Deficiente in Structura Organizatorica

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere:
Structura unei organizatii este considerata cadrul sau scheletul acesteia. 
Structura organizatorica reprezinta ,,ansamblul persoanelor si subdiviziunilor astfel constituite incat sa asigure realizarea obiectivelor previzionate". (O. Nicolescu) 
Din perspectiva manageriala scopurile structurii sunt: 
- clarifica compartimentele si sarcinile posturilor, precum si responsabilii acestora; 
- clarifica ierarhia organizationala; 
- clarifica canalele de comunicare; 
- permite managerilor sa aloce resurse pentru obiectivele definite prin plan. 
Structura unei organizatii prezinta trei caracteristici principale: 
- specializarea - arata gradul de divizare si omogenitate a muncii in compartimente; 
- coordonarea - se refera la modul de asigurare a cooperarii intre compartimente si indivizi; 
- formalizarea - marcheaza gradul de precizie in definirea functiilor si relatiilor. 
O structura organizationala optima trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: 
a) sa reflecte obiectivele si planul de actiune; 
b) sa oglindeasca autoritatea in masura sa administreze intreprinderea; 
c) sa evidentieze cadrul de desfasurare al activitatilor; 
d) sa fie alcatuita din persoane foarte bine pregatite. 
Principalele componente ale structurii organizatorice, care se regasesc in orice organizatie indiferent daca are sau nu caracter industrial, sunt: postul, functia, ponderea ierarhica (aria de control), compartimentul, nivelul ierarhic si relatiile organizatorice. 
Structura organizatorica este definita ca ansamblul persoanelor, al subdiviziunilor organizatorice si al relatiilor dintre acestea astfel constituite incat sa asigure premisele organizatorice adecvate realizarii obiectivelor prestabilite. Structura organizatorica poate fi considerata drept scheletul firmei si cuprinde doua parti:
- de conducere sau functionala;
- structura de productie sau operationala.
In cadrul acestor parti se regasesc componentele primare si anume postul, functia, compartimentul, relatiile organizatorice, ponderea ierarhica, nivelul ierarhic.
Postul este alcatuit din ansamblul obiectivelor, sarcinilor, competentelor si responsabilitatilor desemnate pe anumite perioade de timp fiecarui component al firmei. Obiectivele postului se regasesc in sistemul piramidal al obiectivelor firmei. O alta componenta a postului este autoritatea formala sau competenta organizationala ce poate fi ierarhica atunci cand actioneaza asupra persoanelor si functionala cand se exercita asupra unor activitati.
In afara autoritatii formale, titularii postului detin si autoritate profesionala exprimata de nivelul de pregatire si experienta de care dispune o persoana.
Functia constituie factorul care generalizeaza posturi asemanatoare din punct de vedere al ariei de cuprindere, a autoritatii si responsabilitatii.
Functiile pot fi grupate tn:
- functii de conducere
- functii de executie.
Compartimentele sunt rezultatul agregarii unor posturi si functii cu continut similar si/sau complementar reunind persoane care desfasoara activitati relativ omogene si solicita cunostinte specializate dintr-un anumit domeniu, sunt amplasate intr-un anumit spatiu si subordonate nemijlocit unei singure persoane.
Compartimentele pot fi:
- operationale
- functionale.
Relatiile organizatorice sunt alcatuite din ansamblul legaturilor dintre componentele structurii stabilite prin reglementari oficiale. Relatiile organizatorice pot fi:
- de autoritate
- cooperare
- de control
- de reprezentare.
Nivelurile ierarhice sunt alcatuite din ansamblul subdiviziunilor organizatorice plasate pe linii orizontale la aceeasi distanta fata de managementul de varf al firmei.
Numarul de niveluri ierarhice este influentat de dimensionarea firmei, diversitatea activitatilor, complexitatea productiei dar si de competenta managerilor.
Ponderea ierarhica reprezinta numarul persoanelor conduse nemijlocit de un cadru de conducere si inregistreaza valori diferite. Astfel, pe verticala structurii organizatorice creste catre nivelurile inferioare, iar pe orizontala structurii organizatorice se amplifica pe masura trecerii de la compartimente cu activitate tehnico-economica spre compartimente cu activitate operationala.
Structura organizatorica prin modul de combinare a resurselor umane, materiale si financiare conditioneaza eficienta desfasurarii activitatii necesare realizarii obiectivelor, precum si calitatea si operativitatea sistemului decizional si configuratia sistemului informational.
Sistemul organizational trebuie sa realizeze obiectivele stabilite in conditiile minimizarii costului economic si social, contribuind astfel la armonizarea intereselor individuale si de grup.
Functionalitatea structurii organizatorice este conditionata atat de factori endogeni cAct si exogeni firmei, analiza acestora constituind o rezerva nelimitata in cresterea eficientei managementului firmei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Deficiente in Structura Organizatorica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!