Funcțiile managementului

Extras din proiect Cum descarc?

REZUMAT
In lucrare voi aborda functiile managementului si voi prezenta cateva particularitati ale functiilor managementului in subunitatile militare.
Etimologic, cuvantul management provine din limba latina; ,,manus" care inseamna strunirea cailor, lucru care poate fi folosit pentru a intelege celelalte definitii; apoi fr. ,,manage" insemnand loc de dresaj al cailor si ,,to manage" (engl.) -  a struni, a administra, a trata cu indulgenta, a duce ceva la bun sfarsit.
Managementul are o finalitate, data de punerea sa in practica, acest lucru realizandu-se prin executarea functiilor sale caracteristice.
Functiile managementului sunt activitati pe care le desfasoara managerul pe toate treptele si sferele vietii umane, pot fi intalnite si identificate in orice organizatie indiferent de specificul ei, avand, insa, forme de manifestare diferite si au importanta si ponderi diferite in raport cu nivelul la care acesta se desfasoara.
1. Functiile managementului intr-o abordare generala
1.1. Opinii privitoare la functiile managementului
Primul care a enuntat si analizat functiile managementului a fost Henry Fayol, punandu-le sub forma a cinci infinitive universal valabile, el afirma ca ,,A conduce inseamna a prevedea, a organiza, a comanda, a coordona si a controla" (,,Administration industrielle et generale", Paris, Dumod, 1966, p. 10).
Trebuie precizat ca nu exista unanimitate in ceea ce priveste delimitarea fixa a functiilor si a numarului lor. Sunt autori de renume care au adoptat alte modalitati de identificare a acestora. Gulick L.: planificarea, organizarea, conducerea personalului, conducerea propriu-zisa, coordonarea, evidenta, intocmirea bugetelor.
Koontz H., O'Donnell C.: planificarea, organizarea, conducerea personalului, conducerea, controlul.
Duncan W.J.: planificarea, executia, controlul.
Maynard H.B.: planificarea, organizarea, controlul.
Afanasiev V.: prevederea, organizarea, activizarea, coordonarea, controlul.
Cole G.A.: previziunea, organizarea, motivarea, controlul.
In Romania sunt identificate urmatoarele functii ale managementului, si anume: previziunea, organizarea, coordonarea, antrenarea si controlul -  evaluarea.
Important, insa, nu este denumirea lor ci sa indeplineasca urmatoarele cerinte de baza:
-  fiecare functie sa fie corelata cu oricare dintre obiectivele posibile;
-  functiile nu trebuie sa cuprinda coincidente partiale de continut;
-  intre functii trebuie sa existe o legatura de conditionare reciproca pentru a actiona in vederea indeplinirii obiectivului propus.
1.2. Previziunea
A ghici viitorul nu este treaba doar a astrologilor, cartomantiei sau a altor stiinte oculte care de altfel nu au un fundament credibil, este si o activitate desfasurata de catre manageri. De fapt, managerii nu ghicesc, ei construiesc acest viitor pe bazele datelor cunoscute, obliga la gandire, la pregatirea omului astfel incat fenomenele viitoare sa nu-l ia prin surprindere. El trebuie, pe cat posibil, sa controleze acest viitor astfel incat sa-si atinga obiectivele pe care si le propune.
Se afirma de unii specialisti ca "Previziunea constituie cea mai importanta functie a conducatorului, prin executarea careia se anticipeaza evolutia conditiilor in care se va afla sistemul economico-social condus, precum si starea, comportarea si functionarea acesteia". (Corneliu Russu, Management, Editura Expert, Bucuresti, 1993, p. 62).
Exercitarea functiei de previziune asigura gasirea tendintelor existente, anticiparea proceselor si fenomenelor, stabilirea obiectivelor si, implicit, calcularea si identificarea modalitatilor de obtinere a resurselor necesare.
De asemenea, ea este, in procesul managerial, prima dintre functii, face legatura dintre prezent si viitor si este strans legata de decizie si control.
Decizia se ia in functie de obiectivele stabilite prin previziune si controlul se face pentru a verifica daca s-au indeplinit cele previzionate.
In practica se cunosc cele trei forme ale previziunii: prognoza, planificarea si programarea.
Prognoza
Reprezinta evaluarea efectuata pe baza stiintifica a evolutiei viitoare a componentelor cantitative si calitative ale unui domeniu de activitate, pentru o perioada delimitata de orizontul de timp ales.
Prin prognoza se identifica tendintele existente, anticipand fenomenele si procesele care vor avea loc in mod obiectiv in viitor. Prin urmare, prognoza descopera posibilitatile de actiune in vederea realizarii obiectivelor care pot fi infaptuite; este rezultatul unor cercetari complexe prin intermediul carora se estimeaza starile probabile ale domeniului studiat.
In esenta, prognoza este un instrument de investigatie si cunoastere, de prefigurare a viitorului.
Dupa orizontul ales ea poate fi:
- de lunga durata (10 -  30 ani);
- pe termen mediu (5 -  10 ani);
- pe termen scurt (1 -  5 ani).
Prognoza se bazeaza pe studii cu acelasi nume, oferind factorilor de decizie informatii si date privind evolutia probabila a proceselor si fenomenelor, ca si efectele in viitor a deciziilor luate azi.
In literatura de specialitate se intalnesc diferite tipuri de prognoza: economice, sociale, tehnologice, zonale, teritoriale avand rol in dezvaluirea tendintelor, proceselor care se desfasoara in societate, descoperirea principalelor legitati ale dezvoltarii viitoare a societatii; determinarea alternativelor probabile; dezvoltarea diferitelor activitati economice si sociale; caracterizarea cantitativa a starilor viitoare, indicand parametrii si datele cand se vor produce anumite evenimente.
Gradul de siguranta al prognozei, care variaza in functie de numeroase elemente (orizontul de timp, metodologia utilizata, sfera de cuprindere etc.) se exprima cu ajutorul unor indicatori cum sunt: abaterea medie, abaterea medie patratica, coeficientul de determinare etc.


Fisiere în arhivă (1):

  • Functiile managementului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Himuleac, Emil -  Stiinta managementului. Teorie si practica, Editura Tempus, Bucuresti, 1999
2. Lt. Col. Merce Eugeniu, Lt. Col. Telespan Constantin -  Managementul instruirii. Pregatirea militarilor pentru lupta -  note de curs, Editura A.T.U., Sibiu, 1997
3. Petca, Ioan Constantin -  Bazele managementului -  note de curs, Editura A.T.U., Sibiu, 1997
4. Perry, M. Smith -  Preluarea comenzii, Editura Militara, Bucuresti, 1999
5. Russu, Corneliu -  Management, Editura Expert, Bucuresti, 1993


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!