Leadership-ul

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 7
CAPITOLUL I. FUNDAMENTE TEORETICE PRIVIND LEADERSHIPUL 9
1.1.Repere teoretice moderne privind leadershipul 9
1.1.1.Abilitati si comportamente specifice leadershipului 13
1.2.Leadership transformational si carisma 14
1.3.Liderii transformationali 17
1.4.Liderul in organizatia militara 19
1.4.1.Evolutia liderilor militari 19
1.4.2.Caracteristici si limite ale asumarii rolului de lider militar 21
CAPITOLUL II GESTIONAREA STRESULUI - A TREIA DIMENSIUNE A INTELIGENTEI EMOTIONALE 24
2.1.Stres si agresivitate in mediul militar 24
2.1.1.Clasificarea stresulului 25
2.1.2.Stresul in organizatia militara si la cadrele militare 29
2.2.Toleranta la stres 31
2.2.1.Evolutia stresului 32
2.2.2.Indicatorii stresului 33
2.3.Metode de control al stresului de lupta 35
2.4.Eficientizarea adaptarii militarilor la conditiile teatrelor de operatii 35
2.4.1.Determinanti psihosociali ai adaptarii 36
2.4.2.Influenta caracteristicilor specifice mediului constrangator asupra procesului de adaptare 37
2.4.3.Influenta trasaturilor de personalitate ale individului asupra procesului de adaptare 37
CAPITOLUL III. DEZVOLTAREA INTELIGENTEI EMOTIONALE A LEADERULUI - PREMISA A ADAPTARII EFICIENTE LA SITUATII STRESANTE 45
3.1.Controlul impulsurilor 48
3.1.1.Emotie si actiune 49
3.1.2.Situatiile tensionale si de risc crescut 53
3.2.Dezvoltarea Ineligentei Emotionale pentru misiuni 56
3.3.Indicii unui nivel inalt sau scazut de Inteligenta Emotionala 58
3.3.1.Semne ale unui inalt nivel de IE 59
3.3.2.Semne ale unui scazut nivel de IE 59
3.4.Specificul psihologic al situatiilor stresante 60
3.5.Inteligenta Emotionala si pregatirea psihologica pentru misiuni 63
CAPITOLUL IV. CONEXIUNILE INTRE LEADERSHIP SI STRES 66
4.1.Inteligenta emotionala - o noua perspectiva de conturare a profilului liderului militar 66
4.2.Influenta liderilor asupra nivelului de stres din organizatia militara 69
4.3.Optimizarea metodelor de leadership pentru reducerea stresului 71
CAPITOLUL V. APLICATII PRACTICE 73
5.1. Aspecte metodologice privind formarea competentei liderului pentru gestionarea stresului. 73
5.1.1.Obiectivele si ipoteza cercetarii 73
5.1.2.Metodologia cercetarii 73
5.1.3. Esantionul 74
5.1.4. Metodele si instrumentele de colectare a datelor 74
5.1.3.Prezentarea si interpretarea datelor 77
5.2. Program pentru dezvoltarea Inteligentei Emotionale la liderii militari pentru o mai buna gestionare a stresului. 82
CONCLUZII SI PROPUNERI 87
BIBLIOGRAFIE 89
ANEXE 93


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
"Starea lipsita de stres se numeste moarte"
Selye
Stresul psihic insoteste orice activitate in care omul este angajat, fiind o rezultanta a ,,conflictului" ce poate fi generat de actiunea in sine si cel care o presteaza; precum si datorita cresterii ritmului evolutiei societatii, volumului solicitarilor si dinamicii accelerate a ambiantei sociale. Din acest punct de vedere se vorbeste despre stresul vietii de zi cu zi, al mediului ambiant, familial, scolar, profesional, etc.
Stresul profesional (sau ocupational) este determinat de impactul omului cu procesul muncii fizice si intelectuale. Stresul profesional a atras atentia prin consecintele sale reflectate in etimologia sanatatii mintale, a bolilor somatice, cum sunt cele de natura cardiovasculara, ulcerul si altele. 
S-a afirmat ca daca stiinta despre stres - stresologia - care tine concomitent de psihologie, de medicina, de sociologie si de alte discipline - este foarte noua, aparuta chiar de cativa ani, obiectul ei - stresul - este vechi de cand lumea. Oamenii au avut de-a face cu stresul dintotdeauna, dar l-au suportat fara sa-l inteleaga.
