Managementul Deseurilor

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS:
Argument
CAP. I Generalitati
CAP. II Clasificarea deseurilor
1. Deseuri miniere
2. Deseuri din industria metalurgica
3. Deseuri de la termocentrale
4. Deseuri industriale
5. Deseuri din constructii
6. Deseuri stradale
7. Deseuri menajere
8. Deseuri agricole
9. Deseuri periculoase
10. Deseuri radioactive
CAP. III Colectarea deseurilor
1. Metode de colectare
2. Colectarea si stocarea provizorie a reziduurilor (deseurilor)
3. Colectarea preselectata
CAP. IV Transportul deseurilor
CAP. V Depozitarea deseurilor
CAP. VI Recuperarea, valorificarea si reciclarea
1. Reciclarea hartiei
2. Reciclarea sticlei
3. Reciclarea deseurilor metalice
4. Reciclarea materialelor plastice


Extras din proiect Cum descarc?

CAP. I GENERALITATI
Initial managementul deseurilor avea drept obiectiv indepartarea deseurilor si curatirea oraselor. Dezvoltarea economica si sociala durabila fara deteriorarea calitatii mediului impune un management adecvat al deseurilor fara epuizarea resurselor naturale. Managementul modern priveste in alt mod deseurile.
In primul rand ele nu sunt privite ca si ,,resturi" care trebuie indepartate din motive sanitare, ci ca o sursa de materii si materiale prime. In acest fel se pune accent pe reciclarea si valorificarea deseurilor, utilizarea energiei si depozitarea deseului ultim. In acest fel se impune un sistem integrat de reprelucrare si reciclare a deseurilor bazat pe un numar mare de tehnologii. Initial reciclarea deseurilor s-a bazat pe recuperarea deseurilor de metale valoroase, iar mai apoi recuperarea tuturor materialelor, producerea biogazului, iar resturile arse si deseul ultim sa fie depus pe platforme. In acest context managementul deseurilor ocupa un rol important deoarece deseurile nu sunt numai o potentiala sursa de poluare, ele constituind si o sursa de materii prime secundare. Tendintele actuale privind abordarea problemei deseurilor in contextul dezvoltarii durabile trebuie sa tina cont de urmatoarele doua aspecte:
- micsorarea cantitatii de deseuri;
- evitarea poluarii mediului.
1. Principalele obiective ale strategiei moderne a managementului deseurilor sunt:
- prevenirea aparitiei deseurilor;
- tratarea deseurilor la sursa de generare;
- protejarea sanatatii publicului;
- protejarea mediului;
- mentinerea curateniei;
- conservarea resurselor naturale, prin reciclarea si valorificarea deseurilor.
O atentie deosebita trebuie acordata deseurilor periculoase si celor radioactive si anume asupra aparitiei acestora. Managementul deseurilor este o masura a gradului de civilizatie, cultura si dezvoltare industriala. In acest domeniu trebuie promovat la maxim sistemul de reciclare si de dezvoltare a unei structuri bine organizate de eliminare a acestora in siguranta. Este un sector care in Romania in viitor va fi un domeniu al unor oportunitati de afaceri.
Cantitatea de deseuri provenite de la populatie si din activitatile economice va atinge in viitor asemenea nivele incat va crea probleme ale managementului acestora. Aceste probleme nu pot fi rezolvate prin amenajarea de noi spatii de depozitare (gropi) sau prin construirea de incineratoare, care sunt foarte costisitoare si pun ele insele problema protectiei mediului.
CAP. II CLASIFICAREA DESEURILOR
Din punct de vedere al naturii si locurilor de producere deseurile se clasifica astfel:
- deseuri din industria miniera;
- deseuri din industria metalurgica si energetica;
- deseuri industriale;
- deseuri din constructii;
- deseuri stradale;
- deseuri menajere;
- deseuri agricole;
- deseuri periculoase;
- deseuri radioactive.
1. Deseurile miniere sunt reprezentate prin sterile de mina si sterile de flotatie. Cantitatea acestor deseuri pentru o zona miniera cum este Baia Mare este foarte mare. Acestea se cifreaza la sute de milioane de tone. Deseurile de mina sunt constituite din fragmente de roci si minereuri sarace si sunt depuse de regula la gura minei. Prezenta sulfurilor si in special a piritei declanseaza procesul de alterare cu formarea de H2SO4 si care contribuie in buna masura la poluarea solului si a apelor din zonele invecinate. Toate acestea sunt depuse in zone neamenajate expuse puternic eroziunii si spalarii de catre apele de suprafata. Depozitele de steril de flotatie sunt depuse in zone amenajate. Acestea contin cantitati mici de elemente utile. In cazul in care raman cantitati mari de sulfuri aceste depozite pot polua solurile si apele subterane. Noroiul de la depoluarea apelor de mina reprezinta cantitati mici de deseuri dar care contin cantitati apreciabile de elemente metalice si pot produce o poluare intensa a mediului.
2. Deseurile din industria metalurgica sunt reprezentate prin zguri, namoluri, prafuri. Deseurile provenite din metalurgia neferoasa au un continut ridicat in metale grele si o anumita cantitate de sulfati care pot polua mediul inconjurator, sau reciclate si extrase elementele utile si depozitate numai reziduurile ultime. Prafurile foarte fine pot polua foarte intens solurile.
3. Deseurile de la termocentrale. Zgura si cenusa de la termocentrale reprezinta o mare cantitate de deseuri in special in tara noastra unde industria energetica utilizeaza o mare cantitate de carbune inferior. Aceste deseuri pot contine metale grele la care se adauga sulfati si cloruri solubile care pot polua uneori intens mediul inconjurator. De asemenea praful foarte fin poate produce o poluare intensa a solurilor din jur. Cenusa poate fi reciclata in domeniul constructiilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Deseurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!