Etape si Modele ale Managementului Resurselor Umane - Perspectivele lui in Societatea Cunoasterii

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
1.Esenta, principiile si atributiile MRU 5
2. Evolutia MRU. Etape si modele 12
3.Perspectivele MRU in societatea cunoasterii 21
Concluzie 26
Bibliografia 27


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Managementul resurselor umane este un factor de crestere a competitivitatii firmei si a economiei nationale in ansamblu, un factor important de progres economic si social.
Managementul resurselor umane contribuie decisiv la armonizarea intereselor indivizilor cu obiectivele firmei si ale societatii, la impletirea armonioasa a ratiunilor economice cu ratiunile sociale atit in cadrul firmei, cit si la scara comunitatii si societatii.
In conditiile societatii contemporane, ale progresului urias al cunoasterii stiintifice, managementul resurselor umane isi dovedeste o data in plus marea sa capacitate de performanta, contribuind la micsorarea consumurilor de resurse limitate (pamint, munca si capital) si poluante (combustibili fosili), la micsorarea dependentei cresterii economice de aceste resurse limitate, la armonizarea intereselor generatiilor prezente cu generatiile viitoare, la crearea unor mai bune conditii de conservare a Planetei si a vietii in general.
Organizarea activitatii resurselor umane se poate face pe mai multe domenii: personal, invatamint, salarizare, normarea muncii, cercetare. 
Potrivit literaturii de specialitate, resursele umane, abordate prin prisma managementului resurselor umane care, spre deosebire de teoria traditionala a organizatiei referitoare la forta de munca, prezinta urmatoarele carecteristici:
- abordeaza personalul ca individualitati, personalitati, comportamente, si nu in mod global ca o masa de oameni, capabila doar sa munceasca;
- salarizarea resurselor umane se realizeaza in functie de perfomantele obtinute si nu in functie de munca depusa;
- evaluarea performantelor profesionale ale angajatilor devine o componenta esentiala a managementului resurselor umane;
- motivarea angajatilor este sustinuta prin sistemul de recompense destul de diversificat, prin promovarea in posturi ierarhic superioare in functie de competenta;
- abordarea problemelor stresului, conflictelor, relatiilor sociale etc. ca parti componente ale managementului resurselor umane.
Functia de resurse umane cuprinde toate activitatile orienate spre factorul uman, avind drept obiective: conceperea, proiectarea, utilizarea optima, intretinerea si dezvoltarea social-umana.
Trecerea la societatea cunoasterii genereaza o noua, puternica si fara precedent oportunitate de crestere a managementului resurselor umane.
In societatea cunoasterii, aplicarea de cunostinte la tot ceea ce se produce genereaza schimbare dupa schimbare. Schimbarea devine o regula, o permanenta, ca si miscarea in fizica, in timp ce repaosul este doar intervalul scurt dintre doua cicluri de perfectionari ale produselor si serviciilor si de invatare.
1. Esenta, principiile si atributiile MRU
Cu toate ca managementul resurselor umane s-a afirmat inca de pe vremea lui Taylor ca un factor tot mai puternic de productie, o definire unanim acceptata a acestuia a intirziat sa fie realizata.
Literatura de specialitate contine numeroase definitii partiale, care pun accent pe anumite laturi si domenii. In fata unei astfel de diversitati de definitii existente, prof. univ. dr. Aurel Manolescu le examineaza si conchide, ca acestea ,,nu intra in contradictie ci sunt mai de graba complementare"[1,pag.39].
O alta definire a fost data de autorul nostru autohton, Alic Birca: ,, MRU reprezinta un ansamblu de actiuni, generale si specifice, referitoare la atragerea, mentinerea, utilizarea si motivarea cit mai eficienta a resurselor umane din cadrul unei organizatii in vederea realizarii obiectivelor acesteia[2,pag.20].


Fisiere in arhiva (1):

  • Etape si Modele ale Managementului Resurselor Umane - Perspectivele lui in Societatea Cunoasterii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!