Diagnosticul Profitabilitatii Firmei - Studiu de Caz la SC Alprom SA

Extras din proiect Cum descarc?

1.1 Conceptul de analiza diagnostic
Cresterea gradului de complexitate a activitatii economice a intreprinderilor,in actualul context al pietei, are implicatii profunde in procesul de conducere a activitatii care trebuie sa se realizeze pe baza unei cunoasterii aprofundate a realitatii, pe o analiza stiintifica care sa permita adoptarea deciziilor corespunzatoare. Activitatea de conducere, indiferent de domeniul pe care-l vizeaza si de nivelul la care se exercita, implica o cunoastre in profunzime a situatiei date, a ansamblului de cauze si factori care o determina. Cercetarea realitatilor economice se bazeaza pe un demers specific care alatura conceptia clasica bazata pe cunoasterea relatiilor de cauzalitate si a mecanismelor de formare si evolutie a fenomenelor si conceptia orientata spre studierea coerentei fenomenelor intr-un mediu aflat in continua schimbare.Printr-o astfel de abordare se realizeaza nu numai o evaluare corecta a starii de fapt,dar si identificarea vulnerabilitatilor si oportunitatilor de dezvoltare, necesara fundamentarii deciziilor de management. Diagnosticul economico-financiar, instrument la indemana managerilor, permite formularea unor judecati de valoare calitative si/sau cantitative in ceea ce priveste starea,dinamica si perspectivele unui agent economic.
Cuvantul ,,diagnostic" provine din limba greaca si semnifica ,,apt de a discerne". Oricare ar fi domeniul de utilizare, diagnosticul presupune analiza complexa a mecanismului de formare si evolutie a fenomenelor specifice. 
Analiza economico-financiara constituie ansamblul de concepte, tehnici,metode si instrumente care asigura tratarea informatiilor externe si interne,in vederea formularii unor aprecieri pertinente referitoare la situatia unui agent economic, la calitatea si nivelul performantelor sale, la gradul de risc intr-un mediu concurential extrem de dinamic. Realizarea oricarui obiectiv din activitatea intreprinderii, nu se infaptuieste prin analiza acestuia, ci prin actiunea factorului uman care, pe baza analizei, a concluziilor desprinse, dirijeaza efortul astfel incat efectele sa fie maxime.
Analiza ca metoda generala de cercetare inseamna descompunerea unui obiect sau a unui fenomen in partile sale componente, iar cu ajutorul metodelor si tehnicilor specifice domeniului se cerceteaza fiecare parte componenta, se stabilesc relatiile de cauzalitate, factorii care le genereaza, se formuleaza concluziile si se contureaza cadrul activitatii viitoare; se cerceteaza activitatile sau fenomenele din punct de vedere economic, respectiv al consumului de resurse si al rezultatelor obtinute. Esentialul in analiza economica il constituie luarea in considerare a relatiilor structural-functionale si a celor de cauza - efect. Analiza economica are un caracter complex, deoarece in economie :
- acelasi efect poate fi produs de cauze diferite; 
- aceeasi cauza poate produce efecte diferite;
- efecte diferite se pot combina dand o rezultanta a complexului de actiuni, forte;
- in fenomenul analizat pot aparea insusiri pe care anterior nu le avusese nici unul din elementele fenomenului;
- complexitatea si intensitatea cauzei pot determina atat intensitatea fenomenului, cat si calitatea lui;
- insusirile esentiale se combina cu cele neesentiale, secundare, intamplatoare. 
Intreprinderea care face obiectul analizei diagnostic este o organizatie sociala, cu o anumita structura dinamica si complexa. De aceea, analiza economico-financiara studiaza mecanismul de formare si de modificare a fenomenelor economice prin descompunerea lor in elemente componente si prin identificarea factorilor de influenta. Aceasta descompunere se face in trepte,de la complex la simplu, in vederea identificarii cauzelor finale care explica o anumita stare de fapt, un anumit nivel de performante sau o anumita evolutie a lor. In orice sistem economic exista o dualitate a oricarui fenomen economic si implicit a diagnosticului acestuia, el fiind in acelasi timp efectul unui anumit numar de cauze, cat si cauza finala a unui alt fenomen.
Analiza diagnostic nu inseamna a descrie, ci a identifica variabilele cheie ale starii si dinamicii fenomenelor, a studia interactiunea lor in vederea determinarii obiectivelor de progres ale intreprinderii. Sursele de progres identificabile decurg din vulnerabilitatile si posibilitatile puse in evidenta de diferite tipuri de analiza. Aceasta viziune a diagnosticului aplicata intr-o economie de tranzitie este comparabila cu demersul clasic al teoreticienilor si practicienilor in domeniu. J.P Thibaut mentiona ca diagnosticul reprezinta unitatea urmatoarelor etape :


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagnosticul Profitabilitatii Firmei - Studiu de Caz la SC Alprom SA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!