Management de proiect

Extras din proiect Cum descarc?

Motivatia alegerii temei:
Tema pe care o voi dezbate in cadrul lucrarii de fata, o reprezinta “Managementul de proiect”. 
Motivatia alegerii acestei teme o constituie relevarea faptului ca managementul de proiect reprezinta o tehnica manageriala performanta, de actualitate, cu aplicabilitate atat in companiile private cat si in institututiile publice, utilizarea si importanta sa a cunoscut o crestere majora la scara europeana si internationala, fiind perceput ca o tehnica prin care se poate realiza un obiectiv in mod structurat, inovativ, intr-un interval de timp si cu un buget si resurse determinate. 
Alegerea temei se datoreaza si interesului ridicat manifestat de catre antreprenori, cu privire la accesarea fondurilor europene in cadrul programelor de finantare rambursabila sau nerambursabila la nivelul Uniunii Europene. 
1. Definitie si continut
Organizarea activitatilor pe proiecte si managementul proiectelor au reprezentat, initial, o solutie foarte eficienta pentru atingerea unor obiective de anvergura, din domeniul militar sau cel al constructiilor.
Odata cu dezvoltarea sistemelor informationale pentru conducerea activitatilor - in mod special odata cu generalizarea utilizarii tehnicilor moderne apartinand tehnologiei informationale - managementul proiectelor s-a extins la nivelul tuturor activitatilor din economie, deoarece si-a dovedit capacitatea de a face fata noilor tendinte manifestate pe plan mondial:
- cresterea accelerata a volumului de informatie si a cunostintelor;
- cresterea cererii pentru bunuri si servicii tot mai complexe si mai puternic personalizate;
- cresterea competitiei pe piata.
“Un proiect reprezinta un efort temporar necesar pentru crearea unui produs, serviciu sau rezultat unic” [1]. Caracaterul temporar al proiectului ne sugereaza faptul ca acesta are un inceput si un sfarsit bine determinate. Sfarsitul proiectului este atins in momentul in care obiectivele au fost realizate sau cand proiectul a fost interrupt din anumite motive (nu se mai justifica, obiectivele nu pot fi realizate etc).
Proiectul presupune o investitie de resurse umane, materiale.
Proiectul poate fi definit si dupa cum urmeaza: 
- „un ansamblu de procese de munca corelate intre ele care se deruleaza intr-o anumita perioada, in vederea realizarii unui anumit obiectiv care genereaza un rezultat util” [2];
-„un set de activitati interdependente care se deruleaza potrivit unui plan si cu costuri bine determinate pentru a atinge un anumit obiectiv si a realiza anumite rezultate intr-o perioada de timp bine determinata” [3].
Pentru intelegerea conceptului, iata cateva exemple de proiecte: 
- realizarea unui nou sistem/program informatic; 
- reorganizarea/restructurarea unei companii; 
- lansarea unui nou produs/serviciu pe piata; 
- ecologizarea unei zone montane/industriale; 
- realizarea unei investitii industriale, construirea unei cladiri/infracstructuri; 
- modernizarea unui complex turistic.
Un proiect poate avea ca rezultate un produs, un serviciu, sau un document.
Spre deosebire de activitatile curente, operationale care reprezinta de obicei un proces repetitiv si urmeaza procedurile existente ale organizatiei, in cazul proiectelor, datorita naturii unice pot exista incertitudini cu privire la produsele, serviciile sau rezultatele pe care le creaza proiectul. Sarcinile de proiect pot fi noi, de accea necesita o planificare mai dedicata decat alte lucrari de rutina.
Un proiect poate implica o singura persoana, o structura organizationala sau mai multe dtrusturi organizationale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Management de proiect.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. NICOLESCU, O. (coord.). Dicționar de management. București: Pro Universitaria, 2011
2. BULAT, V. Ghid de reguli și principii de bază de scriere a unui proiect. Ediția a II-a. Chișinău, 2011
3. https://www.ipma.world/about-us/
4. PRISACARIU, V. Managementil proiectelor Note de curs pentru studentii programelor de master: „Administrarea afacerilor” și „Managementul resurselor umane”, Chișinău, 2020


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!