Joseph Moses Juran

Extras din proiect

Joseph Moses Juran (n. 24 decembrie 1904 – d. 28 februarie 2008 [1]) a fost un inginer american de origine română, membru de onoare al Academiei Române (din 1991). Joseph Moses Juran s-a născut la 24 decembrie 1904 la Brăila. A petrecut primii 8 ani în România, la Gura Humorului și la Brăila, după care a emigrat, cu familia sa, în SUA. S-a stins din viață la vârsta de 103 ani. In Statele Unite ale Americii a fost licențiat în inginerie electrică al Universității din Minnesota, doctor în științe juridice al Universității din Loyola iar ulterior, profesor de inginerie industrială la Universitatea din New York. A fost expert tehnic și consultant pentru economie mondială al Administrației Centrale a SUA și a unor mari companii americane sau transnaționale. A înființat ca membru fondator și a fost membru de onoare al recunoscutului și prestigiosului Institut Juran din SUA - instituție de referință mondială în instruirea în domeniul calității. Cea mai mare realizare practică a fost programul de instruire în domeniul calității - controlul statistic al calității - pe care Joseph M. Juran 1-a întocmit și condus, alături de marele specialist W.E. Deming, în Japonia distrusă economic după cel de al doilea război mondial. A fost considerat drept unul dintre autorii și inițiatorii „miracolului japonez" și ca recunoaștere a acestor merite, împăratul Japoniei i-a acordat Ordinul Sacrei Comori - cel mai înalt ordin acordat străinilor. Este autorul a 16 cărți în domeniu, traduse în 20 de limbi, o bună parte dintre ele fiind în prezent cărți de referință în întreaga lume.
Dr. J.M.JURAN este de asemenea autorul a numeroase cursuri pentru managerii organizatiilor si personalul intreprinderilor. Astfel este cursul Management of Quality Control, curs tradus si publicat in aproape 20 de limbi.
In 1954 Uniunea Oamenilor de Stiinta li a Inginerilor Japonezi l-a invitat pe J.M.JURAN sa prezinte in Japonia o serie de conferinte si cursuri in domeniul controlului statistic al proceselor. Peste doua decenii Japonia urma sa devina lider mondial al calitatii, dupa ce pusese bazele modelului japonez de Management Total al Calitatii prin dezvoltarea unor concepte, principii si metode originale, dar bazate si pe ideile si cunostintele promovate de J.M.JURAN.
Contributia exceptionala a dr. J.M.JURAN la dezvoltarea managementului calitatii i-a fost recunoscuta prin acordarea a peste 40 de medalii si titluri onorifice. Cele mai importante sunt National Medal of Technology (inmanata in 1992 de presedintele Bush pentru „contributia sa de o viata la stabilirea principiilor si metodelor prin care intreprinderile isa pot dezvolta propria capabilitate de a fi competitive pe piata mondiala”) si Order of the Sacred Treasure (acordat de Imparatul Japoniei pentru „dezvoltarea controlului calitatii in Japonia si facilitarea relatiilor de prietenie intre SUA si Japonia”). Membru de Onoare al Academiei Romane, de. J.M.JURAN acceptat cu placere ca Premiul Roman pentru Calitate sa-i poarte numele. Acesta este omagiul pe care Romania il aduce unui roman care a dorit, stiut si putut sa-si consacre intreaga sa viata CALITATII.
In 1924,J.M.JURAN a absolvit Facultatea de Inginerie Electrica si s-a angajat la
intreprinderea Western Electric, in cadrul Departamentului ‘Inspectie’ al Uzinelor sale de la HAWTHORNE WORKS din Chicago unde , din cei cca 40.000 de salariati, peste 5000 lucrau in cadrul acestui compartiment !!! Apreciind pozitiv continutul si conditiile muncii efectuate acolo (activitati regulate si continue asociate cu plati regulate si sigure), tanarul inginer stagiar J.M.JURAN s-a implicat cu multa vigoare in noile sale responsabilitati, desi pe atunci ignora
complet principiile managementului calitatii, inclusiv principiile si procedurile inspectiei calitatii ! Dar Uzinele din Chicago ii apareau ca o uriasa tabla de sah tridimensionala, avand nenumarate oportunitati de-a cunoaste, de-a invata, de-a experimenta si de-a se afirma ! Cu istetimea mintii sale si cu memoria sa prodigioasa, tanarul J.M.JURAN a realizat rapid ceea ce el numea ‘cunoasterea enciclopedica a locurilor’.Fiind remarcat de managerii Uzinelor din
Chicago pentru aptitudinile sale intelectuale - in special cele analitice – el a fost rapid promovat in diferite functii manageriale.
In 1926, Uzinele din Chicago – la care lucra tanarul J.M.JURAN – au fost vizitate de o echipa de la BELL TELEPHONE LABORATORIES compusa din cativa pionieri ai ‘controlului statistic al calitatii’ : Donald QUARLES, Walter SHEWHART si Harold DODGE. Ei intentionau sa aplice in aceste Uzine ale Western Electric unele instrumente si metode pe care le dezvoltasera in Laboratoarele Bell. In colaborare cu Walter BARTKY, un eminent profesor al Universitatii din Chicago, ei au stabilit un program de instruire a salariatilor Uzinelor din Chicago, in domeniul controlului statistic al calitatii.Tanarul J.M.JURAN a fost selectionat pentru a participa in calitate de cursant la aceasta instruire , urmand sa devina unul din cei doi ingineri ai nou-infiintatului ‘Departament de Inspectie Statistica’.Acesta avea sa fie unul din primele compartimente de acest tip infiintate in industria americana.Astazi se poate afirma ca, de fapt, cea mai importanta realizare a acestui nou compartiment a fost probabil faptul ca l-a orientat pe tanarul J.M.JURAN spre ceea ce avea sa fie esenta vietii si activitatii sale :
managementul calitatii. In acelasi an, 1926, J.M.JURAN se casatoreste cu Sadie, alaturi de care va sarbatori ‘ nunta de aur’, in asteptarea celei ‘de diamant’ 
In 1928, J.M.JURAN a publicat prima sa lucrare pe tema calitatii ; era o brosura intitulata « Metode statistice aplicate la problemele de fabricatie » In ea era prezentat modul de esantionare in scopul evaluarii calitatii si introducerii sub control a calitatii fabricatiei. Aceasta brosura avea sa fie utilizata ulterior in scopul realizarii “Manualului AT&T pentru controlul statistic al calitatii” (utilizat si in prezent !).


Fisiere în arhivă (1):

  • Joseph Moses Juran.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!