Motivațiile hotelierilor Clujeni în demararea unei afaceri

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3995
Mărime: 47.94KB (arhivat)
Publicat de: Eric Lungu
Puncte necesare: 6
facultatea de business

Extras din proiect

Definiţii ale întreprinzătorului

“Întreprinzătorul”, spunea economistul francez Jean Baptiste Say pe la 1800 “transferă resursele economice dintr-un domeniu cu o productivitate mai scăzută într-unul cu o productivitate mai mare şi cu profituri mai mari”.

Prima folosire a termenului de întreprinzător într-un context economic este atribuită lui Richard Cantillon, care, într-o lucrare publicată în 1955, asociază persoana întreprinzătorului cu asumarea riscului.

În prezent, întreprinzător este considerată persoana care iniţiază sau preia o afacere, asumându-şi uneori anumite riscuri pe care mai mulţi oameni obişnuiţi nu ar face-o, iar alteori aplicând cunoştinţele funadamentale într-un mod cu totul original pentru a-şi asigura succesul afacerii.

Riscurile care apar odată cu crearea organizaţiei pot fi financiare, materiale şi psihologice. Termenul “întreprinzător”(entrepreneur), este un cuvânt de origine fraţuzească, datat din secolul al 17-lea, evoluând de-a lungul anilor într-o multitudine de definiţii, dar majoritatea includ următoarele caracteristici:

- Creaţie: se dă startul unei noi afaceri;

- Inovaţie: afacerea implică un nou produs, proces, piaţă, material şi de asemenea o nouă organizaţie;

- Asumarea riscului: proprietarul afacerii poartă riscul posibilei pierderi sau falimentului afacerii;

- Management general: proprietarul afacerii poate fi ca un ghid al afacerii care alocă resursele necesare;

- Îndeplinirea scopului: nivele ridicate de creştere şi un profit aşteptat.

Întreprinzătorii sunt oameni care inventează afaceri, care inventează clientela.Întreprinzătorul reprezintă în primul rând un realizator de lucruri noi, un creator de activităţi. Se poate spune că întreprinzătorul este persoana care dă dovadă de iniţiativă în abordarea unei probleme. În sensul economiei de piaţă, întreprinzătorul este persoana ce iniţiază individul sau în asociere o afacere care investeşte capital şi produce sau prestează servicii.

El pune în mişcare capitalul inactiv, îşi asumă un risc şi conduce afacerea spre a obţine profit maxim.

Caracteristicile necesare unui întreprinzător

Asupra reuşitei unei afaceri îşi pun amprenta mai mulţi factori. Unul dintre aceştia este şi calitatea întreprinzătorului. Sunt afaceri cu multiple posibilităţi de succes şi care nu reuşesc din cauza întreprinzătorului.

Un întreprinzător trebuie să posede capacitatea de a sesiza şi descifra elementele specifice naturii umane, a celor implicaţi în dezvoltarea proceselor de muncă din cadrul firmei.

Această capacitate presupune pe lângă experienţa şi cunoştinţele dobândite prin îndelungate procese de formare profesională şi experienţaunor calităţi înnăscute absolut necesare, care se reflectă sintetic în talentul de întreprinzător. În acest sens, specialiştii afirmă ă activitatea de întreprinzător este o artă ce necesită talent specific. O paralelă între activitatea de întreprinzător, pictură as muzică nu este exagerată. Aşa cum nu orice om poate deveni pictor sau muzician bun, chiar dacă se pregăteşte temeinic şi cu profesori buni, la fel nu orice persoană poate deveni un întreprinzător eficace. Premiza esenţială o constituie desigur, existenţa talentului de om întreprinzător, dublat de un efort intens, continuu şi direcţionat de pregătire în acest domeniu.

În ceea ce priveşte caracteristicile pe care trebuie să le posede un întreprinzător, de regulă se acceptă că nu pot lipsi următoarele:inteligenţă peste medie; memorie bună; spirit de observaţie pronunţat; capacitate mare de muncă; stare bună a sănătăţii; cunoştinţe economice şi tehnice; cunoştinţe psihosociologice de nivel mediu; capacitate decizională ridicată; abilitate în relaţiile umane; capacitate în domeniul colectiv; dorinţă puternică de a conduce; spirit inovaţional; experienţă în procesul muncii.

Întreprinzătorul trebuie să posede un caracter puternic, pentru a fi capabil să reziste tuturor greutăţilor; tenacitate; agresivitate; spirit analitic(capabil să determine cauzele unei probleme, pentru ca apoi s-o poată soluţiona); creativitate(posedă o imaginaţie bogată;capabil să inventeze); perseverenţă, insistenţă. Deoarece formalităţiile sunt numeroase pot fi întâmpinate o serie de dificultăţi ce vor trebui depăşite.

Calităţiile necesare pentru a reusii într-o afacere: intuiţie; spirit de iniţiativă; capacitatea de a risca; comunicativitate; să fie devotat ideii de afacere.

Preview document

Motivațiile hotelierilor Clujeni în demararea unei afaceri - Pagina 1
Motivațiile hotelierilor Clujeni în demararea unei afaceri - Pagina 2
Motivațiile hotelierilor Clujeni în demararea unei afaceri - Pagina 3
Motivațiile hotelierilor Clujeni în demararea unei afaceri - Pagina 4
Motivațiile hotelierilor Clujeni în demararea unei afaceri - Pagina 5
Motivațiile hotelierilor Clujeni în demararea unei afaceri - Pagina 6
Motivațiile hotelierilor Clujeni în demararea unei afaceri - Pagina 7
Motivațiile hotelierilor Clujeni în demararea unei afaceri - Pagina 8
Motivațiile hotelierilor Clujeni în demararea unei afaceri - Pagina 9
Motivațiile hotelierilor Clujeni în demararea unei afaceri - Pagina 10
Motivațiile hotelierilor Clujeni în demararea unei afaceri - Pagina 11
Motivațiile hotelierilor Clujeni în demararea unei afaceri - Pagina 12
Motivațiile hotelierilor Clujeni în demararea unei afaceri - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Motivatiile Hotelierilor Clujeni in Demararea unei Afaceri.doc

Ai nevoie de altceva?