Managementul Riscului de Credit - Tiriak Bank

Extras din proiect Cum descarc?

Managementul riscului se defineste drept: "totalitatea metodelor sau mijloacelor prin care este gestionata incertitudinea, ca baza majora a factorilor de risc, in scopul indeplinirii obiectivelor descrise in cadrul proiectului". Cuvantul cheie al managementului de risc este sistematic, deoarece numai o abordare extrem de riguroasa si constanta la toate nivelurile de desfasurare ale proiectului, poate conduce la un control eficient asupra activitatilor proiectului si la reducerea factorior de risc.
Riscul de creditare exprima posibilitatea ca debitorii sau emitentii de titluri sa nu-si onoreze obligatiile la scadenta, ca urmare a degradarii situatiei financiare a acestora, care poate fi determinata de conditiile afacerii imprumutatului sau de situatia generala a economiei. 
Pentru limitarea pierderilor care decurg din neincasarea la scadenta a creditelor si dobanzilor aferente, se impune o gestionare atenta a riscului de credit, care se realizeaza a priori si a posteriori. 
Gestionarea a priori este o prima etapa si presupune: 
- divizarea si limitarea riscurilor; 
- aprecierea calitatii (capacitatii de rambursare) solicitantilor de credite;
- constituirea garantiilor. 
A doua etapa, gestionarea a posteriori, vizeaza: 
- analiza portofoliului de credite si constituirea de provizioane;
- constituirea fondului pentru riscuri bancare generale. 
Divizarea si limitarea riscurilor 
Divizarea riscurilor are ca obiectiv evitarea concentrarii riscurilor prin diversificarea (economica si geografica) plasamentelor. Limitarea riscurilor se realizeaza prin norme stabilite de fiecare banca, dar si prin masuri stabilite de autoritatea de reglementare, opozabile tuturor bancilor. 
Limitarea autonormativa vizeaza: 
- limite interne pentru ponderea activitatilor riscante in fondurile proprii;
- plafoane de credite pe debitor, grup de debitori, sector de activitate, zona geografica.
Reglementarile romanesti pentru divizarea si limitarea riscului de credit se refera la urmatoarele: 
- o institutie de credit nu va inregistra fata de un client sau fata de grupul de clienti aflati in legatura o expunere a carei valoare depaseste 25% din fondurile sale proprii; 
- institutie de credit nu va inregistra fata de un client sau grup de clienti aflati in legatura care este societatea-mama sau filiala institutiei de credit si/sau una sau mai multe filiale ale acestei societati-mama, procentul este redus la 20% din fonduri sale proprii;
- valoarea cumulata a expunerilor mari (expunere mai mare de 10% din fondurile proprii ale bancii) ale unei institutii de credit nu va depasi 800% din fondurile ei proprii. 
Aprecierea capacitatii de rambursare a solicitantilor de credite 
Bancile sunt obligate sa limiteze riscul de credit si sa depuna toate eforturile pentru a-si incasa debitorii. In acest scop, vor fi onorate doar solicitarile de credit pentru care exista premisele rambursarii principalului si platii dobanzilor. 
Pentru evaluarea unei solicitari de credit, in cazul persoanelor juridice, sunt urmarite urmatoarele elemente: 
- analiza economico - financiara a activitatii clientilor;
- aspecte nefinanciare privind clientii: tipul de proprietate, conducerea, personalul societatii, afacerea, piata, etc.; 
- analiza perspectivelor financiare pe baza de cash - flow. 
In cazul clientilor persoane fizice, conform normelor BNR , institutiile de credit sunt obligate sa incadreze creditele destinate persoanelor fizice in una dintre urmatoarele categorii: 
a) credit de consum - reprezinta orice credit contractat de o persoana fizica in vederea satisfacerii nevoilor personale ale solicitantului si/sau ale familiei acestuia ori pentru achizitionarea de bunuri, altele decat cele care se circumscriu unei investitii imobiliare; in aceasta categorie se include si leasingul financiar ce corespunde destinatiilor mentionate; 
b) credit pentru investitii imobiliare - reprezinta orice credit contractat de o persoana fizica, inclusiv credit ipotecar, avand ca destinatie dobandirea ori mentinerea drepturilor de proprietate asupra unui teren si/sau unei constructii, realizate ori care urmeaza sa se realizeze, precum si creditul acordat in scopul reabilitarii, modernizarii, consolidarii sau extinderii unei constructii ori pentru viabilizarea unui teren; in aceasta categorie se include si leasingul financiar ce corespunde destinatiilor mentionate


Fisiere in arhiva (2):

  • New Microsoft Word Document.doc
  • tiriak.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!