Fundamentarea Deciziei de Investitii la Societatea Comerciala Europlast SA

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap. I Conceptul de eficienta in societatea contemporane 
1.1. Relatia eficienta - eficacitate 1
1.2. Tipuri de eficienta in activitatea umana 2
1.3. Modalitati de cuantificare a eficientei 3
1.4. Tipologia eforturilor si a efectelor 7
1.5. Eficienta si cresterea economica 8
1.6. Raportul dintre optim si eficient 10
Cap. II Investitiile, factor de crestere economica 
2.1. Investitiile in economia contemporana 13
2.2. Conceptul de investitii 15
2.3. Caracteristicile investitiilor 16
2.4. Clasificarea investitiilor 17
2.5. Rolul investitiilor in economia nationala 20
Cap. III Modalitatati de evaluare a eficientei economice a investitiilor 
3.1. Sistemul indicatorilor de eficienta economica a investitiilor 23
3.2. Indicatori cu caracter general 24
3.3. Indicatori de baza 25
3.4.Indicatori de evaluare a eficientei pentru activitatea de comert exterior. 29
3.5 Indicatori dinamici de evaluare a eficientei economice a investitiilor 35
3.6 Indicatori specifici metodologiei B.I.R.D 39
Cap. IV Riscul economic si riscul valutar in activitatea agentilor economici 47
4.1. Riscul in activitatea economica 48
4.2. Riscul valutar 54
Cap. V Consideratii teoretice privind evaluarea eficientei investitiilor in conditii de risc valutar 
5.1. Investitiile internationale in contextul economic actual 56
5.2.Influenta fluctuatiilor valutare asupra indicatorilor de eficienta economica 60
Cap.VI Studiu de caz. Fundamentarea deciziei de investitii la S.C. Europlast S.A. 
6.1. Analiza preliminara a variantelor de investitii 66
6.2. Calculul principalilor indicatori de eficienta 84
Concluzii 105
Bibliografie 107


