Management Intercultural

Cuprins proiect Cum descarc?

Geert Hofstede 1
Dimensiuni culturale propuse de Hofstede 2
Edward Hall 5
Dimensiuni culturale propuse de Hall: 6
Charles Hampden-Turner si Foons Trompenaars 8
Dimensiuni culturale propuse de Trompenaars: 9
Proiectul Globe 12
Dimensiuni culturale rezultate din proiectul de cercetare: 12
Harta culorilor culturale 17


Extras din proiect Cum descarc?

Geert Hofstede
Gerard Hendrik Hofstede, (nascut la 2 octombrie 1928, Haarlem) este un scriitor influent de origine olandeza ce a studiat interactiunile dintre cultura nationala si cultura organizationala fiind autorul mai multor carti. Studiul lui Hofstede a demonstrat ca exista la nivel national si regional grupari culturale, care afecteaza comportamentul in societati si organizatii si care sunt foarte persistente in timp. 
Printre lucrarile sale de renume putem mentiona:
o Hofstede, Geert. Culture's Consequences, Comparing Values, Behaviors, Institutions, and Organizations Across Nations, Sage Publications, Second Edition.
o Hofstede, Geert. Cultures and Organizations: Software of the Mind: Intercultural Cooperation and Its Importance for Survival, (1996), New York, McGraw-Hil. 
o Hofstede, Geert. Masculinity and Femininity: The Taboo Dimension of National Cultures, Thousand Oaks CA, Sage Publications. 
o Hofstede, Geert. Culture's consequences: International differences in work-related values, (1980), London, Sage. 
El a descoperit 7 dimensiuni culturale, legate de valorile nationale:
Dimensiuni culturale propuse de Hofstede:
1) Distanta fata de putere mica/mare
Distanta ierarhica este reprezentata de perceptia asupra gradului de inegalitate al puterii intre cel care o detine si cel care o suporta. In cadrul tarilor cu distanta ierarhica mare, puterea este un aspect important al societatii, detinatorii acesteia avand alte reguli care ii ghideaza fata de ceilalti. Din contra, in tarile cu o distanta ierarhica mica, un director in functiune incearca sa para mai putin puternic decat este in realitate. Apoi, in tarile cu o distanta ierarhica mare se intalneste frecvent autoritatea bazata pe charisma si constrangere, in timp ce in tarile cu o distanta ierarhica mica se intalneste frecvent autoritatea bazata pe competenta. Daca in tarile cu o distanta ierarhica mica autoritatea este pusa in discutie iar puterea politica este bazata pe un sistem reprezentativ, in tarile cu o distanta ierarhica mare exista profesori atotstiutori iar puterea politica este concentrata in mana unei oligarhii sau a militarilor. Cuvinte cheie pentru tarile cu o distanta fata de putere mica: egalitate, armonie, dependenta; distanta fata de putere mare: inegalitate, inaccesibilitate, conflict. Exemple de tari cu o distanta ierarhica mare: Malaezia, Slovacia; tari cu o distanta ierarhica mica: SUA, Marea Britanie, Danemarca.
2) Controlul incertitudinii redus/intens
Controlul incertitudinii este dimensiunea culturala care masoara gradul de toleranta fata de nelinistea provocata de evenimentele viitoare. Cu cat acest grad de toleranta este mai mare, cu atat controlul incertitudinii este mai redus si invers. Societatile in cadrul carora membrii au tendinta de a accepta incertitudinea, considerand ca aceasta face parte din viata si in multe cazuri nu se poate influenta, se caracterizeaza printr-un control redus al incertitudinii. Dimpotriva, in societatile in care membrii sunt crescuti si educati pentru a invinge viitorul, sa lupte pentru a-l stapani si controla, se caracterizeaza printr-un control intens al incertitudinii. In tarile cu un control redus al incertitudinii se observa o modernizare foarte avansata si religii tolerante bazate pe relativism, in timp ce tarile cu un control intens al incertitudinii sunt in curs de dezvoltare, iar religia este intoleranta. Cuvinte cheie pentru un control al incertitudinii intens: claritate, ingrijorare pentru viitor, fara initiative; control al incertitudinii redus: tensiune redusa, speranta, initiativa. Exemple de tari cu un control al incertitudinii intens: Grecia, Franta, Coreea de Sud; tari cu un control al incertitudinii redus: Singapore, Danemarca.
3) Individualism/colectivism
Diferentele existente in domeniul vietii comunitare provin din intensitatea relatiilor dintre indivizii unei societati. Prin prisma acestei dimensiuni, societatile se impart in comunitare si individualiste. In societatile comunitare se valorifica timpul pentru grup si este important de a avea conditii bune de munca, iar in cele individualiste se valorifica timpul in favoarea vietii personale a individului si este importanta libertatea in organizarea propriei munci si desfasurarea unei munci in care individul sa considere ca se realizeaza profesional. In tarile caracterizate prin individualism promovarea se face atat din interior cat si din exterior iar deciziile se iau in mod identic pentru toate persoanele, pe cand in tarile colectiviste promovarile se fac mai ales din interior iar la baza lor sta si vechimea, deciziile luandu-se in functie de relatiile personale. Cuvinte cheie pentru tari individualiste: autonomie, egalitate, initiativa; tari colectiviste: apartenenta, grup, moralitate. Exemple de tari individualiste: Australia, SUA, Anglia; tari colectiviste: Mexic, Japonia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Management Intercultural.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!