Originea, Evolutia si Functiile Banilor

Cuprins proiect Cum descarc?

1. ORIGINEA BANILOR 3
2. EVOLUTIA BANILOR 7
3. FUNCTIILE MONEDEI 14
4. BIBLIOGRAFIE 17


Extras din proiect Cum descarc?

Originea, evolutia si functiile banilor
1. ORIGINEA BANILOR
Banii reprezinta piatra de temelie a economiei. Ajuta statele sa stranga impozitele necesare finantarii bunului public si le permite producatorilor sa isi imbunatateasca marfa reinvestind sumele obtinute din comert; si totusi, originea lor ramane un mister.
Banii sunt mentionati de acum cateva milenii. In jurul anului 650 i.e.n., in Lidia (acum o regiune din vestul Turciei), se fabricau monede din electrum, un aliaj de aur si argint. Primele bancnote au aparut in China in preajma anului 1.000, in timp ce aztecii au folosit boabele de cafea ca unitate monetara pana prin secolul al XII-lea. 
In diferite epoci, din diferite motive, diferitele popoare si civilizatii au acceptat diferiti mijlocitori ai schimbului, acestea fiind primele forme de bani cunoscute de societatea omeneasca. Putem da ca exemple: argila, ceramica, carapacea de broasca testoasa, dintii de delfin, vite, porci, tutun, sare, etc. In cele din urma a fost preferat aurul, datorita calitatilor sale. La inceput, aurul a circulat in calitate de bani sub forma de bucati brute, apoi de lingouri si bare de greutati egale. Principalul neajuns al acestei situatii consta in necesitatea cantaririi si verificarii puritatii aurului la fiecare act de vanzare-cumparare. Acest neajuns a fost inlaturat prin marcarea lingourilor si barelor, mai intai de catre negustori, apoi de capeteniile feudale, orase si sate. Astfel s-a ajuns la folosirea monedelor de aur. 
2.1 MONEDA METALICA
Denumirea de moneda, prezenta in mai multe limbi, vine din timpul Imperiului Roman, urmare a faptului ca atelierul unde se confectionau piesele metelice fusese instalat alaturi de templul zeitei Junon Moneta din Roma. Pe teritoriul tarii noastre, i.C , circulau monede de provenienta greceasca. Prima emisiune proprie apartine lui Hreprodus monede macedonene, iau mai tarziu in timpul domniei lui Burebista si Decebal, se trece la imitarea denarului roman republican de argint.
O trasatura specifica a economiei de piata consta in limitarea schimburilor directe de marfuri si servicii (trocul) si generalizarea utilizarii banilor.
In conversatia de zi cu zi, termenul de bani este utilizat pentru a insemna mai multe lucruri foarte diferite. Unul dintre acestea este tocmai moneda, cand se pune intrebarea "Aveti bani la d-voastra?" in realitate numai o mica proportie din valoarea in dolari a cumparaturilor, probabil in jur de 1% este platita cu ajutorul monedei. Deci, aceasta definitie populara a banilor este foarte ingusta pentru a fi utilizata in stiinta economica sau juridica. Intr-o alta definitie populara a banilor care este prea larga, se trateaza banii ca sinonim al avutiei. A spune ca "cineva are o multime de bani" inseamna ca acel cineva este bogat (avut). Moneda a contribuit substantial la patrimoniul de valori al omenirii in cursul mileniilor. Fiind in primul rand un instrument social-economic, indispensabil oricarei economii, ea a reprezentat "o institutie istorica, a urmat si urmeaza evolutia societatii umane". Ascensiunea sau declinul natiunilor a fost adesea marcata profund de modurile de administrare a monedei, care s-a manifestat - dupa caz - ca factor al dezvoltarii ori ca obstacol in calea evolutiei, avantajand ori impiedicand, influenta sa asupra comunitatilor umane resfrangandu-se in doua chipuri, precum, simbolic a si fost creat: din avers si revers. Aparitia si circulatia monedei in stransa corelatie cu economiile popoarelor au dus la afirmarea sa plenara, la asimilarea ei de catre diferitele colectivitati umane. Utilizarea sa la nivelul planetar a determinat abordarea fenomenelor