Management si Leadership

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Cap 1. Definirea conceptului de ,,management" 5
1.1 Istoric si definirea conceptului de management 5
1.2 Functiile managementului 8
1.3 Procesele de management 10
1.4 Rolul si tipologii de manager 14
Cap 2. Definirea conceptului de ,,leadership" 20
2.1 Definirea conceptului de ,,leadership" 20
2.2 Definirea competentelor de ,,leader" 21
2.3 Stiluri de ,,leadership" 24
2.4 Leadership vs Mangement 27
Cap 3. Analiza competentelor, abilitatilor, cunostintelor de management si leadership intr-o organizatie internationala la nivel local 30
3.1 Recrutarea pe competente 32
3.2 Alocarea pe baza competentelor 33
3.3 Coachingul 34
3.4 Programe de training pentru dezvoltarea abilitatilor de leadership si management 37
3.5 Feedback 360 de grade 37
3.6 Programe de mentoring 38
3.7 Action learning 38
3.8 Balance scorecard-ul - instrument al top managementului 38
3.9 The student leadership challenge 43
3.10 Structura AIESEC la nivel local 45
Cap 5. Anliza competentelor, abilitatilor, cunostintelor de management si leadership intr-o organizatie internationala la nivel national si international 46
5.1 Structura AIESEC la nivel national 46
5.2 Strctura AIESEC la nivel intrenational 48
Concluzii finale 49
Bibliografie 50


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Aceasta lucrare doreste sa defineasca conceptele ,,management" respectiv ,,leadership" dar si ,,manager" si ,,leader" pentru a face mult mai usoara intelegerea partii a doua din lucrare, studiul de caz.
Managementul este disciplina care studiaza practica de conducere si urmareste sa descopere reguli si tehnici pentru cresterea eficientei actiunii umane in cadrul organizatiei. Sarcina managerilor este de a actiona astfel incat fiecare persoana sa-si poata aduce cea mai buna contributie la infaptuirea obiectivelor grupului, adica de a crea un cadru pentru efortul comun, astfel incat indivizii sa contribuie la infaptuirea obiectivelor grupului cu cel mai mic volum de input-uri, cum sunt banii, timpul, efortul si materialele. Ori, pentru aceasta, ei au nevoie de principii si reguli de actiune, care reprezinta generalizarea teoretica a experientei reusite (concepte, ipoteze, teorii). 
Se vor trece in revista functiile managementului, procesele pe care managementul trebuie sa le ia in considerare, ajungand sa se contureze si diferite profile ale managerilor prin rolurile si tipologiile de manageri.
Lucrarea continua sa defineasca conceptele de ,,leadership/leader". Nu orice manager este leader, ci numai acela care este un model pentru ceilalti, care stie sa-si motiveze si sa si inspire colaboratorii, adaptandu-si stilul de conducere la cerintele fiecarei situatii. Leaderul este cel care conduce un popor, o comunitate, un partid, o organizatie, o echipa si care are valoroase trasaturi umane: talentul de a reuni oamenii, de a-i face sa actioneze impreuna pentru un scop comun, de a se simti impliniti ca parte a unui grup, organizatie sau natiune.
Leaderul este acela care, prin actiunile sale, exercita influenta si formeaza contextul, initiaza schimbari in organizatie orientate spre perfectionarea posibilitatilor adaptarii acesteia: realizarea programelor de dezvoltare a managementului, crearea unor mecanisme de administrare si de grupuri de munca privind problemele concrete. P. Selynick afirmaca ,,un lider intelept accepta caracterul organizatiei sale asa cum este el, insa numai in calitate de preludiu in eladorarea strategiei care-l va schimba".
Pe langa aceste abordari se contureaza si ,,portretul" unui leader ipotetic prin: explicarea competentelor, prezentarea tipologiilor de leader dar si expunerea stilurilor de leadership.
Pentru ca abordarea teoretica sa fie in ton cu studiul de caz al lucrarii am incercat sa prezint si o paralela intre management si leadership. De ce? Motivil este dorinta de a pune in evidenta deosebirile si asemanarile dintre respectivele concepte.
Pentru a reusi sa conturez astfel studiul de caz voi aborda o serie de instrumente folosite atat in organizatie cat si de multinationalele existente in lumea intreaga cum sunt: recrutarea pe competente, alocarea pe competente, coaching-ul, trainingurile, mentorshipul, feedback la 360 de grade, varietatea de stiluri de invatare, balance scorecard - instrument strategic, ,,the student leadership challenge" - instrument de evaluare a competentelor de leader si moduri/pasi cum acestea pot fi inbunatatite.
Aceasta fiind o scurta introducere in ceea ce abia acum incepe sa prinda contur si culoare cu ajutorul cuvintelor si schemelor cerute de tema aleasa.
Cap1. Definirea conceptului de ,,management"
1.1 Istoric si definirea conceptului de management
Cuvantul ,,management" deriva din latinescul "manus" (,,mana") si reprezinta, ca expresie literara ,,manevrare". Managerul este cel ce se ocupa cu manevrarea, cu conducerea, participand nemijlocit la efectuarea actiunii. De la latinescul ,,manus" s-a format in franceza "manege", fiind imprumutat in limba engleza sub forma verbului "to manage" avand intelesul de "a administra", "a conduce". De aici au aparut cuvintele "manager" si "management" care inseamna "conducator" si "conducere". Corespondentul semantic al managementului in limba romana este "conducere" sau sintagma "conducere stiintifica". Termenul "conducere" este tot mai mult inlocuit cu "management", datorita nu doar predispozitiei specialistilor si publicului spre completarea limbii cu neologisme, determinata de tendinta evidenta de deschidere a statelor spre exterior, dar si pentru ca acest termen a capatat recunoastere internationala .
Termenul de "management" s-a impus in sfera economica dupa anii '50 ai secolului trecut, datorita lucrarii lui James Burnham "The Managerial Revolution" publicata prima oara la New York, in anul 1941. Ideea pusa in circulatie de Burnham este aceea ca orice societate, indiferent de regimul ideologic, juridic sau politic are nevoie de manageri, daca vrea ca economia ei sa prospere in ritm inovator si creator.
"Managementul este o practica si nu o stiinta. Nu inseamna cunostinte, ci performanta" (Peter F. Drucker). Ca practica, managementul se "hraneste" din stiinte cum ar fi: economie, psihologie, matematica, stiinte politice, istorie, filosofie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Management si Leadership.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!