Costul de Productie si Eficacitatea Activitatii unei Intreprinderi

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere .. 1
CAPITOLUL I: Prezentarea generala a societatii comerciale STIPO S.A.Dorohoi .. 4

CAPITOLUL II. Consideratii teoretice si metodologice privind analiza costurilor totale de productie .. 6
2.1. Continutul si structura cheltuielilor totale .. 6
2.2. Probleme metodologice privind calculul si analiza cheltuielilor totale de productie .. 9

CAPITOLUL III. Analiza cheltuielilor totale de productie la S.C. STIPO S.A .. 14
3.1. Analiza dinamicii si structurii cheltuielilor totale de productie in perioada 2000-2004 .. 14
3.1.1. Analiza cheltuielilor totale aferente veniturilor totale S.C.STIPO S.A .. 14
3.1.2. Analiza structurii costurilor de productie pe elemente de cheltuieli .. 16
3.2. Analiza factoriala a cheltuielilor totale la 1000 lei cifra de afaceri .. 18
3.3. Analiza factoriala cheltuielilor de exploatare la 1000 lei venituri din exploatare .. 21
3.4. Analiza factoriala a cheltuielilor materiale totale si la 1000 lei cifra de afaceri .. 21
3.5. Analiza cheltuielilor cu amortizarea mijloacelor fixe .. 24
3.6. Analiza cheltuielilor salariale si a corelatiei dintre productivitatea muncii si salariul mediu .. 27
3.7. Analiza costului pe unitatea de produs .. 33
3.7.1. Analiza nivelului, dinamicii si structurii costului produselor .. 34
3.7.2. Analiza principalelor categorii de cheltuieli .. 34
3.7.3. Analiza costului produselor comparabile .. 35

CAPITOLUL IV: Analiza principalelor cai de reducere a cheltuielilor de productie la S.C. STIPO S.A .. 37
4.1. Cai de reducere a cheltuielilor materiale .. 38
4.2. Cai de reducere a cheltuielilor salariale pe unitatea de produs .. 40
4.3. Cai de reducere a cheltuielilor administrativ gospodaresti .. 42
BIBLIOGRAFIE .. 44


Extras din proiect Cum descarc?

Continutul si structura cheltuielilor totale

Costul este o categorie economica, universal acceptata si are la origine verbul latin ,,constare,, care inseamna a stabili, a fixa ceva, verb din care s-a desprins notiunea ,,costa,, pentru a exprima ,,cat s-a consumat sau s-a platit,, pentru un obiect, un lucru. Ulterior s-a ajuns la notiunea de ,,cost,, al carui continut este legat de un consum de valori care l-a ocazionat. Privite sub aspectul contabilitatii financiare costurile sunt sinonime cu cheltuielile.
Definirea conceptului de cheltuiala este legata de desfasurarea procesului de productie care se bazeaza pe folosirea productiva a celor trei factori de productie si anume: resursele naturale, capitalul si munca. Folosirea productiva a celor trei factori determina intr-un anumit fel conservarea lor si acest aspect constituie baza cheltuielilor de productie.
Resursele naturale ca factor de productie primar, presupune utilizarea lor la producerea de bunuri sau prestarea de servicii. Consumul resurselor naturale se regaseste in structura noului produs, fie numai in forma materiala (aerul din atmosfera utilizat pentru obtinerea oxigenului), fie numai in forma valorica (pretul pamantului), fie atat in forma materiala, cat si in forma valorica (minereuri, gaze, petrol).Consumul factorului capital se diferentiaza potrivit rolului si insusirilor pe care le are.
Astfel, capitalul fix reprezentat prin masini si utilaje, agregate, constructii, participa integral la obtinerea produselor. Pastrandu-si insa forma initiala si fiind utilizat in aceeasi calitate, in decursul mai multor cicluri de productie, da nastere la o cheltuiala denumita amortizare si care, delimitata la nivelul unei perioade de gestiune, reprezinta numai o parte din valoarea cu care a intrat in procesul de productie, si anume, acea parte pe care a pierdut-o prin uzare, ca expresie a consumului acestuia.
In schimb, capitalul circulant, fie ca se transforma intrand in mod material in componenta noului produs (materii prime si materiale auxiliare consumabile), fie ca se consuma in procesul de productie (materiale consumabile, combustibili, energie) devenind cheltuiala pentru intreaga valoare, deoarece, valoarea de intrebuintare dispare dupa un singur ciclu de productie.
Consumul factorului munca presupune utilizarea potentialului de munca al personalului angajat pentru a pune in miscare uneltele, masinile si utilajele, conservand astfel prin munca valorile de intrebuintare preexistente si creand pe baza lor noi valori de intrebuintare. Acest factor se regaseste in noul produs doar in expresie valorica, sub forma salariilor.
In concluzie, expresia valorica a tuturor factorilor de productie consumate pentru producerea si desfacerea bunurilor materiale, executarea de lucrari si prestarea de servicii, reprezinta costul productiei.
In practica unitatilor economice, notiunea de cost are o sfera de cuprindere mult mai larga decat aceea de consumuri de valori in sensul ca sunt cuprinse si unele cheltuieli achizitionate cum ar fi: contributia fondului ajutorului de somaj, dobanzile bancare, primele de asigurare, impozitul pe cladiri etc.
Pe de alta parte, daca avem in vedere faptul ca in costuri trebuie cuprinse toate consumurile care au fost efectuate intr-o perioada de gestiune data, vom observa ca in cost se cuprind si o serie de cheltuieli generate de anumite deficiente care apar in activitate, cum ar fi: consumuri suplimentare de materii prime, materiale si forta de munca, pierderi de creante etc. In acelasi timp o serie de consumuri raman in afara costurilor fie datorita fondurilor din care se suporta, fie numai pentru ca sunt legiferate a se suporta din rezultatele financiare (impozit pe terenuri, cheltuieli de protocol, reclama si publicitate, comisionul agentilor cu activitate de comert exterior, cheltuieli cu perfectionarea cadrelor, cheltuieli de circulatie sau de distributie ale societatilor comerciale. Exprimarea obligatorie in forma baneasca a consumurilor de valori, nu trebuie sa duca la ideea ca se poate confunda notiunea de cost cu notiunea de plata in sens financiar.
Plata in sens financiar, reprezinta o dare de bani drept echivalent al unui bun cumparat sau serviciu prestat. Pentru ca o plata in sens financiar sa fie element de cost este necesar ca sa fie echivalentul unui consum deja efectuat in interesul productiei. Astfel de plati privesc taxele de telefon, canal, apa si salubritate, taxele de metrologie, de arbitraj, chirii, valoarea energiei electrice, si a gazelor si care constituia costuri in momentul achitarii lor. 
In concluzie, costul de productie reprezinta expresia valorica a consumurilor de munca vie si materializata, efectuate in scopul obtinerii unui produs la un moment dat, consumuri care imbraca forma cheltuielilor de productie si de desfacere suportate de intreprinzatori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Costul de Productie si Eficacitatea Activitatii unei Intreprinderi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!