Leadership-ul in Organizatii Bazate pe Cunoastere

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 5
CAPITOLUL 1 7
FUNDAMENTE TEORETICE ALE ORGANIZATIILOR INTEMEIATE PE CUNOASTERE 7
1.1. Consideratii introductive asupra organizatiilor intemeiate pe cunoastere .7
1.2. Organizatia intemeiata pe cunoastere. Aspecte fenomenologice .8
1.3. Managementul cunoasterii organizationale 12
CAPITOLUL 2 16
ROLUL LIDERILOR IN CULTURA ORGANIZATIONALA 16
2.1 Conexiuni intre leadership, cultura organizationala si cultura manageriala 16
2.2. Leadership-ul si climatul organizational 19
2.3. Importanta viziunii liderilor pentru cultura organizationala si cultura manageriala 20
2.3.1 Conceptul de viziune manageriala 20
2.3.2 Functiile culturii manageriale 23
2.3.3 Integrarea valorilor in viziunea liderilor 27
2.3.4. Viziunea liderilor ca sursa de putere manageriala 28
2.4. Cultura organizationala si tehnologia informationala 30
2.5 Leadership-ul cultural 34
2.5.1 Particularitati ale leadership-ului cultural 36
CAPITOLUL 3 40
LEADERSHIP-UL IN CONTEXTUL INTEMEIERII PE CUNOASTERE A ORGANIZATIILOR 40
3.1 Strategia si leadership-ul strategic 40
3.1.1 Leadership-ul strategic 42
3.1.2 Dificultati pentru leadershipul strategic 44
3.2. Leadership-ul si schimbarea organizationala 48
3.2.1 Modele de schimbare organizationala 50
3.2.3 Influenta liderilor in procesele de schimbare 56
3.3 Leadershipul bazat pe cunoastere ( Knowledge leadership) 57
Capitolul IV 63
STUDIU PRIVIND RELEVANTA LEADERSHIP-ULUI IN FORMAREA CA OFITERI A ABSOLVENTILOR DIN ACADEMIA FORTELOR TERESTRE ,,NICOLAE BALCESCU" CA ORGANIZATIE BAZATA PE CUNOASTERE 63
4.1. Ipotezele si obiectivele cercetarii 63
4.2. Metodologia cercetarii 65
4.2.1 Esantionarea si universul poulatiei 65
4.2.2 Elaborarea instrumentelor 65
4.2.3 Metode si tehnici de investigare 67
4.3. Prezentarea si interpretarea rezultatelor; 68
4.4 Concluzii 72
CONCLUZII SI PROPUNERI 74
BIBLIOGRAFIE 76
ANEXE 79


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea de fata vine sa raspunda problematicii vaste si complexe a lidership-ului in contextul exercitarii in organizatia bazata pe cunoastere. Demersul investigativ este orientat, in primul capitol, asupra aspectelor fenomenologice a organizatiei bazate pe cunoastere si a aspectelor definitorii ale managementului cunoasterii. Conexiunile intre cultura organizationala, cultura manageriala si leadership surprind, in cel de-al doilea capitol, aspectele psihosociale ale leadership-ului si rolul pe care liderul il are in promovarea culturii organizationale.Aspectele organizationale ale leadership-ului sunt nuantate in capitolul trei, subliniind, prin conexiunile facute pe marginea proceselor de schimbare organizationala, si maniera in care este exercitat leadership-ul in contextul intemeierii pe cunoastere a organizatiei.
Leadershipul inseamna cunoastere si practica. Inseamna calitati. Organizatiile au nevoie de manageri, dar au nevoie si de lideri. Este de dorit ca cele doua domenii sa se suprapuna intr-o pondere cat mai mare.
Leadershipul este despre fiecare dintre noi. Este dincolo de varianta clasica de comanda si control. Este despre cum putem sa (ne) conducem mai bine viata profesionala si viata personala. Despre cum putem sa interactionam mai bine cu cei din jurul nostru pentru a le oferi oportunitati pentru dezvoltare.
Liderii sunt persoane care fac diferenta. Ei reusesc sa construiasca si sa ofere o viziune atractiva despre cum va arata viitorul, pentru organizatie, pentru comunitate si pentru fiecare membru al sau.
Abordarile moderne accentueaza evolutia acestor relatii pana in zona in care preocuparea si legimitatea liderilor este justificata prin dezvoltarea si promovarea altor lideri.
