Modalitățile de identificare a riscurilor în managementul de proiect

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere 
Managementul proiectelor este un proces dinamic, desfasurat in mod stiintific, prin care
resursele necesare sunt utilizate si organizate intr-o asemenea maniera incat sa conduca la indeplinirea obiectivele proiectului. In managementul proiectelor o parte din personalul pentru implementarea proiectelor poate fi angajat temporar, in calitate de consultanti, lipsind astfel permanenta rolurilor. Personalul implicat in proiect poate avea diferite roluri de indeplinit la momente diferite.
Planificarea in cadrul elementelor prestabilite, ca bugetul, durata de realizare, planul de baza, care sunt precizate la momentul structurarii proiectului prezinta o importanta fundamentala. Managementul proiectelor se caracterizeaza prin trasaturi proprii, care asigura succesul proiectelor. Una dintre trasaturi este aceea de a fi un proces complex deoarece implica, pe langa cunostinte economice si tehnice de specialitate din domeniul specific fiecarui proiect, o gama larga de cunostinte si aptitudini organizatorice, astfel incat sa coordoneze in paralel organizarea optima a timpului, conducerea echipei, precum si administrarea celorlalte resurse.
Pentru asigurarea succesului proiectelor, o conditie esentiala consta in concentrarea permanenta a managementului proiectelor asupra indeplinirii obiectivelor propuse, si deci, a schimbarii intr-un mod organizat a situatiei existente in vederea realizarii situatiei dorite. Activitatea de management de proiect se desfasoara pe toata durata ciclului de viata al proiectului, si priveste controlul acestuia in intregime.
Managementul proiectelor este deosebit de complex, deoarece reprezinta sinteza a cel putin cinci elemente:
- de a pregati si lansa proiectul;
- de a conduce proiectul in sine;
- de a organiza dezvoltarea si implementarea proiectului;
- de a asigura coerenta actiunilor;
- de conducere a monitorizarii si evaluarii.
Proiectul reprezinta un set de activitati desfasurate intr-o perioada de timp determinata, planificate si controlate si care au drept scop producerea unei schimbari in bine a situatiei beneficiarilor organizatiei.
Managementul proiectului reprezinta procesul de organizare si supraveghere a proiectului pentru a asigura realizarea acestuia conform planificarii, in limitele bugetului si conform specificatiilor stabilite.
Riscul exprima incertitudinea in legatura cu producerea unor evenimente viitoare. Cum riscul este o parte inevitabila a afacerii, managementul trebuie sa descopere modalitatile de actiune pentru controlul acestuia. Recunoasterea prezentei riscului este primul si cel mai important pas. In continuare, managerii au la dispozitie o serie de metode specifice pentru a evita riscul, pentru a reduce riscul, pentru a-si asuma riscul sau pentru a rezolva aceasta problema cu companiile de asigurari.
O abordare a riscului presupune privirea acestuia din doua puncte de vedere. Primul se concentreaza asupra evenimentelor nedorite care pot aduce prejudicii sau pierderi. De exemplu atunci cand o societate comerciala se lanseaza intr-o activitate riscanta, managerii urmaresc identificarea factorilor care pot influenta negativ activitatea respectiva. In acest sens se ridica urmatoarele intrebari: Ce se intampla daca activitatea esueaza? Ce puncte slabe sunt in proiectarea activitatii? Suntem capabili sa respectam termenele stabilite? Se observa ca in acest caz managerii nu cauta sa identifice oportunitatile, ci urmaresc evitarea evenimentelor care pot duce la pierderi. Aceasta abordare exclusivista care se focalizeaza asupra evenimentelor nedorite se numeste perspectiva riscului pur.
Al doilea punct de vedere al abordarii riscului se refera la obtinerea informatiilor necesare luarii unei decizii corecte. Cand o decizie este luata in conditii de ignoranta, aceasta este o decizie riscanta si poate conduce la un esec, iar in cazul unei decizii fundamentate, bazata pe informatii complete si corecte, aceasta este mai putin riscanta, iar sansele de succes in implementarea ei sunt mari.
Cele doua puncte de vedere au in comun faptul ca ambele privesc o activitate viitoare, o oportunitate care are intotdeauna un anumit grad de incertitudine.
Managementul riscului are un punct de vedere mai amplu in ceea ce priveste riscul, de exemplu in domeniul afacerilor, o situatie de risc este atunci cand te afli in fata unei oportunitati de castig, dar care se poate finaliza printr-o pierdere.
Metodele moderne de identificare a riscului au fost inspirate si s-au dezvoltat din tehnici deja testate si aplicate de managementul riscului. De exemplu, metoda scorurilor pentru riscuri isi are originea in metodele scorurilor echilibrate, utilizate pentru cuantificarea performantei afacerilor, in timp ce metodologia cartografierii proceselor s-a dezvoltat din domeniul managementului calitatii si se bazeaza pe tehnicile din domeniul diagramei fluxului.


Fisiere în arhivă (1):

  • Modalitatile de identificare a riscurilor in managementul de proiect.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Bacanu, B., Practici de management strategic, Editura Polirom, Iasi, 2006;
Burdus, E., Caprarescu, Gh., Androniceanu, A., Miles, M., Managementul schimbarii organizationale, editia a-II-a, Editura Economica, Bucuresti, 2003;
Ciobanu, I., Ciulu, R., Strategiile competitive ale firmei, Editura Polirom, Iasi, 2005;
Horobet, A., Managementul riscului, Editura CH Beck, Bucuresti, 2005;
Ilie, M., Managementul riscurilor, Editura Economica, Bucuresti, 2008;
Iliescu, C., Managementul riscului, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2003;
www.managementul-proiectelor.ro
Mocanu Mariana, Managementul proiectelor, Ed All Beck, 2004
Manolescu Irina, Managementul proiectelor -- note de curs, Iasi, 2005
Nica Elvira, Managementul performantei, Ed Economica, 2006
Nicolescu Ovidiu, Sisteme, metode si tehnici manageriale ale organizatiei, Ed Economica, 2002
Nicolescu Ovidiu, Strategii manageriale de firma, Ed Economica, 1998


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!