Functionarul Public

Extras din proiect Cum descarc?

Cap 1. Functionarul Public
1. Functionarul public. Concept si tipologie 
Notiunea de functionar public a fost definita pentru prima data in legislatia noastra in Legea privind Statutul functionarilor publici din 19 iunie 1923 - unul din primele statute ale functionarilor publici din aceasta parte a Europei. In art. 1 al acestui document se mentioneaza:"sunt functionari publici cetatenii romani, fara deosebire de sex, care indeplinesc un serviciu public permanent (civil sau eclesiastic) la stat, judet, comuna sau la institutiile al caror buget este supus aprobarii Parlamentului, Guvernului sau Consiliilor judetene si comunale."
Cu timpul au fost formulate diverse critici la aceasta definitie si alti autori au exprimat conceptia lor referitoare la functionarul public. In 1934, Paul Negulescu, in lucrarea Tratat de drept administrativ, definea functionarul public astfel: cetatenii care, fiind numiti de autoritatea competenta si investitii in mod legal cu atributele functiilor lor, presteaza in mod permanent o anumita activitate, ce nu este exclusiv manuala, in scop de a face sa functioneze un serviciu public in schimbul unui salariu platit periodic.
In literatura de specialitate de dinainte de Revolutia din decembrie 1989, Antonie Iorgovan definea notiunea de functionar public ca fiind persoana fizica care este investitia in mod legal prin actul de vointa unilateral al unui organ de stat, cu sarcina indeplinirii pe un timp limitat sau nedeterminat a unei functii de stat in vederea realizarii competentei organului din structura caruia face parte functia respectiva.
In acceptiunea noastra functionarul public este persoana care desfasoara activitatea in institutii si /sau autoritati publice pe un post si /sau functie publica in structura careia s-au determinat obiective individuale, sarcini, competente si responsabilitati clare, concise si necontradictorii termenele acestora prin care titularul contribuie si raspunde de realizarea misiunii autoritatii /institutiei publice in care a fost numit potrivit cadrului legislativ specific. 
2. Categorii de functionari publici 
In Legea 188/1999 se arata ca functionarii publici pot fi debutanti si definitivi. Pentru orice functie trebuie sa existe o perioada de proba. Cum Legea prevede stabilitatea functionarului public, cunoasterea profilului sau profesional si personal, cat mai concreta, sub toate aspectele, impune un anumit tip de verificare. Functionarul public debutant este deci persoana care ocupa, in urma unui concurs sau a unui examen o functie publica. Ocuparea acestei functii are un caracter provizoriu pana la definitivarea pe functie. Definitivarea se face dupa trecerea unui termen de cel putin 6 luni, dar nu mai mare de 2 ani. S-a considerat ca un asemenea termen este suficient dar si necesar pentru cunoasterea sub toate aspectele a viitorului functionar public definitiv.
Nivelul studiilor functionarului este determinant in stabilirea categoriei sale, si anume:
- categoria A = solicitantii sa aiba studii superioare de lunga durata, absolvite cu diplome de licenta sau cu o diploma echivalent cu aceasta;
- categoria B = solicitantii supusi definitivarii trebuie sa fi urmat studii superioare de scurta durata absolvite cu diploma;
- categoria C = absolventi cu studii medii, liceale sau post-liceale cu diploma .
Nivelul studiilor functionarului public determina si activitatile pe care le poate desfasura acesta. Astfel:
- functionarii publici din categoria A pot sa desfasoare activitati de aplicare si executare a legilor de control, consiliere, coordonare, conducere, elaborare de reglementari, luarea deciziilor sau a altor activitatii care necesita cunostinte superioare de specialitate;
- functionarii publici din categoria B efectueaza activitati de aplicare si executare a legilor studii, indrumare, elaborarea unor proiecte de reglementari, lucrari pregatitoare pentru luarea deciziilor, unele activitati de conducere, precum si alte activitati care necesita pregatire superioare de scurta durata;
- functionarii publici din categoria C efectueaza activitati de aplicare si executare a legilor si a altor reglementari activitati de birou sau de control care necesita o cultura generala medie si cunostinte tehnice sau profesionale de nivel mediu.
3. Numirea in functia publica. 
Dupa trecerea perioadei de stagiu, functionarul public debutant este numit ca functionar public definitiv, gradul 2, clasa a III-a, in categoria corespunzatoare nivelului de studii absolvite. In situatia in care functionarul public nu a putut sa se ridice, in cadrul perioadei de stagiu, la nivelul cerintelor, dar exista posibilitatea sa ajunga la acel nivel de pregatire si responsabilitate profesionala, el poate fi obligat sa repete perioada de stagiu (repetare este permisa o singura data). Conform art. 52, al Legii Statutul Functionarilor Publici, perioada de stagiu dureaza timp de 12 luni pentru functionarii din categoria A, 8 luni pentru cei din categoria B, si 6 luni pentru cei din categoria C (perioada de stagiu este luata in considerare la calculul vechimii in functia publica).
Numirea ca functionar public definitiv se face de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice respective. 
Devenit insa functionar public definitiv, aceasta persoana trebuie sa depuna juramantul de credinta in fata conducatorului autoritatii sau institutiei publice unde a fost numit. 
Depunerea juramantului se face si in prezenta a doi martori, dintre care unul va fi conducatorul compartimentului in care este numit, iar celalalt va fi un functionar public din cadrul aceleiasi autoritati sau institutii publice.
In cazul in care functionarul public nou numit ca definitiv refuza sa depuna juramantul, se poate lua impotriva lui masura revocarii deciziei de numire in functie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Functionarul Public.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!