Managementul Riscului

Extras din proiect Cum descarc?

1.RISCUL IN GENERAL.
Aproape din todeauna riscul a fost cunoscut si perceput ca ceva firesc vietii,ca"insotitor permanent" al oricarui act uman.
Marele Solon in scrierile sale , mentiona intre altele:"Orice intreprindere isi are riscul ei si nimeni nu stie unde va ajunge cand incepe ceva"
Peste vremuri , ecologistul francez Patrick Lagadeck, dup ace reliefeaza mai multe categorii de riscuri, spunea ca:"civilizatia de astazi este o civilizatie a riscului inalt Astfel spus, un mare risc ,uneori foarte greu de detectat ,pluteste peste tot" 
Notiunea de risc provine din limba franceza de la cuvantul "risque"iar dictionarul explicativ al limbii romane chiar defineste riscul dupa cum urmeaza:"posibilitatea de a ajunge intr-o primejdie , de a avea de infruntat un necaz sau de suportat o paguba:pericol posibil"
Numim risc , nesiguranta asociata oricarui rezultat Nesiguranta se poate referi la probabilitatea de aparitie a unui eveniment ,sau la influenta , la efectul unui eveniment in cazul in care acesta se produce.Riscul apare atunci cand:
- Un eveniment se produce sigur , dar rezultatul acestuia e nesigur 
- Efectul unui eveniment este cunoscut , dar aparitia evenimentului este nesigura
Atat evenimentul cat si efectul acestuia sunt incerte.
Riscul in activitatea unei firme se refera la probabilitatea de a nu se respecta obiectivele stabilite in termini de performanta(nerealizarea standardelor de calitate), program(nerespectarea termenelor de executie),si cost(depasirea bugetului).
Riscul exista permanent intr-un mediu de afaceri, fiind caracterizat prin complexitate , diversitate si variabilitate.Prevenirea lui se realizeaza printr-un management competent , a unei integrari a firmei in mediul schimbator al afacerilor.
1.2 ELEMENTE CONSTITUTIVE ALE RISCULUI
Acestea sunt :
- Frecventa
- Severitatea- marimea consecintelor , a efectelor determinate
- Perceptia castor evenimente (a firmei si a publicului); echilibrul dintre acestea doua se realizeaza prin combinarea controlului si a comunicarii 
- Increderea in estimarile privitoare le risc
Portivit definitiei riscului se poate reda la modul schematic , prin urmatoarea ecuatie
Riscul=magnitudine x probabilitate
Aceasta fiind definitia riscului din perspective expertilor.
Din perspectiva publicului definitia devine
Riscul= hazard + outrage.
Riscul nu trebuie perceput ca fiind un lucru rau,de fapt riscul poate induce oportunitati pentru cei care stiu sa-l gestioneze.Raspunsul nu este evitarea completa a riscului ci evitarea riscurilor putin intelese.Existenta riscurilor a determinat lansarea tuturor sectoarelor al carui element principal in ceea ce priveste nivelul de competenta , rezida de fapt , in gestiunea riscului.
1.3Tipuri de risc
In literatura de specialitate sunt mentionate urmatoarele tipuri de riscuri:
- Risc intern-este categoria de risc la care este supus un agent economic ce isi are cauzele in interiorul unitatii.acesta poate fi localizat in domeniul managementului in sfera productiei.
- Riscul extern-acea categorie de risc la care este supusa orice intreprindere, prin actiunea unor factori din afara unitatii fie ei zonali sau nationali.aceasta categorie de risc poate fi clasificata astfel:risc de neexecutare, de insolvabilitate, de pret, cu character natural,de natura politica e.t.c


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Riscului
    • CAP1.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!