Managementul resurselor umane

Extras din proiect Cum descarc?

Abordata din diverse perspective, problema stresului ocupational se dovedeste a avea o importanta crescuta in zilele noastre datorita introducerii sistemelor moderne si a noilor tehnologii, facand ca responsabilitatile executantilor sa se amplifice. Resursa umana, trebuie sa faca fata provocarilor impuse de stiinta cu un consum cat mai mic de energie, iniregistrand in acelasi timp rezultate maxime.In tarile cu o economie dezvoltata, spre care si Romania tinde sa ajunga, procesele de munca inregistreaza un grad mai mare de complexitate, de robotizare, astfel ca utilajele au preluat o mare parte din sarcinile ce reveneau oamenilor,insa rolul resursei umane nu s-a diminuat , ci dimpotriva, importanta sa a crescut, deoarece e nevoie de o cunoastere profunda a proceselor tehnologice pentru a le putea controla eficient.Performanta in activitate in cadru oricarei structuri organizationale din administratia publica si crearea unui climat de munca armonios, in care angajatilor sa le fie recunoscute meritele si sa le fie permisa exprimarea nemultumirilor, va fi posibila cand resursa umana va fi privita ca pe o investitie ale carei efecte devin tot mai vizibile in timp, si nu ca pe o cheltuiala.
Am ales sa abordez aceasta tema deoarece consider ca resursa umana prin unicitatea si complexitatea sa, este singura capabila sa genereze si regenereze celelate resurse existente intr-o organizatie, aducand un plus de valoare, de noutate, atat sub aspect economic cat si spiritual si stiintific. Prin aceasta lucrare mi-am propus sa identific principalele caracteristici ale stresului organizational din Primaria Sector 6, identificarea potentialilor factori stresori cu care se confrunta resursa umana din organizatie, realizarea unei ierarhizarii a principalelor cauze responsabile de stresul profesional in institutia analizataa, dar si formularea unor propuneri in scopul prevenirii sau diminuarii stresului ocupational in randul angajatilor.
In elaborarea acestei cercetari, am utilizat ca si metodologie documentarea bibliografica, analiza documentelor existente privind situatia ocupantilor si structura organizationala a Primariei Sector 6 prin prelucrarea informatiilor obtinute in cadrul Serviciului Managementul Resurselor Umane, metoda observatiei directe - analiza mediului organizational si ancheta de opinie pe baza de chestionar.
Lucrarea este strcturata in patru capitole, primul dintre acestea fiind destinat studiului asupra literaturii de specialitate, al doilea capitol reprezinta contributia personala, plecand de la analiza institutiei si continunand cu elaborarea si interpretarea unui chestionar de ancheta aplicat colectivului de munca, cel de-al treilea contine propuneri de inbunatatire a aspectelor negative identificate, iar ultimul capitol se prezinta sub forma unor concluzii generale cu privire la tema si organizatia cercetata.
1.2 Studierea literaturii de specialitate
Managementul resurselor umane (MRU) este o abordare cuprinzatoare si coerenta a ocuparii fortei de munca si dezvoltarea oamenilor. MRU poate fi privit ca o filosofie despre modul in care oamenii ar trebui gestionati, fiind sustinuta de un numar de teorii referitoare la comportamentul oamenilor si activitatea organizatiilor. 
Acesta acopera activitatile managementului strategic, managementul capitalului uman, managementul cunostiintelor, responsabilitatea sociala a intreprinderilor, dezvoltarea organizatiei, atragerea resurselor (planificarea fortei de munca, recrutarea si selectia), invatarea si dezvoltarea, performanta si gestionarea recompenselor, a relatiilor cu angajatii, bunastarea acestora si furnizarea de servicii pentru ei, strategiile de resurse umane fiind corelate si aliniate la strategia globala. Unii oameni obiecteaza termenul de "resurse umane" deoarece implica faptul ca oamenii pot fi manipulati ca orice alt factor de productie. In schimb, ei favorizeaza "managementul oamenilor". Dar, MRU este in mod obisnuit cel mai utilizat termen.