monetare de catre teoreticieni printr-o varietate apreciabila de explicatii, solutii si forme de exprimare, de cele mai multe ori vadit contradictorii. Controversele asupra naturii si functiilor monedei persista de secole si probabil ca acumularea progresiva a informatiilor prin utilizarea tehnicilor moderne de investigare va lansa noi ipoteze, teorii si metode in acest domeniu. Din complexitatea fenomenului monetar deriva si multitudinea definitiilor date monedei, datorita cunoasterii variate sau insuficiente a genezei, manifestarilor si functiilor ei. Unele definitii exprima particularitati ale monedei (actuale sau cele ce s-au perpetuat in timp), altele o considera ca fiind marfa ori pur si simplu o notiune abstracta. 
Intr-o definitie prin moneda este desemnat orice bun acceptat ca instrument liberator de creditori sau vanzatori, un "bon" pentru cumpararea marfurilor. Intr-un alt punct de vedere se considera ca atunci "cand o marfa serveste continuu ca intermediar pentru schimburi indirecte, ea devine moneda". 
Moneda, in forma ei clasica de disc metalic cu o greutate determinata, se utilizeaza ca mijloc de circulatie, de plata si tezaurizare. Ea reprezinta un instrument-etalon legal de plata pentru facilitarea schimburilor, pentru acumulari, fiind masuratorul general de valori care poarta girul autoritatii emitente, statul, si care se bucura de incredere publica.
Moneda metalica constituie un document pretios, care ofera sub forma condensata informatii privind realitatile politice, economice, religioase, culturale si artistice ale perioadei in care au fost emise. Mai mult decat orice alt obiect arheologic moneda reuseste sa adune atat un mesaj scris (asa cum este cazul in general) prin legenda sa, cat si unul iconografic - prin reprezentarile figurale - si respectiv metrologic - prin dimensiuni si greutate. Chiar si atunci cand monedele nu sunt propriu-zis datate, toate aceste informatii permit o incadrare precisa in timp, mai ales atunci cand se face corelarea cu informatii istorice provenite din alte surse (cronici, marturii scrise, documente epigrafice etc.).
Monedele au caracter de document obiectiv, nemijlocit, subiectivitatea putand actiona asupra acestui instrument doar la momentul conceperii sale si foarte rar ulterior, caz in care de asemenea ofera informatii (spre exemplu stergerea ulterioara de pe anumite monede a numelui unor imparati romani care au suferit damnatio memoriae, cum este cazul imparatului Nero). Caracterul de document obiectiv este deosebit de pretios si de necontestat. Prin studierea monedelor s-au putut chiar identifica personaje istorice altfel necunoscute (si care e de presupus ca ar fi ramas necunoscute daca nu ar fi emis moneda - de exemplu regi sciti minori de pe teritoriul Dobrogei de azi), s-a putut observa portretistica unor emitenti altfel necunoscuti sub acest aspect, s-a confirmat sau revizuit datarea unor evenimente istorice etc. Monedele sunt un ajutor pretios pentru arheolog, permitand datarea absoluta sau relativa a nivelurilor de locuire evidentiate pe parcursul explorarii siturilor arheologice prin metode specifice. Si in epoca moderna si contemporana moneda este un instrument social-politic indispensabil oricarei economii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Originea, Evolutia si Functiile Banilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Doina Catana- " Fundamente teoretice"- vol I, 1993 vol.I, Editura Economica 1993, pag.19-47
Maria Ana Georgescu- "Economie. Introducere in microeconomie", 2002.pag 93
http://www.scribd.com/doc/57219957/Moneda-Si-Credit-Pr-Cozac
http://suveranitate.wordpress.com/?s=+evolutia+banilor
http://ro.wikipedia.org/wiki/Bancnot%C4%83
http://www.scritube.com/economie/finante/Originea-evolutia-si-functiile122217206.php


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!