Pentru a obtine maximul de valoare este necesar ca fiecare membru sa creada in el, sa creada in liderii sai, sa fie dispus sa faca eforturi, indiferent daca este vorba de invatare, de impartasirea cunostintelor sau de utilizarea lor. Rasplata o reprezinta sansa de a deveni ei insisi lideri, de a face ceea ce considera ca ii reprezinta pe ei si pe cei din jur, intr-un climat de emulatie deosebita.
Liderii sunt persoane care isi integreaza valorile, credintele, abordariile spirituale in decizii si actiuni practice. Sunt cei care cred in ei cei cu care colaboreaza, fiind dispusi la interactiuni intense cu acestia.
Leadershipul este un domeniu in care partea rationala este strans conectata la zona emotionala. Liderii se adreseaza atat ratiunii, dar si inimii, emotiilor si sentimentelor care, poate, uneori complica viata, dar care o fac atat de frumoasa. Si de care nu este mai bine si nu trebuie sa facem abstractie.
In organizatiile de succes, leadershipul bazat pe cunoastere ajunge la elementele definitorii ale organizatiei in care activeaza. Liderii au disponibilitatea si forta necesara pentru a patrunde adanc in cultura organizationala si, pe acest fundament, sa-si construiasca viziunea specifica.
Transformarea organizatiei in una foarte competitiva este posibila printr-o atentie deosebita acordata managementului bazat pe cunoastere.
Liderii isi incurajeaz colaboratorii sa genereze, sa partajeze, sa obtina si sa uitilizeze cunostintele ncesare realizarii obiectivelor organizationale, in conformitate cu valorile acesteia.
Dificultatiile cu care o parte importanta a organizatiilor se confrunta au alimentat si mai mula nevoie de cunoastere si luare inconsiderare a ledershipului.Este evident ca un impact semnificativ il au liderii de nivel superior. Dar, in prezent, pentru a fi cu adevarat competitivi, este necesar sa consideram si sa dezvoltam Leadershipul la toate nivelele organizatiei.
Eforturile pe care liderii le fac pentru a implementa principiile care le guverneaza viata sunt considerabile, dar ele reflecta nu numai viziunea acestora ci si valorile pe care cei din jur doresc sa le promoveze. Sunt actiuni care consolideaza credibilitatea liderului si calsifica regulile pe acre organizatia isi bazeaza evolutia.
Interesul pentru lideri este evidentiat de numeroasele publicatii si activitati dedicate acestui domeniu special al vietii organizationale si sociale.Sunt organizate frecvent congrese, conferinte, seminarii si workshopuri la care participa adevarate legende din domeniul afacerilor.
Importanta lidershipului este evidentiata de cursuriel specializate in acest domeniu si pe care le regasim in programele MBA de la universitatiie de prestigiu din lume precum Harvard, Stanford, Oxford, London Business school, etc. Sunt programe care ajuta membrii organizatiilor sa descopere si sa-si dezvote calitatiile pe care colaboratorii le cauta si le apreciaza cel mai mult la lideri.
Leadershipul este un factor critic pentru succesul unei persoane, al unei organizatii.este de datoria noastra sa ne imbogatim tezaurul de cunostinte pe care il avem, sa aplicam valorile si practicile propriului stil de leadership, astfel incat sa raspundem corespunzator asteptarilor colaboratoriilor si sa asiguram performanta asteptata.
CAPITOLUL 1
FUNDAMENTE TEORETICE ALE ORGANIZATIILOR INTEMEIATE PE CUNOASTERE
1.1. Consideratii introductive asupra organizatiilor intemeiate pe cunoastere
Conceptul de organizatie bazata pe cunoastere, consacrat in lucrarile lui George P. Huber, a cunoscut faze succesive de cristalizare. Astfel, acelasi autor si-a pus in mod explicit probleme legate de natura si proiectarea organizatiilor "post-industriale", sesizand necesitatea unui model organizational propriu noului tip de societate ce ii succede celei industriale .
Cativa ani mai tarziu, ideea de organizatie bazata pe cunoastere se regaseste in cadrul a doua abordari care ii explica determinismul fie pornind de la factori tehnologici, fie de la factori organizationali, fiecare din ele propunandu- si solutii specifice de operationalizare.
De pe pozitiile promotorilor tehnologiei informatice, Holsapple si Whinston definesc organizatia bazata pe cunoastere drept "o colectivitate de lucratori cu munca de conceptie, interconectati printr-o infrastructura computerizata" ; autorii considera ca existenta unei asemenea organizatii, prevazuta cu statii de lucru locale, centre de suport, canale de comunicatii si colectii distribuite de cunostinte, necesita un demers explicit de proiectare si realizare, de natura unei informatizari avansate, cu aplicatii ale inteligentei artificiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Leadership-ul in Organizatii Bazate pe Cunoastere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!