Oricare ar fi termenul adoptat, abordarea ar trebui sa se bazeze pe principiul stabilit de Schneider "Organizatiile sunt oamenii din ele; pentru ca oamenii fac locul. "El a continuat sa explice ca: "atitudini pozitive intr-o organizatie pot fi de asteptat atunci cand muncitorilor li se permite ca inclinatiile naturale sa se reflecte in comportamentul lor, in tipurile de procese si structuri care au evoluat acolo. " (Schneider, 1987,450).
Pe parcursul ultimelor doua decenii, ne-am confruntat cu o situatie ce pare sa ia amploare, stresul ocupational si sanatatea la locul de munca au devenit probleme de mare ingrijorare intr-o societate in care capitalul uman a devenit resursa strategica,iar viitorul oricarei organizatii depinde de bunastarea oamenilor responsabili de functionarea sa. De-a lungul anilor, stresul a fost definit in diferite moduri. Initial, acesta a fost conceput ca presiuni din mediul inconjurator, apoi ca tendinta in cadrul persoanei. Definitia general acceptata astazi este una de interactiune intre situatie si individ. Este starea psihologica si fizica rezultata atunci cand resursele individuale sunt insuficiente pentru a face fata cerintelor si presiunilor situatiei. Astfel stresul se manifesta mai usor in anumite situatii si la anumite persoane.
Raspunsurile acute la stres se pot reflecta atat in sentimente , cat si in comportament si gandire, iar situatiile susceptibile de a provoca stres sunt cele imprevizibile sau incontrolabile si care pot submina atat realizarea obiectivelor individuale, cat si a celor ale unei organizatii.
Orice discutie legata de stresul ocupational trebuie sa evite impresia ca munca este o activitate periculoasa din punct de vedere psihologic, filosofii timpurii, cum ar fi Freud si Adler au sustinut ca munca este parte integranta, de baza a existentei umane, iar Erikson in teoria sa despre dezvoltare, a remarcat importanta muncii in formarea personalitatii unui individ.Teoreticieni ai psihologiei motivationale precum Maslow au sugerat ca locul de munca nu trebuie sa raspunda doar nevoilor de baza pentru siguranta , hrana si adapost, ci trebuie de asemenea sa corespunda nevoii de cunoastere, de competenta ceea ce presupune o implicare sociala.Mai multe studii de specialitate au aratat ca munca este implicata integral in procesul de dezvoltare a identitatii, a stimei de sine.Asadar, locul de munca joaca un rol important in viata oamenilor si influenteaza decisiv sentimentul de bunastare. Acesta ofera un mediu prin care oamenii se identifica in societate si poate fi influentat de factori economici, sociali, culturali si individuali. 
Dupa cum s-a mentionat de catre Kielhofner, identitatea unei persoane este o functie a rolurilor sale sociale , in special cele asociate cu ocupatia. In consecinta, pierderea unor astfel de roluri apreciate poate conduce la un stres psihologic.Pentru multe persoane, pierderea locului de munca a fost asociata cu reactii extrem de negative care includ stres psihologic sau fiziologic, pierderea contactului social si chiar sinucidere, luand in calcul totusi importanta acordata muncii si numarul total de ore petrecute la locul de munca de catre angajati, nu este surprinzator faptul ca acesta este o sursa semnificativa de stres.
Desi toata lumea manifesta un raspuns la stres, reactiile variaza foarte mult de la o persoana la alta.Chiar si la nivel fiziologic, atunci cand se confrunta cu un factor stresor important, unii oameni prezinta o crestere rapida a frecventei cardiace in timp ce altii resimt o senzatie de apasare sau de incordare, dureri de cap sau de stomac. 
Stresul este o parte integranta a vietii de zi cu zi si, pur si simplu nu poate fi evitat. Oamenii se confrunta cu stimuli de stres, de multe ori pe zi, atat in viata personala, cat si in domeniile sociale si cum munca este un aspect esential al existentei umane, la locul de munca ne confruntam cu o multime de factori stresori.


Fisiere în arhivă (1):

  • Managementul resurselor umane.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!