Managementul resurselor umane

Extras din proiect Cum descarc?

1.1. Caracteristicile resurelor umane in agricultura
Organizarea economiei romanesti, a agriculturii in special, pe legitatile si principiile unei economii de piata sanatoase, impune cu prioritate adoptarea unui management al resurselor umane adaptat exigentelor acestor economii.Vechile practici bazate pe responsabilitati si autoritate se impun a fi inlocuite cu metode care pun in prim plan dezvoltarea indivizilor ca membri adevarati si cooperanti ai colectivelor din care fac parte. Se porneste de la premiza ca nimeni nu detine monopolul intelepciunii pentru toate problemele care sunt atat de diverse in cadrul agriculturii.
Orice persoana care apartine unui colectiv de munca si care este bine pregatita profesional, dar care este si incurajata si stimulata, poate sa ofere idei valoroase si solutii eficace pentru a realiza un management performant in cadrul exploatatiilor agricole.
Prin resursa umana se intelege o persoana sau un grup de persoane care prezinta capacitati de munca fizica si intelectuala, pe care le pot exercita in procesul muncii in cadrul unor sisteme tehnico-economico-sociale.
Resursele umane se diferentiaza din punct de vedere al potentialului, datorita faptului ca atat capacitatile fizice cat si cele intelectuale pot fi mostenite sau dobandite prin instruire si experienta practica.
Orice resursa umana se caracterizeaza prin urmatoarele:
- cantitate
- calitate
- structura
- cost
Cantitatea de resursa umana este exprimata de numarul de persoane existente sau necesare intr-o exploatatie agricola.
Calitatea este data de capacitatile fizice si intelectuale precum si de gradul de instruire si experienta necesare pentru desfasurarea de catre personal a diferitelor activitati din agricultura.
Structura resurselor umane constituie un concept complex care se refera la: calificare, varsta, sex, vechime, pozitie ierarhica.
2
Costul resurselor umane exprima valoarea unitara a diferitelor activitati in vederea obtinerii unor produse sau servicii din agricultura. Ea se exprima, de exemplu, in lei la o unitatea de timp consumata.
Importanta resurselor umane este unanim recunoscuta, reprezentand parghia cea mai importanta pentru punerea in valoare a potentialului pamantului si a animalelor, precum si a mijloacelor tehnice, financiare si informationale.
Principalele elemente care demonstreaza aceste aspecte se refera la urmatoarele: sunt singurele creatoare de valori de intrebuintare (produse si servicii), precum si mijloacele si obiecte ale munci;
- asigura folosirea eficienta a resurselor materiale si financiare;
- contribuie la perfectionarea mijloacelor de productie si la cresterea potentialului obiectelor muncii;
- este singura resursa capabila de autoperfectionare prin instruire si practica;
- detine o pondere imporanta in strucutura costurilor de productie;
- este resursa la care calitatea si strucutura detine o pondere mai mare decat cantitatea.
Managementul resurselor umane in agricultura reprezinta acea latura a managementului prin care, utilizand metode stiintifice se urmareste recrutarea, selectia, integrarea si perfectionarea personalului, organizarea muncii, asigurarea conditiilor corespunzatoare de munca, armonizarea climatului social, antrenarea si motivarea personalului in procesul muncii.
Fisa postului-importanta, elemente componente
Practic, fisa postului este un document foare important atat pentru activitatea de resurse umane, cat si pentru derularea in bune conditii a intregii activitati din cadrul oricarei firme.
In cadul fisei de post sunt precizate toate sarcinile si responsabilitatile ce-i revin titularului postului,conditiile de lucru, standardele de performanta, modalitatea de recompensare si caracteristicele personale necesare angajatului pentru indeplinirea cerintelor postului.
Pe baza fisei de post se oficializeaza angajarea si salarizarea personalului firmei. Acest document este semnat si asumat de catre angajat la incadrarea sa in cadrul firmei respective.
3
Cum fisa de post nu este un document unilateral (ea priveste atat angajatul cat si angajatorul) ea poate fi privita in doua perspective :
- pentru firma, postul este unitatea principala care permite buna organizare a activitatii unei firme si stabilirea sarcinilor si responsabilitatilor angajatilor sai;
- pentru angajat postul reprezinta cumulul de activitati pe care le are de indeplinit,conditiile de finalizare a acestora, in cadrul organizatiei in care lucreaza.
Important este faptul ca fisa de post nu este un document facultativ si aceasta pentru ca prin intermediul sau se stabilesc in termeni fermi :
- indatoririle si responsabilitatile postului;
- cunostintele, aptitudinile, abilitatile si calificarile necesare postului;
- sustinerea deciziilor de angajare, promovare si evaluare a salariatiilor;
- elementele care stau la baza compararii posturilor;
- determinarea nivelului de salarizare;
- termenii care asigura conformitatea cu legislatia in vigoare.
Orice fisa de post are un grad ferm de generalizare si flexibilitate si acesta pentru ca este un document special elaborat pentru orice posibil candidat pentru postul respectiv. E recomandat sa nu se faca greseala des intalnita din cauza lipsei de cunostinte in domeniu, ca atunci cand se concepe o fisa de post aceasta sa nu se faca in functie de ocupantul postului ci pentru postul respectiv.
Utilitatea fisei de post este


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul resurselor umane.pdf

Bibliografie

ALECU,I. si colab.,2001 - Managementul exploatatiilor agricole.Editura Ceres,Bucuresti.
- CIUREA,I.V.,1999 - Management in unitatile agricole.Editura ,,Ion Ionescu de la Brad? Iasi.
- CONSTANTINESCU D.si colab.,1999 - Managementul resurselor umane,Editura Tehnica,Bucuresti
*** www.Inspectia munci.ro
***www.Legeastar.ro
*** www.referate.ro
*** www.roscribd.ro
*** www.studentie.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!