Cultura Organizationala

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE.3
Capitolul I. Interferenta dintre cultura si organizatie
I.1. Analiza conceptului de cultura.5
I.2. Cultura organizatiei - element al culturii societatii.7
Capitolul II. Fundamentele teoretice ale culturii organizationale
II.1. Cultura organizationala - obiect de cercetare al stiintei manageriale.11
II.2. Esenta si functiile culturii organizationale.17
Capitolul III. Cultura organizationala la S.C. Vel Pitar S.A.
III.1. Vel Pitar S.A. - prezentare generala.21
III.2. Valori fundamentale ale Vel Pitar S.A.31
Concluzii.35
Bibliografie.38
Anexe.39


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
In procesul transformarilor care au loc in societatea contemporana, un rol aparte ii revine culturii organizationale. Fiind un factor ce determina succesul activitatii organizatiei, cultura reprezinta un element esential, indispensabil pentru progresul social. Domeniul de studiu al culturii organizationale are o istorie relativ recenta, termenul a inceput sa fie utilizat pe larg in anii `80 ai secolului al XX-lea. Interesul fata de cultura organizationala se explica prin faptul ca la etapa actuala comunitatea mondiala este marcata de asemenea procese de anvergura ca globalizarea economiei si informatizarea societatii, ceea ce a condus la aparitia unor noi forme si metode de organizare a activitatii umane. Ritmul schimbarilor tehnologice impun noi cerinte fata de practicile organizatiilor si oamenii care activeaza in cadrul lor. In aceste conditii, organizatia economica se centreaza mai mult pe cunostinte si comunicare, decat pe control si ierarhie administrativa. Noile tehnologii presupun pozitionarea potentialului uman pe primul plan, fiind reconsiderata si tehnologia organizationala, in structura careia exista nu numai norme si reguli formale, dar si proceduri informale. Cunoasterea de catre personal a legilor, normelor, procedurilor informale creeaza conditii pentru realizarea anumitor verigi din lantul tehnologic. Totalitatea valorilor, procedeelor, normelor de comportament, acceptate intr-o organizatie ca baza comuna de actiune, ajunge o dominanta a gandirii colective a grupului uman, prin intermediul careia el isi rezolva problemele de adaptare la mediul extern si de integrare interna. Dorind sa ne integram in Uniunea Europeana, precum si in comunitatea mondiala, trebuie sa reconstruim institutiile noastre in conformitate cu noile tendinte pe arena internationala. Necesita schimbari majore nu numai institutiile sociale formale, dar si cele informale: sistemul de valori si normele comportamentale. Instituirea unui stat democratic si a unei economii de piata, depinde considerabil de realizarea schimbarilor in sistemul de valori, deoarece acestea vizeaza insasi existenta umana. Schimbarile in sistemul de valori constituie conditia primordiala a succesului modernizarii, ele insa nu pot fi realizate fulgerator, deoarece implica transformari fundamentale in constiinta indivizilor.
In domeniul antropologiei filosofice au fost lansate idei importante privind teoria culturii. Cercetarile antropologilor: E.Taylor, L.Morgan, J.M.Herskovits, R.Benedict, L.White, R.Linton, C.Levi-Strauss s.a. au demonstrat ca cultura este mecanismul prin care se reglementeaza viata sociala, este un mod de existenta a unui grup uman. Aceste idei au fost preluate ulterior de catre specialistii din domeniul managementului, pentru a formula notiunea de cultura organizationala.
Capitolul I. Interferenta dintre cultura si organizatie
I. 1. Analiza conceptului de cultura
Astazi se vorbeste tot mai mult de globalizarea vietii economice, formarea pietei economice mondiale, aparitia companiilor transnationale, a societatii informationale. Desi globalizarea este un proces istoric care s-a desfasurat progresiv in decurs de milenii, in prezent a intrat intr-o noua etapa, cea a emergentei unei economii globale. Inseamna insa globalizarea o tendinta de omogenizare a lumii, organizarea vietii umane dupa principii comune, existenta unor valori unice pentru toata omenirea? Unii adepti ai acestei teorii considera ca mondializarea economica va conduce la o mondializare culturala. ,,Trebuie sa deplasam campul de observatie si de analiza de la mondializarea economica, care inseamna extinderea pietei la scara mondiala, generalizarea si intensificarea legaturilor intre popoare, natiuni, grupuri umane, la mondialitatea culturala, care reprezinta treapta finala a mondializarii economice" [p.12], sustine G.Leclerc. Nu putem fi de acord cu aceasta afirmatie, deoarece omenirea a fost, este si va fi multiculturala. Si in secolul al XXI-lea vor continua sa interactioneze diferite culturi si valori, chiar daca se intensifica interdependenta comunitatii umane.
Consideram ca una din particularitatile procesului sociocultural de dezvoltare este diversitatea culturala, care a ajuns sa fie privita ca o realitate cu semnificatie ontologica, prin care subiectul uman isi asigura statutul de fiinta creatoare. Cultura, ca semn al umanului, nu exista decat ca multiplicitate concreta de unitati etnice si sociale determinate. In legatura cu procesele de globalizare, multiculturalismul si dialogul culturilor se afla la ordinea de zi astazi, deoarece specificul cultural divers al tarilor nu poate fi ocolit ca realitate, cu atat mai mult nu poate fi anulat.
Cultura poate fi definita ca un sistem de simboluri cu o anumita semnificatie. Simbolul este elementul de baza al culturii, care permite reprezentarea unor obiecte, evenimente, oameni. Creatia de simboluri prezinta pentru om o functie primara, asemenea celorlalte functii vitale, de aceea nu putem intelege cultura daca nu tinem seama de faptul ca intre oameni ca indivizi sociali, ca grupuri, subzista mereu o realitate intermediara de importanta majora. Ceea ce implica faptul ca nici realitatea sociala, nici realitatea culturala nu pot fi intelese ca ,,lumi autonome", separate, ci numai ca realitati care interactioneaza.
"Omul ca subiect al activitatii este creatorul culturii si, totodata, creatia ei, ceea ce inseamna ca omul este purtatorul culturii si nu cultura insasi. In raport cu societatea, cultura nu este continutul, ci forma ei de existenta. De exemplu, statul, scoala, piata sunt creatii ale culturii dupa forma lor si realitati sociale dupa continut" [M.S.Kagan]. Cultura si societatea sunt diferite ca forma si continut al fenomenelor socioculturale integrale.
Cultura exprima ,,modul de viata" al unui grup uman, este raspunsul adaptiv al omului dat mediului in care traieste si in afara caruia el nu poate exista. Cultura este un fenomen social ce apare si se dezvolta o data cu aparitia societatii. Cosmosul cultural rezulta dintr-o ordine spontana, constituind un sistem care se autoorganizeaza. Rationalitatea, capacitatea de a produce unelte si de a munci, conduita teleologica, creativitatea, cunostintele, valorile, traditiile, obiceiurile, normele, limbajul si simbolurile, toate intr-o sinteza integratoare presupun cultura, care unifica elementele vietii umane, materiale si spirituale, perpetuate in societate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Organizationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!