Gestionarea Resurselor Umane in Organizatia Militara

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Analiza starii personalului armatei noastre evidentiaza existenta a cel putin doua realitati: in primul rand, absenta managementului de personal bazat pe rigoare stiintifica si optiunea excesiva pentru evidenta cadrelor militare si, implicit, centrarea structurilor superioare de personal pe executie, in detrimentul conceptiei proiectarii si elaborarii politicilor si strategiilor de eficientizare a utilizarii personalului, in consens cu evolutiile din armata, societate si din lume; in al doilea rand, existenta unor fenomene si procese generatoare de disfunctii care, necorelate prin politici si masuri administrative riguros fundamentate, vor agrava starea resurselor umane ale armatei, intr-un viitor nu prea indepartat.
Personalul Armatei Romane trebuie privit ca o realitate dinamica, ce cumuleaza si reproduce in structura sa interna toate optiunile si politicile, presiunile si deciziile de personal luate in ultimii 20-30 de ani.
Defectiunile si empirismul deciziilor si politicilor de planificare, selectie, recrutare, pregatire si utilizare, avansare si promovare, gestiune a carierei militare se regasesc in deficientele de structura ale personalului armatei.
Absenta unor modele teoretice si practice coerente privind gestiunea resurselor umane, asociata cu voluntarismul unor decizii de sistem au dus la adoptarea de reguli, reglementari si legi care au reprodus si au amplificat, pe termen lung, aceste deficiente de structura, conducand, in cele din urma la o structura de personal atipica pentru o armata moderna.
Prin analizele care au precedat elaborarea lucrarii de fata, mi-am propus sa clarific acele dificultati teoretice si metodologice ale gestionarii resurselor umane care decurg din problematica formarii competentelor necesare comandantului de subunitate pentru gestionarea resurselor umane.
Lucrarea incearca sa ofere noi repere necesare comandantului de subunitate pentru gestionarea resurselor umane in cadrul subunitatii. Deoarece in alcatuirea subunitatii intra, pe langa militarii in termen, si militari angajati pe baza de contract si subofiteri, comandantul de subunitate are nevoie sa-si formeze anumite competente necesare pentru o buna gestionare a resurselor umane astfel incat aceasta sa nu se realizeze pe cale empirica ci punand in practica teoriile privitoare la gestiunea resurselor umane. 
O deosebita importanta o are in cadrul gestiunii resurselor umane procesul de socializare. Posibilitatea mai multor genuri de socializari, posibilitatea ca socializarile sa se concretizeze in asumari si atribuiri de roluri sociale in modalitati nu doar diferite dar si incompatibile se afla la originea multor dificultati de gestionare a personalului, inclusiv a unora dintre situatiile conflictuale si a multor comportamente agresive.
Primele patru capitole constituie elementele unui demers care incearca sa configureze reperele unei strategii de gestionare a resurselor umane, identificarea competentelor necesare gestionarii personalului si conturarea bazei teoretice in concordanta cu care se formeaza competentele. In aceasta prima parte am analizat cateva teorii si m-am oprit asupra teoriei procesual-organice deoarece ofera repere noi cu privire la omul in procesualitatea sociala. Rolul acestei prime parti este, insa, de a oferi suport teoretic celei de-a doua parti care este o particularizare a gestionarii resurselor umane in mediul militar.
In partea a doua pledez pentru necesitatea gestionarii stiintifice a resurselor umane in subunitatea militara si am incercat sa prezint acele competente care se doresc a le fi formate comandantilor de subunitati pentru o gestionare in variante stiintifice a resurselor umane.
Am elaborat aceasta lucrare deoarece am dorit sa prezint celor interesati de gestionarea resurselor umane in cadrul organizatiei militare noi repere pentru o gestionare cat mai eficienta a resurselor umane si sa atrag atentia ca o gestionare empirica a resurselor umane poate avea efecte nefaste asupra organizatiei militare.
CAPITOLUL I
INTERPRETARI TEORETICE DATE RESURSELOR UMANE
1.1. Definirea managementului resurselor umane
Dezvoltarea teoriei si practicii in domeniul managementului resurselor umane necesita, in primul rand, cunoasterea si intelegerea cat mai deplina a rolului si particularitatilor resurselor umane in cadrul organizatiei. 
Societatea moderna se prezinta ca o retea de organizatii care apar, se dezvolta si dispar. Ne intrebam adesea de ce unele organizatii obtin un succes stralucitor, in timp ce altele inregistreaza pierderi. Daca in primul caz, de regula, faptele sunt clare, in cel de-al doilea insa, din exterior se cauta explicatii, iar din interior se ofera un noian de justificari. De fapt, in ambele situatii exista o singura cauza majora: managementul.
Se poate afirma fara teama de a exagera, ca toate problemele legate de procesul managerial al oricarei activitati au ca factor comun resursele umane. Fie ca este vorba de un proces de conceptie sau de unul de executie, fie ca se urmareste aplicarea unui proces tehnic sau a unuia non-tehnic, prezenta omului se gaseste in toate, fiind substantial conditionata de posibilitatile si interesele acestuia.
Individul, prin structura sa, prin sentimente, mentalitate, cultura, motivatie, dorinte si in special, prin constiinta de sine, se constituie intr-o entitate biologica ce reprezinta intotdeauna marea necunoscuta a unui sistem, putand impiedica sau dimpotriva putand potenta o actiune, un proces, o activitate. Dar, totodata, prin natura sa de fiinta sociabila, omul traieste si actioneaza in colectivitate, simtindu-se mai atasat de anumite grupuri care, la randul lor interactioneaza cu alte grupuri, depinzand unele de altele si exercitandu-si influenta asupra altora. Prin urmare, initierea si desfasurarea cu succes a activitatilor diferitelor organizatii depind intr-o masura covarsitoare de gradul in care este inteles, motivat si coordonat factorul uman.
Managementul resurselor umane constituie astfel complexul de activitati orientate catre utilizarea eficienta a "capitalului uman", in scopul realizarii obiectivelor organizationale, simultan cu asigurarea conditiilor ce garanteaza satisfacerea nevoilor angajatilor, si implicit motivarea acestora in a fi loiali organizatiei din care fac parte 1.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestionarea Resurselor Umane in Organizatia Militara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!