Management financiar

Cuprins proiect Cum descarc?

A. Prezentarea generala a companiei
B. Pozitia pe piata a companiei
C. Analiza SWOT
D. Organizarea-organigrama si responsabilitati departamentul financiar
E. Analiza rezultatelor financiare
F. Comparatia cu o firma concurenta
G. Concluzie
H. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

A. Prezentarea generala a companiei
Petrom S.A. este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie.
Compania face parte din grupul international OMV Petrom, cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Grupul exploateaza in Romania si Kazakhstan rezerve dovedite de petrol si gaze. Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operata sub doua branduri, Petrom si OMV in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.
- In anul 1991 se infiinteaza Regia Autonoma a Petrolului PETROM S.A.
- In anul 1996 a fost infiintata Compania Romana de Petrol, ca societate comerciala pe actiuni, constituita prin reorganizarea RAFIROM, PECO si PETROTRANS, care au fost comasate si si-au incetat activitatea. Compania Romana de Petrol detinea toate cele zece rafinarii din Romania, alaturi de campurile de extractie, de depozite si de statiile de benzina.
- In anul 2001 actiunile Petrom sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.
- Incepand cu 1 octombrie 2010, Petrom a finalizat procesul de consolidare a activitatilor de marketing din Romania intr-o singura entitate, respectiv OMV Petrom Marketing SRL. 
- Pe data de 2 decembrie 2010, Petrom a inaugurat Petrom City, sediul (amplasat in zona de nord a Bucurestiului) care va gazdui activitatile centrale ale companiei. 
- In iunie 2012, OMV Petrom a vandut subsidiara Petrom LPG companiei Crimbo Gas Internatinal.
Structura actionariatului Petrom
i. 51,01% OMV AG (OMV Aktiengesellschaft)
ii. 20,64% Ministerul Economiei
iii. 20,11% Fondul Proprietatea S.A. (fond ce administreaza diverse participatii in cadrul mai multor companii din Romania, creat de Statul Roman pentru a despagubi persoanele expropriate abuziv in urma nationalizarilor din perioada regimului comunist)
iv. 2,03% BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare)
v. 6,21% Alti actionari (aproximativ 500.000 de persoane fizice si juridice din Romania si din strainatate)
Compania detinea, la momentul infiintarii, 7 platforme marine, situate in Marea Neagra si Golful Persic. La un an dupa privatizarea Petrom, OMV a renuntat la activitatile de foraj marin. La sfarsitul anului 2005, compania Grup Servicii Petroliere (GSP) a achizitionat de la Petrom sase platforme marine, la pretul de 80,3 milioane de Euro (100 milioane de dolari). Intre cele doua companii se deruleaza mai multe contracte prin care GSP extrage titei, prin platformele din Marea Neagra, pentru Petrom. Astfel, 17% din productia zilnica de titei si gaze ale Petrom provin din Marea Neagra. Subsidiara Petrom de foraj petrolier marin se numeste Petromar. Petrom investeste 100 milioane de euro anual in explorare.
B. Pozitia pe piata a companiei
OMV Petrom a organizat patru prezentari ale rezultatelor financiare si operationale trimestriale, care au fost transmise live printr-un webcast audio si teleconferinte. Aceste evenimente au atras 77 de analisti si investitori din institutii financiare si fonduri de actiuni, dintre care circa 9% au participat in mod activ, adresand intrebari.
In 2016, eforturile au fost directionate catre mentinerea cotei de piata in segmentul vanzarilor cu amanuntul. In statiile de carburanti OMV, ne-am concentrat pe oferirea celor mai buni carburanti si a celor mai bune produse si servicii, precum si pe continuarea diversificarii serviciilor oferite clientilor (ex. transfer de bani, asigurari pentru masini, plata utilitatilor, servicii postale), in timp ce in statiile Petrom principalul obiectiv a fost consolidarea pozitionarii de lider a marcii, ce ofera un raport calitate/pret echilibrat. Vanzarile cu amanuntul ale Grupului au crescut cu 1% fata de 2015, atingand valoarea de 2.561 mii tone, reflectand evolutia pozitiva de pe piata interna. Pana la sfarsitul anului 2015, vanzarile cu amanuntul ale Grupului au inclus, de asemenea, volumele de vanzari cu ridicata din Moldova. Folosind aceeasi baza de comparatie, in 2016, vanzarile cu amanuntul ale Grupului au crescut cu 4%, fata de anul anterior. In Romania, vanzarilecu amanuntul au fost de 2.093 mii tone in 2016, cu 5% mai mari comparativ cu 2015. Prin urmare,in 2016, volumele de vanzari cu amanuntul in Romania au fost in medie de 4,63 mil. litri/benzinarie (2015: 4,45 mil. litri/benzinarie), in timp ce la nivel de Grup au fost de 4,04 mil. litri/ benzinarie in 2016 (2015: 4,01 mil. litri/benzinarie). Cota de piata a vanzarilor din comertul cu amanuntul v in regiunea de operare a fost de 33%, la un nivel similar cu cel inregistrat in 2015, in pofida concurentei crescute, reflectand eficienta imbunatatita si optimizarea portofoliului. In 2016, cifra de afaceri obtinuta din comercializarea produselor complementare a crescut cu 14%, comparativ cu anul anterior, reflectand imbunatatirea performantei si rezultatul implementarii conceptului ,,shop-inshop" si al altor parteneriate strategice. Ca urmare a acestor masuri, contributia activitatii de comercializare a produselor complementare la cifra de afaceri a segmentului vanzarilor
cu amanuntul a crescut cu aproape 2 puncte procentuale fata de anul precedent, sustinuta de cresterea puterii de cumparare a populatiei in Romania.


Fisiere in arhiva (2):

 • Management financiar.docx
 • Management financiar.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- https://www.omvpetrom.com/portal/01/OMV_Petrom/Annual_Report 
- https://ro.wikipedia.org/wiki/OMV_Petrom
- http://www.rompetrol.ro/
- https://www.peco-online.ro/index.php
- https://www.focus-energetic.ro/profit-dublu-la-omv-petrom-46009.html
- http://www.gazonline.ro/cautare.php?wsr=60be4687da30fda1c905a0ad1fda8557&jud_cod=CT&loc_id=5000&comp_id=6000


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!