.academia.edu/38576962/AN_ANALYSIS_OF_THE_RELATIONSHIP_BETWEEN_PERSONAL_VALUES_AND_SATISFACTION_WITH_WORK
14. https://www.researchgate.net/publication/271231569_An_Overview_of_the_Schwartz_Theory_of_Basic_Values


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!