Necesitatea studierii inteligentei emotionale a devenit evidenta in momentul in care comunitatea a realizat ca metodele de masurare a coeficientului de inteligenta prin teste Binet nu ofera un rezultat complet si global si ca mai trebuie sa existe o anumita tipologie pe care comunitatea stiintifica o neglijase pana atunci.Astfel studierea inteligentei emotionale si a modalitatilor de imbunatatire a acesteia revolutioneaza optica de abordare a diferitelor probleme cu care oamenii se pot confrunta, probleme ce reprezinta adevarati factori stresori. Problematica stresului a fost si continua sa fie mobilul multor interogari de natura stiintifica. Este cunoscut faptul ca atat timp cat va exista omul ca fiinta morfo-functionala, va exista si se va manifesta si fenomenul numit generic-stres, deoarece acesta face parte din viata, desi de cele mai multe ori exista tendinta de a nu fi asimilat in mod constient ca fiind componenta indisolubila a acesteia. Stresul exista doar pentru faptul ca noi, ca oameni, suntem , prin excelenta fiinte emotionale si avem tendinta constanta sa ne raportam valoric la tot ceea ce ne inconjoara. S-ar parea ca stresul ne modeleaza destinul atat timp cat nu exista o buna intelegere a fenomenului si nu poate intra in discutie o gestionare rationala a acestuia, astfel incat sa poata fi diminuate efectele negative ale acestuia. Inteligenta emotionala este abilitatea de a incuraja oamenii, de a ii face sa lucreze impreuna si de a ii motiva sa dea tot ce au mai bun pentru realizarea unui anumit scop. De aceea mai multe studii au clasificat inteligenta emotionala ca fiind cea mai importanta competenta de baza care determina succesul unei companii. 
Inteligenta emotionala este un alt fel de istetime. Este puterea de a actiona sub presiune, increderea de a construi relatii fructuoase, curajul de a lua decizii si viziunea de a crea viitorul. Consta in puterea de a constientiza sentimentele si de a identifica sursa lor.
Lucrarea de fata isi propune analiza modului in care oamenii percep si reactioneaza la stres in functie de modul in care se raporteaza la diferitele situatii datorita inteligentei emotionale. Imi doresc ca aceasta lucrare sa aduca un plus de valoare informatiilor pana acum cunoscute, efortul depus constand in mare parte in imbinarea si asezarea intr-o forma cat mai cuprinzatoare si mai pe intelesul tuturor a parerilor si cercetarilor unor specialisti recunoscuti in domeniu.
CAPITOLUL I
FUNDAMENTE TEORETICE PRIVIND LEADERSHIPUL
1.1.Repere teoretice moderne privind leadershipul
Leadershipul reprezinta capacitatea de a influenta alte persoane in scopul atingerii obiectivelor organizationale. Doua mari categorii de lideri exercita acest tip de influenta. In primul rand este vorba despre liderul formal, care exercita influenta in termeni de autoritate, bazandu-se pe pozitia sa in ierarhia organizatiei. In al doilea rand, este vorba despre liderul informal, care exercita influenta datorita prestigiului, a statutului conferit de o competenta particulara, independenta de pozitia ierarhica in cadrul organizatiei. Ambele tipuri de influenta pot stimula performanta in organizatie, si in special in cazurile in care liderul formal isi exercita influenta si ca lider informal (puterea data de autoritatea functiei este completata de puterea data de competenta sa profesionala).
O alta distinctie importanta este cea dintre lider si manager. Managerul este ocupantul postului principal intr-o ierarhie organizationala, dependent de existenta organizatiei. El este o componenta a sistemului, nu poate exista in afara organizatiei, fara structura ierarhica a acesteia si in lipsa subordonatilor, puterea lui fiind legitima doar in interiorul companiei. Liderul insa are prerogative mult mai largi, putand fi managerul unei firme, dar putand sa activeze si in afara unui cadru formal, conducand miscari politice, culturale sau religioase. Leadershipul inseamna capacitatea unei persoane de a conduce prin raportare la aspectele innascute, naturale si spontane ale actului de conducere, in timp ce managementul se refera la actul administrativ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Leadership-ul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!