Managementul Afacerilor - Societatea Comerciala Prodlatte

Extras din proiect Cum descarc?

Fixarea obiectivului de activitate
Obiectivul principal al proiectului este folosirea laptelui pt o gama mai diversificata de produse cum ar fi: lapte ambalat,iaurt,smantana,telemea,cascaval,branza,etc.
Un alt obiectiv ar fi de a obtine increderea deplina a consumatorului fata de productia interprinderii prin realizarea principiuluil : "satisfacerea cerintelor cumparatorului - prosperitatea interprinderii - ridicarea bunastirii angajatilor"
Suprafata totala a terenului extravilan pe care sunt edificate constructiile are suprafata totala de 1500 mp. Constructiile au destinatiile urmatoare: 
- ateliere de analiza si prefabricare a laptelui
- procesarea laptelui
- birouri 
- sediu administrativ 
- magazii.
STUDIU DE FEZABILITATE
Industria laptelui din Romania
Productia de lapte ocupa in agricultura Romaniei locul doi ca importanta dupa productia de carne, si a reprezentat in anul 2009, 21% din valoarea productiei animale si 8% din valoarea productiei agricole. Laptele este un produs extrem de perisabil, astfel ca este necesar ca de-a lungul filierei productie - procesare - consum sa existe unui sistem logistic,functional care sa aiba capacitatea de a oferi consumatorului produsele dorite in cel mai scurt timp, in forma adecvata si la parametrii calitativi superiori.
In perioada de tranzitie la economia de piata, au avut loc transformari majore in cadrul sectorului agroalimentar si implicit si in sectorul de productie si procesare a laptelui. In primii trei ani dupa 1989 a avut loc o scadere accentuata a efectivelor de bovine (35%) dar si a vacilor de lapte (8%) determinata de reactia fireasca a sectorului zootehnic dupa o politica aberanta, concentrata pe sporirea numerica cu orice pret a efectivelor, fara nici o ratiune economica. Eliminarea prevederilor politice prin care era restrictionata sacrificarea animalelor, a condus la taieri masive ale efectivelor de bovine mai ales a exemplarelor bolnave, batrane si cu potential productiv scazut. 
In consecinta in aceeasi perioada productivitatea s-a imbunatatit considerabil (33%) iar in urmatorii ani trendul a fost unul pozitiv, pana in 2006 cand s-a inregistrat cea mai ridicata productivitate de dupa 1990
Cu toate ca a avut loc o imbunatatire semnificativa a productivitatii in cadrul
sectorului, aceasta este modesta comparativ cu cea din tarile UE-15 si chiar cu cea din noile state membre16.
Comparativ cu alte sectoare productia de lapte si efectivele de bovine erau
concentrate, pana in 1990, in proportie de 82% de sectorul privat.
Incepand cu anul 2007 s-a trecut la implementarea Organizarii Comune de Piata si a sistemului de cote, a platilor nationale complementare si a unei prime pentru laptele livrat la procesare (a carui calitate este conforma normelor UE). Conjunctura nefavorabila datorata secetei prelungite din vara anului 2007 a condus atat la scaderea efectivelor de animale cat si a productiei totale de lapte si implicit a productiei procesate si a productivitatii,deci incepand cu 2007 si pana in prezent 2010 productivitatea laptelui este intr-o continua scadere. In aceste conditii efectele noii politici de sustinere a sectorului dupa un an de implementare sunt practic dificil de comensurat si cu siguranta nu sunt cele scontate.
Cu toate ca Romania a traversat o perioada lunga de tranzitie iar acum este membra a UE, procesul de restructurare a exploatatiilor este pe departe de a fi finalizat. In anul 2008 productia de lapte se obtinea in 1,05 milioane de exploatatii, a caror marime medie era de 1,63 capete iar 72 % din efectivele totale de vaci de lapte erau crescute in exploatatii de marimi foarte mici (1-2 capete). Exploatatiile care au peste 100 capete si pe care le consideram comerciale sau potential comerciale, reprezinta doar 2,23% din total, ele detinand numai 0,02% din efectivul national de vaci de lapte. In ultimii 7 ani procesul de restructurare a fost foarte lent, diferentele fata de anul 2001 fiind destul de reduse , in special pentru fermele de dimensiuni medii (20 - 100 capete) care ar avea potential de dezvoltare.
In anul 2005 in UE-27 existau 2,8 milioane de exploatatii cu vaci de lapte din care 2 milioane cu 1 si 2 vaci. Dintre cele 2 milioane de exploatatii de mici dimensiuni, Romania si Polonia au 1,6 milioane. Numarul exploatatilor a scazut drastic intre 1995 si 2008, in Italia, sa injumatatit, iar in Spania acestea au scazut cu aproape doua treimi. In acelasi timp marimea fermelor de vaci s-a modificat, media numarului de vaci pe ferma a crescut semnificativ in Danemarca, Grecia si Portugalia.
In contrast cu dimensiunea redusa a fermelor din Romania si Polonia, media marimii unei ferme in Marea Britanie a fost de 80 capete in 2008, de 85 capete in Danemarca si de peste 100 capete in Cipru.
Atat calitatea cat si cantitatea laptelui sunt afectate de gradul ridicat de fragmentare al exploatatilor. Logistica procesului de colectare este inca deficitara iar infrastructura in mediul
rural inca insuficient dezvoltata. Din ratiuni economice procesatorii prefera mai degraba sa colecteze lapte dintr-o singura sursa pe o raza de 500 km, decat de la 100 de surse pe o raza de 10 km.
Se poate concluziona ca la ora actuala, din totalul de 3,3 miliarde de litri de lapte produs in Romania, 2 miliarde de litri se vand in piete taranesti, la tarabe, sau merg de la fermieri, direct la consumator, prin sistem de abonamente, iar restul de 1,3 miliarde de litri de lapte se proceseaza 
Cu toate ca piata produselor lactate proaspete este in crestere (in special la iaurturi), romanii raman in urma europenilor din punct de vedere al consumului acestor produse. In Romania, consumul mediu de lactate proaspete pe cap de locuitor este de circa 5,4 kilograme pe an, in timp ce in Germania este de 33,6 kilograme, in Franta, de 33,7 kilograme, iar in Bulgaria, de 16,2 kilograme.
Analizarea datelor prezentate anual de catre ,,International Dairy Federation" in publicatia ,,The World Dairy Situation" evidentiaza faptul ca in Romania consumul de lapte si produse lactate (in echivalent lapte) se situeaza la 65 -70% din valoarea inregistrata in UE-15 iar consumul de unt este cu mult inferior comparativ cu media europeana, fiind chiar cel mai scazut din zona. La branzeturi, consumul este comparabil cu cel din Republica Ceha si SUA si mai ridicat decat cel inregistrat in Regatul Unit. Consumul de lapte lichid si produse lactate proaspete (iaurturi, creme), a urmat trendul ascendent inregistrat in toate tarile Uniunii Europene fiind apropiat cu cel inregistrat in Republica Ceha, Republica Slovaca si cel din Ungaria.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Afacerilor - Societatea Comerciala Prodlatte.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!