Functiile Monedei

Cuprins proiect Cum descarc?

I Provenienta si esenta monedei 3
1. 1 Conceptii si etape in evolutia monedei 3
1.2 Clasificarea semnelor monetare 4
II Formele monedei 6
2.1 Moneda metalica 6
2.2 Moneda de hartie 7
III Functiile monedei 8
3.1 Moneda - etalon al valorii 8
3.2 Moneda - mijloc de circulatie 9
3.3 Moneda - mijloc de plata 10
3.4 Moneda - instrument de rezerva a valorii 12
3.5 Moneda internationala 13
Bibliografie 15


Extras din proiect Cum descarc?

I Provenienta si esenta monedei
1. 1 Conceptii si etape in evolutia monedei
Banii sunt cunoscuti inca din antichitate, si au aparut ca rezultat al dezvoltarii fortelor productive si relatiilor marfa. Economia naturala se caracterizeaza printr-un nivel scazut de dezvoltare a fortelor de producere si de aceea tot ce se producea, de obicei, si se consuma. Schimbul se produce numai la nivelul surplusurilor. Schimbul reprezinta - miscarea marfurilor de la un producator la altul in directiaopusa, contra altei marfi. El presupune comensurarea marfurilor de diferit tip, calitate,forma, destinatie, etc. Aceasta evaluare cerea o baza reala de comparare. Asa baza poate servi valoarea marfii, adica, cantitatea de munca materializata in procesul producerii marfii si incorporata in marfa data. Munca depusa pentru producerea unei marfi atare, poate varia de cantitatea de munca materializata in alta marfa si din acest considerent si valoarea acestor bunuri este diferita. De aici apare si necesitatea utilizarii valorii de schimb. Valoarea de schimb- capacitatea de schimb a unei marfi pe altele in anumite proportii sau compararea cantitativa a marfurilor. In economia naturala marfurile aveau numai valoare de intrebuintare sau de consum. In economia de schimb pe producatorul de marfuri il intereseaza, mai intai, valoarea de schimb sau costul, apoi cea de intrebuintare, deoarece daca marfa n-are valoare de intrebuintare, n-are rost de a fi produsa. In procesul schimbului marfa trebuie sa aiba valoare de intrebuintare pentru cumparator si de schimb - pentru vanzator. Aceasta particularitate a marfurilor se prezintaca o unitate de contrarii: unitate prin faptul ca fiecare marfa trebuie sa posede ambelevalori, iar contrariul se manifesta prin aceea ca pentru una si aceeasi persoana, marfa datanu poate avea ambele valori.
Initial moneda imbraca forma unor bunuri obisnuite (sare, ceai). Aceste bunuri erau cu atat mai mult utilizate ca moneda cu cat erau mai utile, durabile, divizibile si de valoare ridicata. In acest moment in care aceasta moneda-marfa este achizitionata pentru a fi folosita la schimb si nu pentru consum, se renunta la economia de troc. Cu timpul se impun in calitate de monede o serie de metale comune (fier, cupru, bronz) sau metale pretioase, care indeplineau mai bine decat alte bunuri cerintele monetare. Datorita dezvoltarii productiei si schimburilor, volumul bunurilor si serviciilor ce pot fi tranzactionate creste intr-un ritm mai ridicat decat al monedei metalice. Se creaza un dezechilibru intre nevoile economiei si existentul monetar. In aceste conditii apare moneda de hartie (bancnota) si moneda scripturala (de cont). Bancnotele au derivat din efecte de comert (trate), care, fara a avea o valoare intrinseca, reprezenta angajamentul emitentului de a plati. Banii de cont au fost creati de catre bancile comerciale prin inscrierea in conturi a sumelor de bani ale clientilor. Alte forme ale monedei scripturale sunt cecurile si viramentele aparute in a doua jumatate a secolului trecut. In prezent, moneda marfa cu valoare intrinseca (din aur, argint) este eliminata, ramanand numai moneda semn ( fara valoare intrinseca). O perioada scurta a existat o legatura intre moneda semn si aur prin obligatia emitentilor de a avea in depozit o anumita cantitate de aur pentru acoperirea monedelor emise. O alta forma a monedei o reprezinta moneda electronica, aparuta si dezvoltata prin utilizarea pe scara tot mai mare a tehnicii computerizate. De asemenea, o speta de monedei este si moneda supranationala (DST, ecu, euro).


Fisiere in arhiva (1):

  • Functiile Monedei.docx

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!