Peleții - viitorul energiei termice

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 4
1. Energia termica obtinuta din valorificarea apelor menajere 6
1.1. Descrierea resursei energetice 6
1.2. Descrierea procesului tehnologic de obtinere a peletilor/brichetelor 7
1.3. Avantajele utilizarii peletilor 8
2. Importanta energiei obtinute in urma valorificarii peletilor in Uniunea Europeana 9
3. Impactul peletilor asupra mediului inconjurator 13
4. Strategii la nivelul Uniunii Europene privind energia obtinuta din peleti 15
Concluzii 18
Bibliografie 20


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Energia, indiferent de forma sub care se regaseste, reprezinta baza evolutiei si dezvoltarii societatii in care traim. Ea este cea care ne protejeaza fata de mediul inconjurator si are un rol esential in productia de bunuri si prestarea de servicii, facilitand astfel obtinerea bunastarii generale (Bradely Jr., Fulmer, 2004). Utilizarea energiei contribuie la imbunatatirea standardelor de viata, precum si la combaterea saraciei. Fiind un element initial, necesar pentru majoritatea proceselor de productie, costul energiei joaca, poate, cel mai important in nivelul de concurentialitate al produselor si serviciilor. Accesul deficitar la sursele de energie implica costuri financiare cat si de mediu. 
Energia angreneaza statele si companiile internationale intr-o continua cursa in vederea atragerii resurselor la un cost cat mai redus si la o calitate cat mai ridicata. Energia poate fi analizata din perspectiva a trei dimensiuni (Pascual, Elkind, 2010): 
A sigurantei - prin prisma disponibilitatii resurselor de energie pentru economie, 
A durabilitatii - cu privire la impactul utilizarii diferitelor surse de energie asupra mediului, 
A concurentialitatii - la nivelul costului atragerii surselor de energie.
In acest sens, statele cat si companiile vor cauta sa aiba acces la surse sigure, ieftine si cu impact redus asupra mediului.
Datorita faptului ca mix-ul energetic mondial este dominat de combustibilii fosili, si acestia sunt considerati a fi neregenerabili, se ridica problema cu privire la disponibilitatea acestora in viitor, avand in vedere cresterea consumului de energie la nivel mondial. Avand in vedere potentialele efecte negative la nivelul societatii, ale schimbarilor climatice in timp, precum cresterea nivelului apelor sau a incidentei evenimentelor meteorologice extreme, exista la nivel international demersuri in vederea obtinerii unui acord global cu privire la limitarea emisiilor acestea provenind cu precadere din sectorul energetic. Pentru atingerea acestui deziderat se impune disponibilitatea de surse de energie cu emisii reduse de gaze cu efect de sera.
In ultimele doua decenii au fost inregistrate schimbari majore in felul in care comunitatea stiintifica si factorii de decizie au vazut viitorul sectorului energetic. De-a lungul anilor au existat mai multe scenarii previzionate cu privire la principalii combustibili fosili, precum ca, avand in vedere rezervele cunoscute, acestia se vor termina undeva pana la sfarsitul acestui secol, si ca epuizarea acestora este doar o chestiune de timp, nu o incertitudine. Evident, este bine cunoscut faptul caci combustibilii fosili nu reprezinta o optiune viabila si ca vor fi folositi din ce in ce mai putin, precum si faptul ca sursele regenerabile de energie vor primi o atentie din ce in ce mai mare.
Un punct important care sta la baza integrarii si utilizarii surselor regenerabile este reprezentat de necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, dat fiind faptul ca o parte semnificativa din ceea ce se elibereaza in atmosfera reprezinta efectul proceselor de productie a energiei electrice si termice de catre centralele termice (SO2, NO2, CO2, praf, zgura, cenusa si poluare termica).
Cu timpul, au existat mai multe initiative la nivel global, iar in martie 2007, Uniunea Europeana a adoptat o noua politica de stabilire a obiectivelor in materie de energie regenerabila, astfel incat pana in 2020 sa se obtina cel putin 20% din necesarul de energie al UE din surse regenerabile. Pentru a atinge acest obiectiv, Comisia Europeana a elaborat o serie de noi directive care vizeaza industria energetica, si proceduri in ceea ce priveste constructiile publice si private. Printre acestea se numara (Directiva 20/20/20): 
Reducerea cu 20% fata de anii '90 a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020, 
Cresterea ponderii energiei regenerabile la 20% din sursele sale de energie pana in 2020 
Reducerea consumului primar mondial cu 20% pana in 2020
Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European si a Consiliului a stabilit pana in 2030 o pondere a energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie al Uniunii de cel putin 32 %, de asemenea, se doreste:
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 40 % pana in 2030, in comparatie cu nivelurile din 1990, 
Cresterea ponderei energiei din surse regenerabile consumate la cel putin 27%, 
Realizarea unei economii de energie de cel putin 27 %, 
Imbunatatirea sigurantei energetice, competitivitatii si dezvoltarii durabile.
Prin urmare, eficienta energetica si sursele de energie regenerabila reprezinta cateva dintre cele mai promitatoare modalitati in care aproape jumatate din obiectivul stabilit si convenit in Acordul de la Paris privind schimbarile climatice poate fi realizat, aceste eforturi ajutand tarile semnatare, si nu numai, sa reduca consumul de resurse, sa optimizeze costurile si sa asigure speranta nationala pentru un viitor mai luminos si mai sigur din punct de vedere energetic.


