Drojdia comprimată

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 4616
Mărime: 49.25KB (arhivat)
Publicat de: Rafila Fodor
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

În condiţiile economice de piaţă întreprinderea reprezintă un agent economic care ocupă un rol important în crearea de bunuri materiale, în executarea de lucrări şi servicii, totodată fiind utiliza-tor de resurse.

Întreprinderea industrială se defineşte drept unitate de bază în cadrul industriei în care personalul prin utilizarea factorilor de producţie obţine materii prime, produce bunuri materiale, prestează anumite servicii în scopul obţinerii unui profit. Astfel, întreprinderile sunt interesate în lărgirea activităţii economice, care trebuie să fie coordonată cu cerinţele pieţii, deoarece numai consumatorii determină ce fel de producţie şi servicii sunt necesare.

Pe plan mondial producția de drojdie de panificație este de ordinul zecilor milioane tone/an și reprezintă cultura microbiană care depășește ca producție orice altă cultură microbiană obișnuită la scară industrial.

Posibilitatea de metabolizare a glucidelor fermentescibile pe cale aerobă cît și pe cale anaerobă, au impus drojdiile din genul Saccharomyces drept agenți microbiologici privilegiați pentru industria berii, vinului, alcoolului, pentru fabricarea pîinii și chiar a unor derivate proteice.

Datorită compoziției complexe și armonioase drojdia de panificație-Saccharomyces cerevisiae, a capătat o largă utilizare pentru obținerea autolizatelor și extractelor de drojdii, fregvent întrebuințate ca aditivi pentru stimularea aromei de carne.

În industria panificației drojdia este utilizată drept afîtător biologic și potențiator de aromă la fabricarea pîinei. La fermentarea aluatului se utilizează aproape în exclusivitate drojdii alcooligene aparținînd genului Saccharomyces Meyen Rees și specie Saccharomyces cerevisiae.

Drojdia de panificație se prezintă astăzi, în comerț, în diverse forme: drojdie comprimată (proaspătă), drojdie uscată activă (ADY), drojdie uscată protejată (PADY) și drojdie uscată instant (IDY).

Dezvoltarea metodelor noi în panificație, introducerea mecanizării aluaturilor, a fermentării în camera cu atmosferă controlată, au creat noi criterii de calitate pentru drojdia de panificație. Astfel pentru a reduce riscul degenerării prin autoliză la depozitare s-au selecționat drojdii cu un conținut scăzut în proteaze. Pentru procedeele care decurg la congelarea aluatului înainte de fermentare sunt necesare drojdiei cu o rezistență ridicată la congelare.

Înafară de aceste utilizări, drojdiile mai sunt folosite pentru producerea industrială de proteine, aminoacizi, vitamine, enzime, hormoni.

Studiile efectuate în ultimii ani asupra drojdiilor industriale au înregistrat procese semnificative prin aprofundarea unor aspecte fundamentale de genetică și biologie celulară , cît și în dezvoltarea unor domenii aplicative de larg interes.

În ultimii ani s-a observant tendința creșterii producției de drojdie de panificație pentru obținerea de proteine alimentare, deoarece indicatorii săi senzoriali sunt apropiați de indicatorii proteinelor din extracte de carne.

Cu un secol în urmă , Hansen a realizat tehnici de dezvoltare a culturilor pure, ca în prezent să eziste o creștere explozivă a informațiilor privind genetica și fiziologia drojdiilor, biologia moleculară.

O altă contribuție importantă a drojdiilor la progresul omenirii o prezintă utilizarea acestora în ilucidarea proceselor fundamentale biochimice ale celulei vii.

În viitor se preconizează realizarea unor depozite de tulpini de drojdii cu caractere stabile, bine definite și a unor ,,bănci” de gene pentru clonare, necesare în scopul cultivării drojdiilor pentru producerea de enzyme, hormoni, diferite produse farmaceutice, anterior obținute prin extracții laborioase din materiale de origine vegetală și animală.

