Conceptul de e-Administrație

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere 3 
2. Consideratii introductive privind reforma administratiei publice si e-Guvernarea 3
3. Continutul guvernarii electronice 5
4. Impactul e-Guvernarii 6
4.1. Avantajele guvernarii electronice 6
4.2. Problema increderii si securitatii 7
4.3. Cultura nationala si e-Guvernarea 7
Concluzii 8
Bibliografie 10


Extras din proiect Cum descarc?

E-guvernarea (concept cunoscut si in spatele englezismului e-gov) este una dintre cele interesante provocari ale Adminitratiei Publice din intreaga lume. 
Multe dintre obiectivele pe care guvernarea electronica isi propune sa le atinga pot fi descrise, la prima vedere, ca fiind ambitioase, chiar spre extrem. Dar acest lucru, in ciuda tuturor criticilor si cinismului lor, este caracteristic unei stiinte noi. 
1. Introducere 
Guvernarea electronica reprezinta o etapa esentiala a reformei administratiei publice, a modernizarii acesteia, si presupune un proces de digitizare a sectorului public al carui scop este facilitarea interactiunii dintre institutiile publice si cetateni prin intermediul aplicatiilor bazate pe tehnologia informatiei. E-Guvernarea este esentiala pentru eliminarea sau simplificarea procedurilor birocratice, pentru imbu-natatirea accesului la informatii, pentru reducerea cheltuielilor publice, pentru combaterea coruptiei sau pentru intarirea capacitatii administrative a institutiilor publice, devenind imperios necesara dezvoltarea acesteia. 
Obiectivul principal al acestui studiu consta in identificarea si realizarea unei analize a factorilor care faciliteaza dezvoltarea e-Guvernarii, printr-un studiu raportat la statele membre ale Uniunii Europene si la tarile candidate. 
2. Consideratii introductive privind reforma administratiei publice si e-Guvernarea 
Datorita faptului ca societatea este intr-o permanenta schimbare, ca a cunoscut o dinamica accentuata, se vede necesitatea reformarii administratiei publice, a modernizarii acesteia, pentru a corespunde cerintelor pe care societatea le ridica. Dezvoltarea democratiei impune redefinirea rolului statului in raport cu cetatenii si prin intermediul reformei se urmareste adaptarea la modificarile economiei mondiale si la cerintele impuse de integrarea Romaniei in structurile Uniunii Europene. 
Guvernarea electronica reprezinta ,,oferirea de catre stat, pe baza banilor publici, catre beneficiari a unora dintre serviciile sale publice si sub forma electronica, adica prin folosirea tehnologiei informatiei si comunicatiilor si, in special a internetului" . Prin urmare, aceasta este o ,,etapa esentiala in reforma la ghiseu, un program de promovare a transparentei si eficientei, imbunatatire a interactiunii cu administratia publica si reducere a coruptiei" . Intr-o formulare simplista, guvernarea electronica poate fi definita ca fiind ,,interactiunea dintre Guvern, Parlament si alte institutii publice cu cetatenii prin intermediul mijloacelor electronice" .iar printre beneficiile acesteia se numara ,,informarea asupra proiectelor de lege aflate in discutie si emiterea de pareri de catre cetateni, plata taxelor de catre contribuabili, completarea unor plangeri si petitii online", toate acestea reprezentand ,,mijloace eficiente puse la dispozitie de catre stat pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor. Asadar, sensul implementarii guvernarii electronice este de sus in jos (de la stat la cetatean)" .
Intr-o anumita acceptiune, e-Guvernarea este privita ca un input, care, modificat de o serie de variabile (contextul), se transforma intr-un output, in acest caz, buna guvernanta. Aceasta articuleaza un set comun de prioritati, asigura coordonarea actiunilor si resurselor pentru maximizarea eficientei, stimuleaza activitatile si suscita responsabilizarea autoritatilor fata de cetateni.


Fisiere în arhivă (1):

  • Conceptul de e-Administratie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Baltaru, R.A. 2012. Reforma In Administratia Publica. Studiu Privind E-Guvernarea La Nivelul Uniunii Europene, Revista Transilvana de Stiinte Administrative, 1(30)/2012;
2. Cristescu, A., Dimensiuni practice ale conceptului de e-Guvernare in Romania si Japonia, Bucuresti;
3. Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 70 din 3 februarie 2003;
4. Mora, C. si Ticlau, T., Introducere in administratia publica, Cluj-Napoca: Accent, 2009;
5. Tripon, C. si Dodu, M., Managementul resurselor umane, Suport de curs, ClujNapoca, 2010-2011;
6. Vasilache, D., Guvernarea electronica -  o introducere, Cluj-Napoca: Casa Cartii de Stiinta, 2008;
7. Vasiu, I. si Vasiu, L., Criminalitatea in cyberspatiu, Bucuresti: Editura Universul Juridic, 2011.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!