Fisiere în arhivă (1):

  • Peletii - viitorul energiei termice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Bradley Jr. L., Fulmer R. (2004), Energy the Master Resource. An Introduction to the History, Technology, Economics and Public Policy of Energy, Editura Kendall/Hunt Publishing Company, Dubuque.
Pascual C., Elkind J. (2010), Energy security:economics, politics, strategies and implications, Editura Brookings Institution Press, Washington.
Directiva 20/20/20 [Online] Available: http://arpee.org.ro/strategia-europa-2020-programul-20-20-20/ [23 decembrie 2020]
Directiva (UE) 2018/2001 [Online] Available: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019L1161&from=FR [23 decembrie 2020] 
Obtinere biopeleti [Online] Available: https://vdocuments.site/procesul-tehnologic-de-obtinere-a-brichetelor-din-rumegus-tothazan-cristea.html [24 decembrie 2020] 
Capatina, M. A., 2016. Institutul National de Cercetari Economice Activitati doctorale Sustinere Teze, [Online], Available at:http://www.ince.ro/Activitati/Studii_doctorale/Sustinere_teze/ capatanamarius.pdf [24 decembrie 2020].
ECOHORNET_SRL, 2018. Brosura ECOHORNET SRL, [Online], Available at: https://ro.scribd.com/document/404224335/Brosura-EcoHORNET-RO-2018 [24 decembrie 2020].
Centrale-Pellet.ro, 2019. Centrale-pellet.ro, [Online], Available at: https://centrale-pellet.ro/ce-sunt peletii/ [24 decembrie 2020]
European Pellet Council, 2017. European Pellet Council Pellet Market Overview, [Online], Available at: https://epc.bioenergyeurope.org/wp-content/uploads/2017/10/FINAL-PELLET MARKET-OVERVIEW-2017.pdf [24 decembrie 2020]. 
European Pellet Report, 2012. Comisia Europeana - Energie, schimbari climatie, mediu, [Online], Available at: https://ec.europa.eu/energy/intelligent/projects/sites/ieeprojects/ files/projects/documents/pellcert_european_pellet_report.pdf [24 decembrie 2020].
Eurostat 2020-2030, Informatii preluate din baza de date Eurostat Comunicarea Comisiei catre Parlamentul European, Consiliul, Comitetul Economic si Social European si Comitetul Regiunilor, ,,Un Cadru Pentru Politica Privind clima si energia in perioada 2020-2030"
Biomasa 2020, Analiza evolutiei politicilor regionale, nationale si europene privind bioenergia si producerea de energie prin utilizarea biomasei [Online], Available at: https://www.interregeurope.eu/fileadmin/user_upload/tx_tevprojects/library/file_1504270036.pdf [24 decembrie 2020].


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!