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I
Conceptul de eficienta in societatea contemporana
1.1 Relatia eficienta - eficacitate 
Activitatea umana se bazeaza pe grija permanenta pentru o utilizare a resurselor limitate astfel incat sa se obtina o cat mai deplina acoperire a nevoilor. Rationalitatea acesteia reliefeaza nevoia de asigurare permanenta a conditiilor de viata si de imbunatatire a acestora, bazata pe capacitatea omului de a obtine mai mult cu acelasi efort sau chiar cu un efort mai mic. 
In sistemul concurential al pietei libere, activitatea agentilor economici poate fi considerata performanta in masura in care inregistreaza o eficienta ridicata. Orice activitate umana este, in acelasi timp, consumatoare de eforturi (resurse) si producatoare de efecte. Dezvoltarea economico - sociala s-a bazat mult timp pe conceptia ca omenirea dispune de un adevarat "corn al abundentei" din punct de vedere al resurselor naturale. Socurile produse de crizele de energie si de materii prime, precum si degradarea tot mai evidenta a mediului natural datorita exploatarii sale nerationale au condus la conturarea unei conceptii tot mai realiste cu privire la disponibilitatile de resurse la nivel mondial, cat si la nivelul fiecarei tari in parte. Protejarea rezervelor de resurse naturale, utilizarea lor cat mai rationala, au devenit coordonate fundamentale ale activitatii in perioada actuala, criterii de eficienta in adoptarea deciziilor economice. Din aceasta cauza, in contextul unor resurse limitate si al unor nevoi din ce in ce mai diversificate, societatea contemporana a fost pusa in situatia de a elabora noi metode de rationalizare a activitatii umane, care sa fundamenteze obiectivele si sa eficientizeze activitatea pe baza cuantificarii rezultatelor. Din aceasta cauza, notiunea de eficienta a capatat in ultimul timp (pe masura accentuarii decalajului nevoi - resurse o importanta deosebita. In consecinta, eficienta este o notiune complexa, care exprima, in modul cel mai cuprinzator, rezultatele ce se obtin intr-o activitate, evaluate prin prisma resurselor consumate pentru desfasurarea acelei activitati. Prin intermediul ei se stabileste legatura dintre volumul si calitatea eforturilor,ca factori generatori de efecte si rezultatele ce se obtin intr-o anumita perioada, ca o consecinta a realizarii eforturilor respective. 
In ceea ce priveste relatia dintre eficienta si eficacitate, exista, pe plan mondial, doua viziuni distincte : 
- o prima viziune realizeaza o distinctie clara intre eficacitate si eficienta. In acest context, prin eficacitate se intelege capacitatea unui produs sau a unei activitati umane de a produce efecte (de a obtine rezultate), indiferent de resursele consumate (eforturile depuse), in timp ce prin eficienta se intelege obtinerea rezultatelor cu un consum rational (optim) de resurse.
Ca urmare, raportul dintre eficienta si eficacitate este ca si raportul de la parte la intreg (intotdeauna exista activitati / produse eficace, dar numai un numar mai mic dintre ele sunt si eficiente);
- a doua viziune considera ca cele doua notiuni sunt sinonime. Eficienta este sinonima cu eficacitatea, termeni folositi inca din antichitate. Ambele cuvinte provin din latina: eficienta deriva din efficere (a efectua), iar eficacitatea din effices - efficacis (care are efecte dorite). Notiunea de eficienta, ca atare, se intalneste, de asemenea, la greci. In teoria cazualitatii lucrurilor si actiunilor, Aristotel a distins patru tipuri de cauze: materiale, ormale, eficiente si finale. Prin eficienta, el intelegea capacitatea cauzelor de a produce efecte; o cauza eficienta este acea cauza unica pe care o gasim la originea unui lucru sau a unui fenomen. Prin extensie, eficienta reprezinta proprietatea unei actiuni de a produce efectul dorit. 
1.2 Tipuri de eficienta in activitatea umana 
In literatura de specialitate exista ideea potrivit careia teoria generala a eficientei are doua componente: eficienta economica (caracteristica sferei - economice) si eficienta sociala (intalnita cu precadere in sfera social culturala). Fara indoiala ca intre cele doua tipuri de eficienta exista o relatie de complementaritate, dar nu de putine ori concluziile lor sunt contradictorii, in sensul ca una conduce la adoptarea unor decizii total diferite fata de cealalta. 
Analiza gradului de dezvoltare a unei societati in ansamblul sau, a directiei de dezvoltare finala presupune definirea si masurarea exacta eficientei economice. De aceea un rol important revine conceptului de eficienta economica, aceasta realizand legatura dintre resursele alocate pentru desfasurarea unei actiuni si rezultatele obtinute de pe urma acesteia. Astfel definit, conceptul de eficienta economica orienteaza dozarea resurselor spre acele domenii de activitate unde se asigura o utilizare rationala a lor, in conditiile unei dezvoltari armonioase a economiei nationale. Eficienta economica trebuie sa guverneze orice activitate umana, iar prin intermediul ei se urmareste fundamentarea riguroasa si corecta a deciziilor, astfel incat resursele disponibile sa fie consumate in modul cel mai favorabil pentru societate. Eficienta sociala presupune un accent deosebit pe efectele unei activitati, in detrimentul eforturilor depuse. 
Aprofunzand analiza celor doua tipuri de eficienta, trebuie sa subliniem faptul ca eficienta economica dispune de metodologii de evaluare bine puse la punct, de un instrumentar de metode si tehnici bine conturat, de un sistem de indicatori cantitativi si calitativi precis determinat; acest lucru confera un plus de exactitate in evaluare. La polul opus, eficienta sociala nu prezinta metodologii perfectionate de evaluare, tehnicile si metodele folosite au o aplicabilitate restransa, iar sistemul de indicatori nu dispune de calcule precise.
Decalajul care se manifesta intre evaluarea celor doua tipuri de eficiente nu se datoreaza atat lipsei de preocupare a cercetatorilor privind eficienta sociala,ci mai ales domeniu lui de analiza. Astfel, daca in sfera economica omul actioneaza asupra mijloacelor de munca pentru a obtine efectul dorit, in sfera social-culturala omul actioneaza asupra omului. Din aceasta cauza, efectele obtinute sunt evaluate in mod subiectiv. In general, in cadrul oricarei entitati colective este necesar sa se evalueze resursele de orice natura (eforturi ) care vor fi utilizate in diferite procese si activitati generatoare de bunuri si servicii (efecte).Aceasta necesitate este si mai accentuata in sfera social-culturala, datorita impactului pe care aceasta il are asupra societatii, prin efectele generate.


Fisiere in arhiva (8):

  • Bibliografie_.doc
  • Cap1.doc
  • Cap2.doc
  • Cap3.doc
  • Cap4.doc
  • Cap5.doc
  • Cap6.doc
  • cuprins(1).doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!