Certificarea de Mediu

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere
2. Standard de referinta/cerinte privind certificarea
3. Audit initial de certificare
4. Etapa 1 de audit initial
5. Etapa 2 de audit initial
6. Reguli de certificare a Sistemelor de Management de Mediu
7. Mentinerea certificarii
8. Atributiile Comisiei de certificare
9. Functionarea Comisiei de certificare
10. Criterii de certificare
11. Cerinte ale sistemului de management de mediu
12. Prevederi legale si alte cerinte
13. Programe de management de mediu
14. Model de management pe baza aspectelor si impacturilor de mediu
15. Verificare si actiune corectiva
16. Avantajele certificarii de mediu pentru o organizatie
17. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Certificarea de Mediu
Protejarea mediului inconjurator trebuie sa fie unul dintre obiectivele fiecarei companii, in conditiile in care integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va introduce noi constrangeri legate de acest aspect. 
Introducerea unui Sistem de Management de Mediu (pe scurt SMM) nu este rezervata doar organizatiilor mari sau celor internationale. SMM-ul poate fi implementat in IMM-uri, furnizori de servicii, institutii publice, etc.
Deja, multe organizatii si-au implementat si certificat un Sistem de Management de Mediu. Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va introduce, cel mai probabil, obligativitatea certificarii unui astfel de sistem pentru multe dintre companii.
Implementarea si certificarea unui sistem de management de mediu reprezinta adoptarea unei abordari sistematice in vederea tratarii aspectelor de mediu ale unei organizatii. Sistemul de management de mediu constituie un ,,instrument" util, care permite organizatiilor de orice marime sau tip sa controleze impactul activitatilor, produselor, serviciilor lor asupra mediului inconjurator. 
Certificarea sistemelor de management de mediu are loc in doua etape, astfel:
In prima etapa, "evaluarea initiala" , obiectivele auditului prevad o concentrare a activitatii de audit pentru intelegerea sistemului de management al organizatiei solicitante, in contextul aspectelor de mediu si impacturilor asociate, politicii si obiectivelor si in special al gradului de pregatire al acesteia pentru audit, cu scopul planificarii, alocarii de resurse si punerii de acord cu auditatul a detaliilor auditului din etapa a doua.
Pe baza constatarilor / concluziilor primei etape de audit se trece la etapa a doua de audit, "evaluare in vederea certificarii", ale carui obiective sunt:
- sa confirme ca organizatia adera la propria politica, obiective si proceduri;
- sa confirme ca sistemul de management de mediu se conformeaza tuturor cerintelor standardului de referinta si realizeaza obiectivele politicii organizatiei.
Etapele procesului de certificare
1. Solicitarea Certificarii 
1 zi 
2. Contactarea, informarea 
3. Transmiterea chestionarului de evaluare preliminara si a cererii oficiale de certificare completate 
4. Preaudit facultativ 
Aceasta faza are loc doar la solicitarea clientului. Are rolul de a identifica posibilele probleme care ar putea aparea in timpul auditului propriu-zis. Aceste probleme vor putea fi astfel corectate pana la data auditului. Nu este insa o faza obligatorie in procesul de certificare. Maxim 1 zi 
5. Incheierea contractului sistemului de management Maxim 1 zi 
6. Evaluare initiala (doar pentru sistemele de management de Mediu, OHSAS si HACCP) 1 zi 
7. Evaluarea documentatiei sistemului de management 
Analizarea documentatiei trimise de client (manualul, procedurile, etc.) si ia decizia daca este oportuna stabilirea unei date de audit sau daca organizatia mai trebuie sa faca unele corectii la aceasta documentatie. 1 zi 
8. Evaluarea la sediul organizatiei 
Data auditului se stabileste de comun acord cu organizatia ce urmeaza a fi certificata. Se stabileste echipa de audit. Componenta echipei de audit (numele, functie, locul de munca - pentru fiecare membru) va fi prezentata, inaintea auditului, catre organizatie. Daca aceasta isi da acordul asupra tuturor membrilor echipei, auditul poate incepe la data programata. 
Daca in timpul auditului se vor gasi anumite abateri legate de conformitatea cu standardul functie de care se face certificarea (neconformitati) aceastea vor fi comunicate managementului organizatiei si se va stabili un termen pentru rezolvarea lor. 1-3 zile 
(in functie de marimea organizatiei) 
9. Urmarirea implementarii actiunilor corective 
Daca in timpul auditului s-au gasit neconformitati , organizatia trebuie sa implementeze niste actiuni corective pentru rezolvarea lor. Urmarirea eliminarii neconformitatilor gasite in timpul auditului este o cerinta obligatorie pentru pasul urmator in acest proces. 1 zi (auditul de urmarire) 
10. Examinarea dosarului de certificare de catre Comitetul de Certificare 
Dosarul organizatiei la care a avut loc auditul este prezentat de catre Responsabilul de Dosar (RD) catre acest Comitet. Acesta din urma, in functie de recomandarea (CEA), poate decide acordarea certificarii. 6-12 zile 
11. Redactarea certificatului (romana si engleza) 
In urma deciziei COC de acordare a certificatului, se va redacta bilingv forma initiala a acestuia si in trimite prin fax clientului spre verificare si aprobare. 
Daca dupa verificare clientul este de acord cu forma propusa,se redacteaza forma finala a certificatului dupa care se semneaza de reprezentatii organismului. 1 zi 
12. Inmanarea certificatului 
Certificatul este transmis prin posta sau poate fi ridicat de catre un reprezentat al organizatiei certificate (imputernicit).


Fisiere in arhiva (1):

  • Certificarea de Mediu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!