Utilizarea cea mai largă în prezent a drojdiilor este cea de agenți performanți ai fermentației alcoolice. Aceste drojdii sunt drojdiile ,,adevărate”, care aparțin genului Saccharomyces Meyen Rees cu proprietăți fermentative stabile și menținerea activității enzimatice pînă la finele procesului. Drojdia cel mai mult utilzată și cel mai bine cunoscută din punct de vedere biochimic și genetic aparține speciei Saccharomyces cerevisiae.

În present în Republica Moldova nu există fabrici de drojdie de panificați deaceea consumatorii folosesc drojdie de panificație inportată din România și Ucraina.

Bibliografie

Banu, C. Tratat de inginerie alimentară. Volumul II București: Editura Ajir, 2010. 1627 p.

Blaj, I.; Ciornîi, N. Economia firmelor contemporane. Chișinău: Editura Prut International, 2003.

Ghid practic pentru antreprenori. Bugaian, L.; Roșcovan, M.; Solcan, A; Todirașcu, Șt. Chișinău 2010.

Îndrumar metodic. Proiectarea de diplomă. Sverdlic, V. Chișinău: U.T.M., 2002

Îndrumar metodic privind elaborarea compartimentului economic al tezei de licență. Țurcanu, I. Chișinău: U.T.M., 2009.

Îndrumar metodic privind proectarea de an și de licență pentru specialitatea ”Tehnologia vinului și a produselor obținute prin fermentare”. Bălănuță, A.; Musteață, G; Carpov, S.; Gherciu, L.; Palamarciuc, L. Chișinău: U.T.M., 2009. 48 p

www.ase.ro

http://eco.md

Preview document

Drojdia comprimată - Pagina 1
Drojdia comprimată - Pagina 2
Drojdia comprimată - Pagina 3
Drojdia comprimată - Pagina 4
Drojdia comprimată - Pagina 5
Drojdia comprimată - Pagina 6
Drojdia comprimată - Pagina 7
Drojdia comprimată - Pagina 8
Drojdia comprimată - Pagina 9
Drojdia comprimată - Pagina 10
Drojdia comprimată - Pagina 11
Drojdia comprimată - Pagina 12
Drojdia comprimată - Pagina 13
Drojdia comprimată - Pagina 14
Drojdia comprimată - Pagina 15
Drojdia comprimată - Pagina 16
Drojdia comprimată - Pagina 17
Drojdia comprimată - Pagina 18
Drojdia comprimată - Pagina 19
Drojdia comprimată - Pagina 20
Drojdia comprimată - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Drojdia Comprimata.docx

Te-ar putea interesa și

Tehnologiile de Fabricare a Produselor de Panificație

1.) Întroducere Încă din cele mai vechi timpuri, pâinea şi produsele de panificaţie au stat la baza alimentaţiei oamenilor, fie că era vorba de...

Proiect Tehnologic - Cozonacul cu Mac

Capitolul I Tema proiectului Tema proiectului:Proiectarea procesului de fabricatie a produsului“cozonac cu mac”. Capitolul II Reteta de...

Drojdia

Drojdia de panificaţie (Saccharomyces cerevisiae) şi cea de bere (Saccharomyces carlsbergensis) sunt microorganisme industriale produse în...

Tehnologia de Preparare a Chiflei și Franzelei

Introducere Pîinea este unul dintre alimentele de baza ale omului, fiind indispensabilă în alimentația zilnică. Acest aliment important a...

SA se Obțină Drojdie 9000 Kg de Drojdie Coprimată de Panificație

Memoriu justificativ Saccharomyces cerevisiae este o specie de drojdie de inmugurire si mai este cunoscuta sub numele de drojdie de fermentatie...

Pâinea cu secară

Argument Începand cu anii '50 popularitatea diferitelor sortimente de pâine, inclusiv cea de secară a crescut în România. Pâinea cu valoare...

Să se proiecteze o secție pentru fabricarea sticksurilor cu o capacitate de 5 tone în 24ore

Memoriu justificativ Proiectul are drept scop prezentarea în linii generale a modalităţilor practice de fabricare a sticksurilor simple si cu...

Drojdia de panificație

Capitolul 1.TEHNOLOGIA DE FABRICATIE. 1.1. DOMENII DE UTILIZARE SI PROPRIETATILE DROJDIEI DE PANIFICATIE Drojdiile reprezinta un grup taxonomic...

Ai nevoie de altceva?