Direcții de evoluție a managementului pe linie de integrare și etică necesare în contextul procesului de globalizare

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Din punct de vedere al importantei, transformarile radicale care au intervenit in economia mondiala de-a lungul ultimelor doua decenii au generat largi comentarii, purtate indeosebi pe marginea cresterii explozive a somajului, a ritmurilor necontrolate ale inflatiei, a deficientelor bugetare, modificarilor tehnologice si a degradarii mediului inconjurator, toate la un loc, reprezentand probleme majore ale caror rezolvare nu a fost considerata intotdeauna multumitoare. Economistii au incercat diverse solutii de raspuns, dar nu au reusit sa mearga pana la capat si sa contureze concluzii relevante. In teoria economica, treptat au aparut noi concepte capabile sa explice cu o acuratete mai mare, enormele transformari intervenite in ultimul timp in economia mondiala. Unul dintre aceste concepte care a contribut efectiv la intelegerea naturii si consecutiv tuturor acestor schimbari a fost tocmai cel de globalizare economica.
Globalizarea este un proces continuu. Guvernele, companiile si firmele sunt intotdeauna in cautare de proceduri noi, inovative, in asa fel incat economia si scara ierarhica a lumii sa nu fie vreodata stagnanta. In crearea proceselor de inovatie, nu este importanta doar tehnologia, sunt importanti oamenii, cultura si comunicarea. Procesul de globalizare necesita o amanuntita investigare vizavi de dezvoltarea resurselor umane. Se diferentiaza de dezvoltarea resurselor umane interne.
Internationalizarea, cunoscuta acum ca si globalizare, a jucat un rol important in sustinerea expansiunii economice a economiei globale.
Scopul universalitatii managementului este dat de legatura indisolubila dintre latura tehnico-organizatorica si cea social-economica. Ele imbina tehnica si tehnologia de fabricatie, cu parghiile economice, financiare, cu metodele stimulentelor materiale si morale, gradul de autonomie, initiativa si raspunderea personala si colectiva (Petrescu,I., 1993). Tot acest angrenaj poate duce la a considera managementul ca o institutie sociala ce pleaca de la campul larg al activitatii de afaceri. Dar principiile sale sunt intalnite si in multe alte forme de organizare, in alte domenii decat cele economice, unde sunt cerinte de ridicare a eficientei folosirii resurselor materiale, naturale sau umane si caracterizeaza, ca un cadru general, specificul si evolutia omenirii. (Gruia, R., 2017).
Conceptul de management exprima o complexitate teoretica si practica, reprezentata de actiuni care se asigura de buna functionare a colectivitatilor umane organizate (mari companii, institutii, organizatii, firme, societati comerciale) si de integrare a acestora in ecosistemele din viata de zi cu zi.
Teoretic, conceptul de management se refera la o serie de imperative devenite clasice (Marteau, A.,1970, citat de Petrescu, I.,1993): (a) a obtine rezultate prin altii, insa cu asumarea responsabilitatii rezultatelor; (b) a fi orientat spre mediul de viata inconjurator; (c) a lua decizii direct legate de obiectivele intreprinderii; (d) a acorda incredere salariatului in procesul muncii: incredintarea de responsabilitati, primirea favorabila a initiativelor sale, recunoasterea dreptului de a gresi etc.; (e) a descentraliza sistemul 7 organizatoric si a judeca salariatii dupa rezultatele obtinute in munca; (f) a asigura mobilitatea structurilor si a oamenilor.
Practic, conceptul vizeaza metodologic urmatoarele aspecte: (a) cunoasterea faptelor si prevederea evolutiei lor; (b) conceperea unei strategii competitive si o judicioasa alegere a obiectivelor; (c) organizarea mijloacelor si conceperea unor structuri evolutive; (d) un control corectiv eficace. (Gruia, R., 2017).
Obiectivele globalizarii pot fi definite ca si procese economice, tehnologice si sociale continue. Exista mai multe dimensiuni ale acestor procese, inclusiv internationalizarea sporita a pietelor economice, ca de exemplu, in fluxurile de capitaluri comerciale si financiare.
Integrarea rapida a economiei mondiale prin cresterea comertului si a investitiilor, care au fost alimentate de noile tehnologii, raspandirea informatiilor si cresterea importantei industriilor ce poseda cunostinte de baza pentru deschiderea de noi cai, pentru dezvoltarea umana.
PRINCIPII ALE MANAGEMENTULUI, CA PREMISE DE EVOLUTIE
Dintre principiile managementului, consideram cinci a fi mai frecvent utilizate (dupa Cornescu, V. si col., 1994) pentru organizarea si conducerea unei intreprinderi, si anume, cele 5 principii de baza sunt:
1) principiul gestiunii rationale (economice) = ,,autofinantare"
2) principiul maximizarii rezultatelor = ,,eficienta economica"
3) principiul unitatti conducerii si raspunderii = ,,organizarea atributiilor"
4) principiul competentei profesionale si motivarea salariatilor =,,meritocratie"
5) principiul flexibilitatii = ,,adaptare"
1) Principiul gestiunii economice (autofinantarea)
Autofinantarea este cea mai comuna forma de finantare, care necesita companiilor sa isi asigure propria dezvoltare si sa utilizeze o parte din profiturile si fondurile de amortizare obtinute in curs ca sursa pentru cresterea activelor.
Acest lucru depinde de cresterea resurselor obtinute din propriile activitati, care vor fi lasate permanent la dispozitia intreprinderii pentru finantarea activitatilor viitoare.


Fisiere în arhivă (1):

  • Directii de evolutie a managementului pe linie de integrare si etica necesare in contextul procesului de globalizare.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Douglas Mc. Gregor, The Human Side of Enterprise, 1961;
2. Frederick W. Taylor, Principiile managementului stiintific, 1911;
3. Gruia Romulus, Management si dezvoltare in industria turismului, Brasov, 2017;
4. Henri Fayol, Management general si industrial, 1916;
5. James Burnham, The Managerial Revolution, 1941, New York
6. Pahon Bogdan Andrei, Teoria X SI Teoria Y de la McGregor prin prisma comunicarii interne, Bucuresti, 2018;
7. Verboncu, Revista de Achizitii Publice -  Profesionalizarea Managerilor si a managementului, Bucuresti, 2016;
8. https://courses.lumenlearning.com/boundless-management/chapter/globalization/
9. https://www.scritub.com/management/Management-si-globalizare15215152218.php


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!