Etică în afaceri internaționale

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Aspecte introductive
1.1. Prezentarea temei și motivarea alegerii acesteia
1.2. Obiective propuse
1.3. Structura prezentării
II. Conceptul de etică
1. Introducere
2. Etica și dezvoltarea firmei
3. Conduita societăților multinaționale
3.1. Etica în contextul afacerilor internaționale
3.2. Principii de bază ale eticii în afacerile internaționale
4. Studiu de caz al Companiei ”Colgate-Palmolive”
4.1. Informații despre companie
4.2. Istoricul Companiei Colgate-Palmolive
4.3. Necesitatea dezvoltării codului de conduită
4.3.1. Principii călăuzitoare descrinse din cod
4.4. Concluzie 
III. Rezumat
IV. Concluzii
V. Întrebare pentru public
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

I. Aspecte introductive 
1.1. Prezentarea temei și motivarea alegerii acesteia
Ce înseamnă oare “drept”, “corect” şi “just”? Ce înţeleg oamenii de afaceri, managerii sau angajaţii prin acestea? Le percep oare diferit în lumea afacerilor, faţă de viaţa de zi cu zi? Aceste noţiuni, şi întrebări totodată, tind să devină astăzi tot mai importante, pe măsura evoluţiei economice globale, a concurenţei, a tehnologiilor. Şi aceasta deoarece deciziile din viaţa economică afectează atât de mulţi oameni care, practic, nu au nici un control asupra acestora. Sensul cuvintelor “drept”, “corect” şi “just” îşi găseşte determinarea în ceea ce numim etică. Căci a fi etic înseamnă a trăi într-un anumit mod, este un fel de a te comporta în viaţă, adică a acţiona DREPT, CORECT şi JUST.
Experienţa ultimilor ani arată că, cel puţin în lumea dezvoltată, firmele, conştiente de importanţa eticii pentru strategia managementului şi practica de afaceri, au devenit tot mai „morale”. De aceea mi-am propus ca prin tema aleasă să argumentez veridicitatea celor afirmate anterior. De asemenea voi încercă să explic noțiunea de ”etică” precum și percepția acesteia în mediul de afaceri, aplicativitatea ei în practică.
1.2. Obiective propuse
- Definirea conceptului de etică conform dicționarelor explicative, precum și din viziunea oamenior de afaceri;
- Voi încerca să demonstrez care este importanța eticii pentru dezvoltarea afacerii;
- Voi reprezenta legăturile interumane bazate pe etică;
- Voi defini etica în afacerile internaționale arătând principiile de bază ale eticii în contextul iternațional;
- Voi exemplifica cele spuse cu ajutorul unui studiu de caz efectuat pe baza firmei ”Colgate-Palmolive”.
1.3. Structura prezentării
Lucrarea mea este repartizată pe capitole care generalizează ideea principală ce urmează a fi dezvoltată pe parcursul acestuia. Fiecare capitol este alcătuit din mai multe subcapitole deoarece așa e mult mai pe înțeles de redat și selectat tumultul de informație pe care l-am prezentat în lucrarea de față. Pe baza teoriei selectate am efectuat un studiu de caz pe compania Colgate-Palmolive ce dispune de un cod de etică bine pus la punct, fapt ce-o ajută în desfășurarea unei activități mult mai eficiente. 
II. Conceptul de etică
1. Introducere
”Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare”
(Albert Einstein)
Odată cu dezvoltarea tehnologică explozivă a societății, mai ales a biotehnologiei informației, rolul și locul omului în cadrul societății moderne trebuie redefenit în cadrul noului context în care economicul pragmatic tinde să ia locul aspirațiilor umane - natural etice.
În prezent oamenii se bazează pe un cu totul alt sens al acestui cuvânt – ”etică”. Etica nu are cum să fie un moft sau o dorintă a cuiva. Dacă îți înșeli partenerul de afaceri, ceea ce este neetic, vei sfârși prin a pierde afacerea, prin a pierde profitul acelei afaceri. Dacă îți înșeli clienții scriind pe eticheta produsului tău altceva decât este în realitate, atunci acei clienți nu se vor întoarce la tine. Și acest lucru nu necesită a fi demonstrat pentru că zi de zi observăm veridicitatea celor declarate anterior. 
Problematica eticii rezidă tocmai în realitățile tehnice moderne, a căror dezvoltarea impetuoasă a creat un decalaj mare între apariția și reglementarea legală a unei serii inedite de aspecte conflictuale între om, mediu înconjurător și tehnologie. În acest context, rolul eticii este acela de apune în evidență aceste aspecte conflictuale, a le inventaria, clasifica și defini cadrul de aplicare, a sugera soluții tipice gândirii umane – în sensul rezolvării aspirațiilor umane de ansamblu și a creea – prin conștientizarea lor și a soluțiilor posibile, un prim pas spre reglementarea legală, de perspectivă, a acestora.
Etica, după dicționarul Webster, reprezintă “ disciplina care se referă la definirea binelui și răului , în contextul obligațiilor morale ”, fiind în fapt un ghid de conduită morală, crescută din experiența de viață și din observațiile continue asupra evoluției societății. Întrebarea este de unde ştim ce este bine şi ce este rău? Fără îndoială, fiecare individ percepe binele şi răul într-un anumit fel, raportându-se la conduita celorlalţi: sunt lucruri care se fac şi lucruri care nu se fac. Este însă mai dificil să te analizezi pe tine însuţi decât să-i critici pe ceilalţi. Poate de aceea etica este considerată o ştiinţă care ne ajută să cunoaştem omul, comportamentul său şi societatea în ansamblul ei.


Fisiere în arhivă (1):

  • Etica in Afaceri Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!