Organizarea si Planificarea Productiei Viticole

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE. 3
I. BAZELE TEORETICE ALE ORGANIZARII SI PLANIFICARII
ACTIVITATII DE PRODUCTIE . 8
1.1. Organizarea si planificarea - functii de baza ale managementului . 8
1.2. Bazele metodologice ale organizarii muncii . 24
1.3. Metoda si indicatorii estimarii eficientei economice a productiei viticole 33
II. ORGANIZAREA, PLANIFICAREA SI EFICIENTA ECONOMICA
A PRODUCTIEI VITICOLE. 42
2.1. Evolutia si eficienta economica a productiei viticole . 42
2.2. Organizarea productiei si a muncii in viticultura . 54
2.3. Planificarea productiei viticole . 69
III. DIRECTIILE PERFECTIONARII ORGANIZARII,
PLANIFICARII SI SPORIRII EFICIENTEI ECONOMICE A
PRODUCTIEI VITICOLE. 85
3.1. Perfectionarea si eficienta organizarii muncii in viticultura . 85
3.2. Elaborarea normelor si normativelor si utilizarea lor in procesul
planificarii productiei viticole . 93
3.3. Evidentierea rezervelor de sporire a eficientei si prognozarea dezvoltarii
productiei viticole . 103
SINTEZA REZULTATELOR OBTINUTE. 127
CONCLUZII SI RECOMANDARI. 130
BIBLIOGRAFIE. 134
ADNOTARE. 145
CUVINTE CHEIE. 148
LISTA ABREVIERILOR. 148
ANEXE. 149


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei investigate si gradul de studiere a acesteia. Viticultura
este o ramura importanta a agriculturii Moldovei, ce se ocupa cu producerea
strugurilor.
Importanta viticulturii o determina inalta valoare a strugurilor in alimentatia
omului, folosirea lor in profilactica si tratarea multor boli. Strugurii constituie
surse de hrana, care pot fi consumate fara pregatire prealabila. Ele sunt bogate in
hidrati de carbon, acizi organici, vitamine, saruri minerale, substante tanante
aromatice. Zaharul - continut sub forma de glucoza si fructoza este usor asimilat
de organismul omenesc.
Ca urmare strugurii sunt un reconfortant puternic dupa eforturile fizice,
substantele din ele stimuleaza buna functionare a aparatului digestiv. Din
constatarile specialistilor, la o alimentatie rationala omul trebuie sa consume pe an
40-50 kg struguri.
Viticultura are si o mare insemnatate economica. Amplasarea viilor si a
arbustilor fructiferi pe pante, coline, pe unele terenuri mai putin favorabile pentru
producerea altor culturi agricole face posibila utilizarea mai rationala si eficienta a
terenurilor agricole.
Strugurii sunt materia prima pentru producerea vinurilor si coniacurilor ce
formeaza o mare parte a bugetului de stat.
Fiind una din indeletnicirile traditionale seculare ale moldovenilor,
viticultura determina eficienta intregului sector agrar al Republicii. La practicarea
pe sectoarele particulare ea aduce satisfactie morala, face placuta munca si odihna
omului, cultiva dragostea fata de natura.
O cerinta primordiala a viticulturii moderne o constituie asigurarea unei
cresteri dinamice economice productive atat la scara intregii productii, cat si la
nivelul fiecarei specii viticole.
Problema obtinerii unor productii ridicate si stabilite de struguri este un
imperativ al zilelor noastre. De aceia orice plantatie viticola trebuie sa asigure
astfel de venituri, care ar acoperi consumurile de productie si sa aduca un profit cat
mai mare.
Fenomenele negative inerente perioadei de tranzitie la economia de piata se
rasfrang in mod dezastruos asupra viticulturii noastre. De aceea se impune o
analiza a organizarii si planificarii productiei si elaborarea propunerilor privind
ameliorarea acestei situatii.
Dezvoltarea viticulturii republicii in ultimii ani se caracterizeaza prin
reducerea indicilor economici principali. Negarea completa a tehnologiilor de
productie, lipsa de finante, de chimicale, precum si parcelarea plantatiilor viticole
in perioada privatizarii au contribuit la reducerea productivitatii viilor si a cantitatii
de struguri.
Ameliorarea situatiei in aceasta ramura necesita pastrarea obligatorie de
catre toti agentii economici potentialului creat, optimizarea suprafetei viilor,
respectarea stricta a tehnologiei de producere a strugurilor, imbunatatirea
aprovizionarii proprietarilor cu combustibil, chimicale si cu alte materiale
necesare, acordarea creditelor preferentiale fermierilor pentru infiintarea viilor noi,
perfectionarea organizarii si planificarii productiei viticole, cautarea noilor piete de
desfacerea a productiei viti-vinicole, vor contribui la valorificarea mai ampla a
potentialului productiv al plantatiilor multianuale si la cresterea eficientei
producerii in ansamblul pe Republica.
O rezerva importanta in sporirea eficientei economice a ramurii ii revine
planificarii si organizarii producerii strugurilor.
Apare deci, necesitatea noilor studii mai profunde a situatiei privind
producerea strugurilor, evidentierea principalelor directii de sporire a eforturilor
economice si elaborarea unui mecanism de planificare si organizare a productiei
viticole, care ar permite obtinerea unei rentabilitati optime.
Scopul si obiectivele tezei. Scopul cercetarii consta in studierea bazelor
teoretice si situatiei reale ale organizarii si planificarii productiei viticole, analizei
si evidentierii directiilor, perfectionarii, organizarii si planificarii productiei
viticole care vor contribui la sporirea eficientei economice a ei. Pentru atingerea
scopului propus au fost determinate urmatoarele obiective:
- studierea si precizarea conceptului de organizare si planificare ca functii
de baza ale managementului in viticultura;
- concretizarea continutului organizarii eficientei muncii si indicatorilor
estimarii eficientei economice a productiei viticole;
- studierea eficientei economice a productiei viticole;
- analiza organizarii si planificarii productiei in viticultura;
- precizarea si argumentarea rezervelor de sporire a eficientei economice
a productiei viticole.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Planificarea Productiei Viticole.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!