Extinderea firmei Murfatlar pe piața din Spania

Cuprins proiect

CAPITOL 1
Prezentarea firmei Murfatlar
CAPITOL 2
Selectarea pietei externe
CAPITOL 3
Decizia de export
CAPITOL 4
Derularea operatiunii de comert exterior
ANEXE


Extras din proiect

Capitol 1: Prezentarea firmei Murfatlar
Binecuvantata cu unul din cele mai potrivite amplasamente naturale, Podgoria Murfatlar este asezata in sud-est-ul Romaniei, intre Dunare si Marea Neagra, in centrul Podisului Dobrogei. Plaiurile viticole cuprind peste 2600 de hectare din zona localitatilor Basarabi, Valul lui traian, Poarta Alba si Siminoc. Cultivarea vitei de vie este ocupatia de baza a locuitorilor acestei zone din cele mai vechi timpuri, iar noi oamenii de la Murfatlar, constientizam faptul ca suntem continuatorii unei traditii indelungate si ne mandrim cu asta.
În septembrie 2002 Murfatlar a devenit prima societate viti-vinicolă din România certificată conform standardului de calitate ISO 9100:2000 pentru sistemul de management al calităţii şi pentru sistemul HACCT de asigurare a securităţii în domeniul alimentar.
Principalul obiect de activitate al firmei noastre este producerea si ambalarea de bauturi alcoolice (vinuri de o calitate foarte buna, vândute la preturi competitive).
Resurse, capabilitati si avantaje competitive
Resurse umane:
SC MURFATLAR SRL dispune de un personal calificat, nu foarte numeros, foarte motivat prin salariul si bonusurile pe care le primeste.
Specific acestui sector de activitate este ca materia prima, strugurele se cultiva în podgoria proprie. Fiecare tip de vin se produce în sectii separate, fiecare sectie având 8 muncitori. Numarul mediu de salariati este de 700.
Resurse tehnologice:
Tehnologia folosita este una de vârf în domeniul ales, furnizata de cele mai bune firme de profil din lume: Marta (Franta), Wellta (Italia ), etc.
Ceea ce face ca preturile vinurilor produse de firma sa ramâna destul de mici este faptul ca se folosesc roboti industriali, realizându-se astfel un randament maxim.
Liniile de productie sunt realizate la un înalt nivel tehnologic si cu un deosebit grad de automatizare, întregul proces de fabricatie fiind asistat de calculatoare de proces, garantându-se respectarea totala si exacta a calitatii impuse pentru produsele finite. Fiecare faza a procesului de productie este controlata, din punct de vedere al calitatii, în laboratorul propriu, dotat la un nivel competitiv cu aparate dintre cele mai performante, orice abatere de la calitatea ceruta fiind sesizata si eliminata.
Calitatea produselor este verificata foarte strict în laboratorul ultramodern al firmei, unica prin aparatura de ultima ora cu care este dotat: gaz cromatograf, spectrofotometre etc. Aceste aparate permit o analiza extrem de fina si de fidela a produselor. Rezultatul acestui proces tehnologic este obtinerea unor produse a caror puritate este unica în România.
Întregul proces de productie este supravegheat din camera de comanda de computere performante, operate de specialisti. Verificarea minutioasa a calitatii produselor finite, atât din punct de vedere chimic, cât si microbiologic, se face în laboratorul complexului industrial, care are si el în dotare echipamente de ultima ora.
Produsele care vor fi vandute in strainatate
Vinurile alese de noi pentru a fi exportate sunt vinuri albe precum: Chardonnay, Muscat Ottonel, Pinoit Gris, Riesling Italian, Traminer si rosii prenum: Cabernet Sauvignion, Merlot, Pinoit Noir, Feteasca Neagra din gama Murfatlar.
Obiectivele firmei si strategia de internationalizare aleasa
Compania Murfatlar, care detine 30% din cota de piata a vinului din Romania, estimeaza pentru acest an o productie de vin de 16 milioane de litri, similara celei de anul trecut si in acelasi timp are in derulare investitii de milioane de euro pentru imbunatatirea procesului tehnologic.
In ceea ce priveste exportul nu sunt diferente mari fata de anii trecuti, dar obiectivul Murfaltar este de a atinge 20% astfel ca cifra de afaceri sa fie reprezentata de export. Murfatlar lucreaza la promovarea vinului pe care il produce pe piete noi, dar si extinderea pe cele pe care este deja cunoscut, obiectiv care necesita insa timp. Vinul de Murfatlar este cautat in tarile in care exista in special comunitati de romani cum ar fi Israelul, SUA si Europa.
Reprezentantii companiei spun ca intampina dificultati in aceasta privinta, intrucat in afara granitelor nu exista un brand de tara si atunci trebuie sa se descurce pe cont propriu pentru a-si promova cat mai bine produsul si a demarat in aceasta toamna o noua campanie de imagine.
Capitol 2: Selectarea pietei externe
In urma unui studiu efectuat de către departamentul de marketing al firmei in scopul lărgirii pieţei de desfacere pe plan extern pe o nouă piaţă, prin alegerea si prelucrarea pieţelor analizate dintre pieţele posibile din Europa firma urmează să exporte pe piaţa Spaniei. Această piaţă s-a desprins ca fiind cel mai bine de abordat prin analiza tuturor factorilor ce o pot caracteriza: factori economico-sociali (PIB, populaţie, PIB/loc, rata de creştere economică, stabilitatea financiară, stabilitatea politică, gradul de libertate economică etc.), factori geografici, religioşi s.a. 
Datorită faptului că Spania este o mare producătoare de vinuri (locul 4 în Europa) şi nivelul exporturilor fiind foarte ridicat, se importă doar vinuri fine, de vinotecă din ţări precum Franţa, Italia, SUA (şi acestea mari producătoare de vinuri).
Consumatorii din Spania sunt foarte fideli vinului lor tradiţional, care este asociat cu tinereţea, distracţia, voia bună. Din acest punct de vedere consumatorii sunt foarte motivaţi în alegerea vinului atunci când îl consumă.


Fisiere în arhivă (1):

  • Extinderea Firmei Murfatlar pe Piata din Spania.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!