Invatare Eficienta - Managementul Resurselor Umane

Extras din proiect Cum descarc?

Care sunt, in opinia dvs., conditiile necesare pentru a desfasuta o activitate de invatare eficienta in domeniul resurselor umane. Pregatiti un chestionar (15 intrebari) care sa permita evaluarea unui curs universitar.
Raspuns:
1. Generalitati ale procesului de invatare. Invatarea eficienta.
O buna cunoastere a procesului invatarii face mai eficienta luarea deciziilor de adaptare pe parcursul unei lectii, pentru profesori, sau a deciziilor de elaborare a programelor individuale de invatare, in cazul studentilor si al elevilor.
Care sunt etapele pe care le parcurgem atunci cand invatam?
o O prima faza este cea de contact cu informatiile noi, urmata de o prelucrare a acestora, pana cand are loc intelegerea. Am putea numi aceasta faza achizitie. 
o Faza urmatoare este cea de interiorizare a noilor cunostinte si de integrare a lor intr-un sistem personal, coerent, care se construieste pornind de la experientele anterioare. Am putea numi aceasta faza interiorizare. 
o A treia faza presupune actiune din perspectiva noilor achizitii, care, odata dobandite si operationalizate, trebuie utilizate. Aceasta inseamna ca vom actiona constienti fiind si de faptul ca stim ceva in plus, si de faptul ca stim la ce ne foloseste ceea ce tocmai am aflat. Am putea numi aceasta faza modificare. 
o Pasul final este cel de concretizare a modificarilor in abilitati si comportamente. Am putea numi aceasta faza rezultat. A atinge nivelul rezultatelor inseamna a actiona fara sa uitam ca am invatat ceva.
Invatarea se construieste pe baza experientelor anterioare si este influentata de climatul in care se realizeaza.. Exista factori interni (motivatia, potentialul intelectual, particularitati psihoindividuale si de varsta etc) si factori externi ai invatarii (experientele de invatare, contextul, evenimentele instruirii etc). 
INVATAREA EFICIENTA are trei caracteristici importante:
o este activa 
o este orientata catre scop 
o duce la rezultate masurabile. 
Instrumentele invatarii eficiente sunt gandirea critica si strategiile metacognitive.
Invatarea activa presupune implicare si participare constienta in procesul de construire a cunostintelor. A da semnificatie personala materialelor care sunt invatate inseamna a le transpune in sisteme proprii de cunostinte, a stabili permanent legaturi intre experientele anterioare si cele noi, intre cunostinte si aplicabilitatea lor, intre si in interiorul domeniilor de cunoastere.
Orientarea catre scop presupune orchestrarea eforturilor inspre atingerea unor obiective. Obiectivele se stabilesc pornind de la punctele slabe existente, care vor fi convertite in nevoi de instruire si autoinstruire. Obiectivele in invatare pot viza achizitia de informatii, formarea de abilitati, formarea de comportamente sau dezvoltarea potentialului de invatare. Obiectivele se stabilesc inainte si in functie de ele se aleg continuturile si procedeele. Proiectarea activitatilor de invatare eficienta se realizeaza prin obiective nu prin continut.
Rezultatele masurabile sunt un imbold pentru a continua investitia de efort in invatare. Rezultatele se concretizeaza in aspecte imediate (examene promovate, concepte stapanite, idei insusite), dar exista si rezultate care vor putea fi demonstrate in timp mai indelungat (succes in profesie, performanta intelectuala, comportamente in viata concreta). Dezvoltarea personala este un continuum, nu se incheie odata cu dobandirea unei achizitii sau obtinerea unui rezultat. Calitatea este o coordonata cheie a rezultatelor obtinute prin invatarea eficienta.
Gandirea critica este instrumentul invatarii eficiente care ajuta o persoana sa se orienteze in lumea alternativelor posibile si sa-si constientizeze mecanismele propriei gandiri. Cel mai important aport al gandirii critice este ca provoaca la actiune, orice intelegere este urmata de o actiune in consecinta. Perseverenta in invatare duce la stabilitatea achizitiilor. Capacitatea de reflectie si autoreflectie critica asupra experientelor de invatare se concretizeaza in posibilitatea de a opta argumentat, pe baza unor dovezi valide asupra directiilor de dezvoltare personala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Invatare Eficienta - Managementul Resurselor Umane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!