Echipa Manageriala

Extras din proiect Cum descarc?

Echipa manageriala este un grup de lucru ce se constituie, de regula, cu caracter permanent si care se situeaza pe langa manager. Pot exista situatii cand echipa sa se constituie numai pentru o anu!mita durata de timp. In numeroase cazuri echipele manageriale isi dovedesc utilitatea. Sunt insa si situatii cand acestea, datorita dez!orientarii, dezorganizarii sau convertirii catre alte scopuri particu!lare, sa faca abuzuri sau sa actioneze neeficient. In asemenea cazuri este necesara interventia managerului pentru a schimba atitudinea membrilor echipei.
Echipa manageriala ne apare ca un raspuns la nevoia pe care o resimte managerul de a folosi competenta deosebita a anumitor colaboratori pentru analiza, planificarea, organizarea, urmarirea realizarii unor obiective majore din viata societatii comerciale. Se urmareste ca, pe aceasta cale, sa se perfectioneze sistemul de comunicare manageriala, sa se economiseasca timpul, sa se sporeasca competenta in tratarea unor probleme executive sau din domeniul financiar, sa se elaboreze politici sau sa se contureze masuri.
De retinut ca echipa manageriala se formeaza pentru a indeplini o sarcina pentru realizarea careia nu exista o componenta in organigrama societatii comerciale. Si mai trebuie, de asemenea, avut in vedere ca managerul nu are obligatia sa adopte toate punctele de vedere ale echipei. In activitatea sa practica, el are datoria sa ana!lizeze cu un pronuntat spirit critic propunerile ce i se fac, sa le contureze utilitatea si eficacitatea, sa le stabileasca domeniul de aplicabilitate - pe scurt, sa previna eventualele esecuri la care ar putea fi supus in urma aplicarii cu superficialitate, a unor sugestii venite din partea echipei.

2. Componenta echipei manageriale
In mare parte, eficienta sau ineficienta echipei manageriale se datoreaza componentei acesteia. De aceea, ea trebuie sa fie selectata cu mare grija. Echipa manageriala este chemata sa informeze, sa educe, sa difuzeze idei si planuri manageriale, sa contribuie la schimbarea unor atitudini, sa puna ordine in fapte si in actiuni, sa dinamizeze, sa explice si sa clarifice, sa tempereze stari conflictuale sau sa modereze comportamente.
Pentru a-si putea indeplini acest rol, echipa manageriala trebuie alcatuita cu multa grija si simt de raspundere. Membrii ei pot proveni din diverse nivele ierarhice. Se recomanda ca numarul lor sa nu fie prea mare si sa fie atrasi salariati excelenti si de actiune, ca!pabili sa influenteze pozitiv si mobilizator colaboratorii. Ei tre!buie sa posede capacitatea de a se orienta cu usurinta in probleme dificile, sa aiba o inalta specializare, sa fie maturi pe planul emo!tional, sa dovedeasca maturitate in analiza si tratarea fenomenelor manageriale.
Situatia de membru in echipa manageriala ofera fiecaruia posi!bilitatea de a activa, de a invata, de a dobandi experienta, de a castiga incredere in sine si de a folosi cu rezultate mai bune posibi!litatile de care dispune. Pentru aceasta este nevoie ca cel ce a fost selectat de catre manager sa intre in componenta echipei, sa fie animat de dorinta de a lucra in echipa si de a contribui la creste!rea autoritatii si prestigiului grupului respectiv.
Seriozitatea trebuie sa caracterizeze pe fiecare component al echipei. Ea urmeaza sa insoteasca toate actiunile fiecarui membru, incepand de la frecventa la fiecare reuniune, si continuand cu stu!dierea problematicilor, elaborarea materialelor sau studiilor, prega!tirea interventiilor personale, fundamentarea concluziilor si propu!nerilor ce le considera necesare si utile.
In constituirea echipei manageriale este recomandabil ca o parte dintre membri sa fie din afara societatii comerciale. Acestia, de regula, se pronunta in mod obiectiv si categoric. Prezenta unor membri si din cadrul societatii comerciale este utila, deoarece aces!tia au posibilitatea de a oferi informatii tehnice si economice spe!cifice unitatii, in dezbaterile echipei.
Indiferent de provenienta acestora, este de dorit ca membrii echipei sa posede o experienta cat mai bogata in problemele mana!geriale. In acelasi timp, pentru a lucra eficient ca membri ai echi!pei manageriale, acestia trebuie sa se caracterizeze si prin alte calitati: sa fie onesti, sa aiba capacitatea de a-si asuma raspunderi fata de riscurile societatii comerciale, sa dovedeasca curaj in tra!tarea problemelor dificile, sa posede discernamant si flexibilitate in gandire.

3. Obiective si functiuni
Constituirea echipei manageriale incepe cu definirea insusirilor pe care trebuie sa le intruneasca membrii acesteia. In continuare, urmeaza gasirea acestora, operatiune deloc usoara.
In acest scop, managerul isi intocmeste mai intai un plan pri!vitor la compozitia si continuitatea echipei. In aceasta etapa se pre!cizeaza diferitele domenii din care se doreste sa provina membrii echipei, proportia celor proveniti din societatea comerciala si a celor din exteriorul ei.
In continuare, se definitiveaza lista cu calitatile personale, subliniindu-se acelea generale, de dorit sa le posede fiecare membru al echipei, precum si calitatile speciale, specifice componentilor echipei.
Cerintele si procedurile aferente activitatilor enuntate mai sus, se regasesc sub forma de obiective si functiuni, discutate si apro!bate in principiu de catre consiliul de administratie. Adoptarea unei asemenea practici, este de natura sa previna aparitia de esecuri in acest domeniu. Pe aceasta cale se poate contura cu claritate scopul formarii echipei si se pot defini obiectivele, se stabileste climatul pentru exprimarea nestingherita a opiniilor si a ideilor.
Scopul, obiectivele si functiile se prezinta intr-o formulare ini!tiala de catre manager. Ele sunt analizate, dezbatute si definitivate de catre intreaga echipa, ceea ce se constituie ca o componenta de natura motivationala favorabila pentru participarea la actiuni co!mune viitoare ale membrilor grupului respectiv.
Continutul functiilor si atributiilor echipei sunt concepute de catre manager. In functie de nevoile concrete ale societatii comer!ciale, acestea se pot referi la: atributii referitoare la supravegherea si verificarea modului de folosire a mijloacelor societatii comerciale, atributii legate de elaborarea politicii sau strategiei societatii co!merciale, atributii privitoare la conceperea de programe pentru perfectionarea procesului managerial si asa mai departe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Echipa Manageriala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!