Mix-ul de Marketing si Politica de Distributie la Firma SC Rompetrol SRL

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins
1. Mixul de marketing 2
2. Politica de distributie 5
2.1.Conceptul de distributie 5
2.2.Rolul economic si social al distributiei 7
2.3. Functiile si rolul distributiei 8
2.4. Structura canalelor de distributie 10
2.6. Alegerea canalului de distributie 14
3. Analiza mixului de marketing si a politicii de distributie la firma S.C. ROMPETROL S.R.L. 15
3.1. Scurt istoric 16
3.2. Date de identificare 19
3.3. Clientii societatii 19
3.4. Fundamentarea stratagiei de distributie la S.C. ROMPETROL S.A. 21
3.4.1. Strategia de piata a intreprinderii 21
3.4.2. Metode si tehnologii moderne de distributie 21
3.4.3. Obiective si strategii de patrundere pe noi piete 25
Strategia de internationalizare 26
3.4.4. 0biectivele strategiei de distributie in cadrul obiectivelor strategice 26
3.4.5. Strategia de marketing privind piata cu amanuntul 27
BIBLIOGRAFIE 31


Extras din proiect Cum descarc?

1. Mixul de marketing
Ca termen marketingul a fost folosit pentru prima data in S.U.A. intre anii 1901-1916 insa ca activitate a aparut din sec al XVII-lea odata cu dezvoltarea activitatilor comerciale desi termenul de marketing a fost utilizat si inainte de cel de al II-lea razboi mondial adevarata explozie in teoria marketingului a fost inregistrata dupa cel de al II-lea razboi mondial cand asistam la modificari substantiale in economia mondiala determinata de dinanismul economic-social.
Unele din definitiile date marketingului sunt:
Marketingul semnifica organizarea procesului de conceptie a produselor, productia, desfacerea si activitatea de service si postvanzare, pornind de la ideea de cunoastere a cerintelor consumatorului sau utilizatorului, in scopul satisfacerii celor mai exigente cerinte ale acestuia. 1
Marketingul este analizarea, programarea si controlul resurselor diferitelor firme producatoare, politica si activitatea lor de productie si desfacere in vederea satisfacerii cerintelor diferitelor grupe de consumatori si a obtinerii de profituri. 2
Marketingul este un concept fundamental, o noua optica economica, un nou mod de a gandi, de a pune centrul de greutate pe obtinerea de beneficii de catre intreprindere prin satisfacerea cerintelor consumatorilor pe calea adaptarii produselor, preturilor, distributiei si a altor activitati teoretice si practice, programate si organizate prin folosirea unor metode si tehnici stiintifice. 3 Definitia data de asociatia americana de marketing (American Marketing Association-AMA) este:
Marketingul reprezinta procesul de planificare si executie a conceptiei, stabilirii pretului, promovarii si distributiei de idei, bunuri si servicii in vederea crearii de schimburi care satisfac obiectivele organizationale.
Mixul de marketing este un element foarte intalnit in domeniul marketingului, acesta reprezentand principalul element al tacticii de marketing. Elemetele Mixului de marketing sunt cunoscute sub numele de "Cei Patru P", acestia fiind: Pret, Produs, Promotie, si Distributie. 
Pentru a indeplini obiectivele de marketing este important ca aceste elemente sa fie luate in considerare. Faptul ca unul dintre cele patru elemente ale mixului nu a fost conceput corect va rezulta o strategie esuata de marketing. La conceperea acestui mix principalul factor ce trebuie luat in considerare este piata tinta. Managerul trebuie sa cunoasca care sunt dorintele si nevoile clientilor, si sa combine aceste elemente pentru a crea strategi si planuri de marketing ce vor satisface clientul.
Pentru intreprindere, strategia de piata este doar un ,,ghid". Promovarea unei politici globale de marketing, presupune initierea unui sir de actiuni practice si antrenarea unor eforturi pentru desfasurarea lor. Este vorba, desigur, nu de actiuni izolate, ci de un ansamblu coerent, pus in miscare pe baza unor programe, care sa optimizeze eforturile de marketing necesare pentru promovarea strategiei de piata, a politicii de marketing respective.
