Leadership Carismatic

Extras din proiect Cum descarc?

Se spune ca "either you got it, either you don't". De multe ori vedem cum se lumineaza o incapere atunci cand cineva intra in ea sau cum pur si simplu se incarca toti de energie pozitiva si buna dispozitie prin simpla prezenta a unei persoane. Sa fie asta puterea carismei ? Dintre toate atributele necesare unui conducator, carisma este probabil cel mai greu de inteles. La o prima impresie, carisma pare a fi o energie puternica sau magnetism. Nimeni nu poate nega prezenta acesteia, insa, pe de alta parte, nu se poate pune degetul pe sursa. Totusi, conform multor opinii, carisma se poate dobandi pe parcurs. Conform cartii Oliviei Fox Cabane - The Charisma Myth: How anyone can master the art and science of personal magnetism, oamenii nu se nasc carismatici ci aceasta trasatura se poate dobandi prin practica si cunostinte. Cu toate acestea, dezvoltarea carismei se poate dovedi dificila pentru unele persoane. Si totusi nu este absolut necesar sa ai carisma pentru a deveni un bun lider. 
Dar cum ajungi sa fii un lider carismatic ? Cu ajutorul carismei, poti, intr-adevar, influenta comportamentele celorlati. Oamenii au tendinta de a fi pur si simplu atrasi de persoanele carismatice, au tendinta de a avea incredere in acestea si de a-si dori sa invete cat mai multe de la ele. Farmec si gratie - doua trasaturi necesare pentru a influenta comportamentele celorlalti, la care se adauga, neaparat, increderea in sine necesara unui lider. Oamenii urmeaza persoanele pe care le admira. Asadar, carisma poate servi ca o trasatura ce poate transforma liderii obisnuiti in lideri exceptionali. Unele companii sunt in mare cautare de astfel de lideri, in timp ce altele se descurca foarte bine si fara. 
Plasati insa in anumite medii, unii lideri carismatici pot transforma cu totul o companie.
Aceasta forma de leadership este cu siguranta una dintre cele mai dinamice si puternice forme de conducere ce poate avea rezultate extraordinare daca este inteleasa corect. Vom analiza in continuare care sunt trasaturile unui astfel de lider, partile sale negative dar si in ce fel de situatii este potrivit un lider carismatic.
DESPRE LEADERSHIP CARISMATIC
Leadershipul charismatic reprezinta un tip superior de conducere care a inceput sa fie tot mai mult abordat, teoretizat si explicat. Nu e vorba doar despre o revenire la vechea teorie carismatica a conducerii, ci despre o prefigurare a unor noi explicatii ca urmare a rezultatelor cercetarilor empirice si, mai ales, a exetensiei conducerii la nivelul comportamentului organizational. Chiar daca unele dintre postulatele lui Weber despre conducerea carismatica (liderul de exceptie, situatia de criza, misiunea salvatoare a liderului, atractia resimtita de subordonati fata de lider, succesul repetat al liderului) sunt reluate si conservate in mai toate teoriile, noile conceptii difera aproape radical de cele vechi prin cel putin doua caracteristici. Pe de o parte, este vorba despre ponderea acordata unuia sau altuia dintre elementele de mai sus, iar, pe de alta parte, despre gradul de operationalizare a lor. 
Astfel, daca in teoriile vechi asupra conducerii carismatice ponderea cea mai mare o aveau insusirile si calitatile de exceptie ale liderului - in virtutea carora el obtinea rezultate si succese remarcabile, mai recent in prim - plan trece atractia resimtita de subordonati fata de lider. Aceasta aduce cu sine o rasturnare de paradigma, carisma nemaifiind considerata aproape exclusiv un atribut al liderului, al personei, ci si o relatie sociala. Noile conceptii - le avem in vedere pe cele radicale - sustin ca nici nu este nevoie ca liderii sa detina in mod real o serie de insusiri deosebite, ci este suficient ca ei sa fie perceputi ca posedand asemenea insusiri. Asadar, se trece la explicarea personalista a carismei, la explicarea ei atributionala. Carisma apare ca reprezentand o simpla atribuire, virtual fara legetura cu conduitele si comportamentele liderului. Chiar daca un asemenea punct de vedere este extremist, el a orientat cercetarile de la simple inventare de insusiri si trasaturi necesare liderului carismatic sau care fac dintr-o persoana un lider carismatic, la studierea comportamentelor conducatorilor, la observarea acestora si abia apoi la interpretarea lor ca exprimand calitati carismatice, demers sustinut de Jay A. Conger si Rabindra N. Kanungo (1988).
Subordonatii percep nu numai comportamentele liderului, ci si rezultatele obtinute de acesta, asa incat, atunci cand fac atribuiri, ei se ghideaza si dupa rezultatele anterioare ale liderului in obtinerea performantelor rasunatoare. Cu cat acestea au fost mai numeroase, cu atat atribuirea carismei va fi facuta mai usor. 
Liderii carismatici au realizari importante de mici copii si evolutia lor confirma calitatile pe care le-au mostenit de la generatiile anterioare. 
In conditiile in care calitatile native sunt slefuite prin educatie, prin diferite experiente, liderul devine o personalitate marcanta a comunitatii in care isi desfasoara activitatea. Liderii carismatici se caracterizeaza printr-o incredere foarte mare in propriile resurse, in propriile valori, dar si in abilitatea lor de a obtine ceea ce isi doresc. De altfel, mult timp s-a considerat ca poti fi un lider adevarat doar in masura in care te nasti cu un astfel de talent, asa cum nu poti fi un pictor sau artist stralucit daca nu ai un talent innascut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Leadership Carismatic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!