Structura concreta a mixului, pozitia ocupata de fiecare dintre elementele sale componente vor depinde de posibilitatile intreprinderii si de solicitarile pietei; in consideratie vor intra, de asemenea, optica decidentului, capacitatea lui de realizare a celei mai inspirate combinatii de instrumente, corespunzatoare conditiilor concrete in care isi desfasoara activitatea.
Numarul combinatiilor posibile, din care urmeaza a fi retinuta cea mai potrivita, este extrem de mare. Aceasta intrucat cele patru componente ale mixului nu reprezinta intrumente singulare, ci adevarate ansambluri de instrumente, axate pe cate un element central. Referitor la prima si cea mai importanta componenta a mixului - produsului - se constata ca intreprinderea poate opera, in conditii diferite, asupra continutului si calitatii produsului, asupra ritmului de inoire si gradului de diversificare sortimentala, asupra dozajului, asupra numelui si marcii produsului s.a.m.d. O gama larga de posibilitati de alegere exista si in privinta celorlalte ale mixului. Rezulta de aici ca fiecare dintre cele patru componente ale mixului poate constitui o adevarata constelatie de instrumente, din care se aleg cele mai potrivite conditiilor date si se alcatuieste o combinatie, un submix.
Nota caracteristica a mixului de marketing va fi data de piata in care aceasta ar urma sa se inscrie, sa se aplice practic. De regula, in cadrul celor patru componente ale mixului, accentul cade asupra primei componente - politica de produs; in definitiv, produsul este principalul mijloc de comunicare a intreprinderii cu piata. In unele situatii insa, obtinerea unor schimbari favorabile intreprinderii in contractul cu piata sau fie si numai consolidarea pozitiei pe piata pot sa nu implice revendicari ale politicii anterioare de produs sau doar unele retusuri minore. Pozitia si ordinea de importanta a celor patru elemente variaza in functie de conditiile concrete ale implementarii mixului, de specificul strategiei in slujba careia este pus. De asemenea, mixul de marketing nu contine in mod obligatoriu, in toate cazurile, ansamblul celor patru componente ale sale; el se poate limita la doua-trei sau chiar la un singur element.
Indiferent cate dintre cele patru elemente sunt prezente cu schimbari efective fata de perioadele anterioare si indiferent asupra careia cade accentul principal al preocuparilor intreprinderii, o cerinta de baza a realismului mixului de marketing o constituie judicioasa corelare a acestor elemente. Lipsa de corelare poate diminua sau chiar pune in pericol realizarea efectivului global urmarit. Toate aceste elemente se cer corelate, la randul lor, cu strategia de piata a intreprinderii.
O alta problema importanta care intervine in stabilirea mixului de marketing o constituie optimizarea eforturilor de marketing. Practic, fiind vorba de o alegere dintre mai multe variante posibile care pot duce la un anumit efect, intra in discutie criteriul eficientei economice. De plida, cresterea pana la un anumit nivel a volumului vanzarilor pe piata poate fi obtinuta fie prin ridicarea calitatii produselor, fie prin reducerea preturilor, fie prin antrenarea unei retele mai largi si mai diversificate de distributie, fie prin amplificarea activitatii promotionale; acelasi efect poate fi insa obtinut prin antrenarea simultana a mai multor sau a tuturor acestor cai. Este vorba, deci, de o problema de minim, respectiv se cere stabilirea si apoi adoptarea acelei solutii care minimizeaza eforturile necesare pentru obtineri unui efect prestabilit.
2. Politica de distributie
2.1.Conceptul de distributie
In viziunea marketingului modern, distributia este un concept complex ce reflecta: procesul circuitului fizic al marfurilor, relatiile ce apar pe piata si ansamblul activitatilor ce marcheaza trecerea de la producator la consumator al produselor, incluzand in mod concret: 
o traseul ce-l parcurge marfa pana la consumatorul final;
o canalul de distributie;
o operatiunile economice care marcheaza trecerea succesiva pana la intrarea in consum (vanzare, cumparare, concesiune, consignatie, etc.);
o distributia fizica sau logistica;
o aparatul tehnic ce realizeaza operatiunile (retea de unitati, dotare, personal).


Fisiere in arhiva (1):

  • Mix-ul de Marketing si Politica de Distributie la Firma SC Rompetrol SRL.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!